• Informacje na temat:

    prawdziwy biały chleb

Artykuły na temat: prawdziwy biały chleb
  • Fioletowy chleb - zdrowa alternatywa dla białego pieczywa

    Jego smak i tekstura są takie same jak w przypadku typowego pieczywa, ale jest zdrowszy - zapewnia prof. Zhou Weibiao, pomysłodawca i twórca fioletowego chleba. Swoją barwę, ale i właściwości zdrowotne, fioletowy chleb zawdzięcza antocyjanom.

  • Ciągle chorujesz? Zamień chemię na (prawdziwe) jedzenie

    ...też wiele rzeczy robić sama: piekę szynkę piekę swój chleb na naturalnym zakwasie, latem przygotowuję mnóstwo przetworów, nauczyłam się robić domowy jogurt. Bardzo ważne jest także  wybieranie(...) - dobry, a nie ten najtańszy, do którego często dodawana jest cała masa innych składników. Jedynym produktem, którego zamienniki są drogie, jest biały cukier. Ale można na to spojrzeć z innej strony...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • Śladami słynnych polskich wypieków

    Zagraniczni turyści zachwycają się smakiem polskiego chleba i nie mogą wyjść z podziwu, że mamy tyle ciast! Twierdzą, że są „bosko smaczne” i niepowtarzalne jak nasze zabytki.

  • Cała prawda o pieczywie

    Pieczywo - podstawowy składnik codziennego menu w wielu gospodarstwach domowych. W kulturze pojawiał się od czasów pradawnych, przez starożytny Egipt aż do dziś. Wiele narodów ma swoje własne charakterystyczne rodzaje pieczywa, np. turecka pita, hinduski nan czy znana powszechnie francuska bagietka. Polska od wieków słynęła z dobrego chleba. Czy tak jest nadal? Niestety już nie.

  • Węglowodanowe szaleństwo

    ...otyłości nie wykazały zwiększonego ryzyka u osób uwzględniających w diecie zarówno pieczywo pełnoziarniste, jak i jasne. Natomiast osoby jedzące wyłącznie biały chleb (2 lub więcej porcji dziennie) były(...) jednak, przy narastającej epidemii nadwagi i otyłości obserwuje się znaczące zmniejszanie się konsumpcji chleba na całym świecie, w tym także w Polsce – wyjaśnia Jarosław Marczuk prezes fundacji...

  • Najlepsze kluby w Polsce

    ..., Pacific czy Drukarnia Skład Wina & Chleba. Weź udział w konkursie!

  • Hamburger? Uwielbiam!

    ...tytułu wynalazcy jest całkiem sporo. W 1885 roku między dwie kromki chleba zaczął mięso wkładać niejaki Charlie Nagreen z Seymour w stanie Wisconsin - dziś w tej miejscowości jest nawet coś(...). Zmieloną doprawili i sprzedawali w kromkach chleba. Kiedy ktoś zapytał o nazwę tej potrawy, wzrok Franka padł przypadkiem na reklamę targów w Hamburgu. - Hamburger! - wypalił więc bez wahania...

  • Nie wypadam z trasy

    Nie kłamie, bo ma dość udawania na scenie. Posłusznie idzie po chleb i jajka, gdy ona go o to prosi. I zastrzega, że wprawdzie spojrzy na ładną dziewczynę, ale nie da się uwieść. Pantoflarz? Nie. Tomasz Kot wie, co w jego życiu jest najważniejsze.

  • Przez żołądek do łóżka

    Nie jest przesadą twierdzić, że niektóre potrawy zaostrzają apetyt na seks. Właściwie zestawione i wykwintnie podane rozbudzają w kochankach prawdziwy wulkan zmysłowości. W czym tkwi siła afrodyzjaków i gdzie można znaleźć ich moc?

Przepisy na temat: prawdziwy biały chleb
  • Sandwicz story, czyli nasz chleb powszedni

    Z pastą jajeczną, twarożkiem, rostbefem, a może awanturką? Kanapka to nasze flagowe danie śniadaniowe, które zasługuje na odrobinę atencji i uznania. Jaka jest historia kanapki? Kto jest jej twórcą? Jak ewoluowała na przestrzeni lat? Jakie mamy rodzaje sandwiczy i jaki powinniśmy jeść chleb? Sprawdzamy w ramach kampanii Chleb Dobry.

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Niedźwiedzia specjalność

    Biało-zielony dywan pośród szumiących drzew. Delikatne płatki białych kwiatów wyrastają spomiędzy wiązek podobnych do liści konwalii.

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...się do sałatek. Białym serem, słodkim i niezwykle delikatnym w smaku, jest anthotiri. Jego nazwa pochodzi od słowa "antho" czyli pączek. Powstaje z gotowanego, owczego mleka (również mieszanego(...) greckiej kuchni ser - mizithra - miękki, przypominający nasz wiejski ser biały. Je się go albo taki, jaki jest, albo dodany do farszu, np.razem ze szpinakiem. Powstaje zarówno z mleka owczego jak i koziego...

  • Na tropie polskich przysmaków

    ..., że jest to tradycyjny mazurski przysmak i tam należy go spróbować! Prawdziwe, powinno dać się kroić, mieć kwaskowaty smak i biały kolor. Mazowsze Jabłka grójeckie: To ponad 40 odmian(...), krucha. W smaku wyczuwalny jest czarny pieprz i czosnek. Pomasta: Czyli sadło wieprzowe, z dodatkiem przypraw. Podawane z ogórkiem kiszonym i chlebem. Agnieszka Bartnikowska...

  • Zdrowie z natury: 10 pytań o właściwości chrzanu

    ...także do okładania osełek masła, a także jako podkładek pod pieczony chleb. W XIX wieku jego smak i prozdrowotne właściwości docenił cesarz Austrii, Franciszek Józef. Do jego ulubionych dań należała(...) z białą kiełbasą. Dobrze komponuje się również z wielkanocnym żurkiem lub białym barszczem. Na polskich stołach królują także chrzan połączony ze śmietaną, ćwikła z chrzanem lub ostry sos chrzanowy na...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...delikatnie różowa taramosalata czyli pasta z chleba lub ziemniaków oraz ikry z dorsza. Albo pasta z upieczonego w całości na grillu bakłażana (baba ganush) o lekko wędzonym, dymnym smaku. Na(...) owczego i krowiego. To biały ser, niezwykle twardy i elastyczny, który nie kruszy się jak feta. Jest od niej bardziej słony. Jada się go najczęściej usmażony lub upieczony na grillu. Małe kawałki sera...