• Informacje na temat:

    przekaska z selera

Artykuły na temat: przekaska z selera
  • Seler naciowy - dietetyczny niezbędnik

    Na podstawie badań naukowcy z Uniwersytetu Warwick wskazali, że spożywanie selera naciowego sprzyja spalaniu kalorii. Ten proces specjaliści nazywają kaloriami ujemnymi - co oznacza, że w trakcie jedzenia i trawienia spalamy więcej kalorii niż sam produkt zawiera. W przypadku selera naciowego, okazało się, że spalanych jest dwa razy więcej kalorii niż zawiera warzywo. Jak podkreśla dr Tom Barber...

  • Krabowa przekąska w buraczkach

    Składniki na 6 porcji: 6 niedużych buraków, ocet, 10 dag paluszków krabowych, 1/3 puszki ananasa, 1/2 puszki kukurydzy, 1 gałązka selera naciowego, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, cukier, koperek.

  • Bruschetta z burratą, słodko-kwaśne pieczone cykorie i serca selera naciowego

    Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przytnij cykorie i przekrój je wzdłuż na pół. Odkrój dolną część selera (10 cm). Górną część zachowaj do innych dań, a wewnętrzne, żółte liście odłóż do dekoracji. Za pomocą obieraczki zetnij spód dolnej części selera i jej łykowate zewnętrzne części, a następnie pokrój ją wzdłuż na kawałki grubości 1 cm. Przełóż seler i cykorię do brytfanny, posyp je igiełkami...

  • Seler w owsianej skorupce - w 40 minut

    Składniki na 4 porcje: - główka selera (ok. 750 g), - 4 łyżki octu winnego białego, - sól, - 200 g roszponki, - 400 g pomidorów, - mała cebula, - łyżeczka średnio-ostrej musztardy, - pieprz, - sól, - 8 łyżek oleju, - 50 g mąki, - 2 jajka, - 150 g płatków owsianych, - 200 g kwaśnej śmietany Przygotowanie: Selera przekroić na 4 części i każdą ćwiartkę pokroić na plastry o grubości...

  • Zdrowa przekąska dla ucznia

    ...być pasta z tuńczyka. Aby ją przygotować potrzebne będą: 1 mała puszka tuńczyka, 1 łyżka stołowa majonezu, 1 łyżeczka masła, 100 gramów twarogu, 1 drobno posiekana łodyga selera, 1 drobno posiekana...

  • Zdrowa przekąska - co podjadać, żeby się nie przejadać

    Przekąski - to one są zwykle przyczyną nadwagi. Choć dietetycy zachęcają, aby mieć pod ręką coś zdrowego na ząb, Ian Marber, specjalista do spraw żywienia, tłumaczy, jakie przekąski warto mieć w zasięgu ręki, aby skutecznie zabić głód, a przy tym nie przybrać na wadze.

  • Składniki: 1 kg chudej łopatki wieprzowej, marchewka, łyżka vegety, po kawałku selera, pora i pietruszki, kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, op. żelatyny (na 2 litry wody), kilka gałązek natki Przygotowanie: Łopatkę umyj, pokrój w grubsze plastry. Włóż do lekko osolonego wrzątku, obgotuj. Odcedź, mięso ponownie umyj. Seler, por, marchewkę...

  • Sałatka z lekko duszonych wrzyw

    Sałatka która doskonale spełnia role dodatku do obiadu , jak również może być lekką przekąską .

  • Proste przepisy na domowe koktajle

    ...lekko zmiękły). Specjalnie dla mamy Oto propozycje koktajli, które pomogą ci zadbać o urodę od wewnątrz. • Upiększający - przygotuj go z równych części soku z selera (o działaniu oczyszczającym...

  • Składniki na 4-6 porcji: 1 kg schabu, 5 cebul, 10 śliwek suszonych, 1 łyżka rodzynek sułtanek , 6 łodyg selera naciowego, 300 ml białego wina wytrawnego, 2 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz...

Przepisy na temat: przekaska z selera
  • Lekka przekąska z jajkiem

    Wygląda apetycznie!

  • Jurka Sobieniaka frytki z... selera

    Frytki robi się nie tylko z ziemniaków - w czasach mody na zdrowy styl życia, w tym odżywianie, coraz częściej można spotkać się z tą smażoną przekąską z batatów, marchewki czy z selera. "Te same frytki możemy zrobić w zdrowszej wersji" - przekonuje Jerzy Sobieniak.

  • Seler w owsianej skorupce

    Składniki na 4 porcje: - główka selera (ok. 750 g), - 4 łyżki octu winnego białego, - sól, - 200 g roszponki, - 400 g pomidorów, - mała cebula, - łyżeczka średnio-ostrej musztardy, - pieprz, - sól, - 8 łyżek oleju, - 50 g mąki, - 2 jajka, - 150 g płatków owsianych, - 200 g kwaśnej śmietany Przygotowanie: Selera przekroić na 4 części i każdą ćwiartkę pokroić na plastry o grubości...

  • Śledzie z suszonymi pomidorami na ostro

    Tradycyjna polska przekąska w nowej wersji

  • Banany w boczku

    Oryginalna przekąska.

  • Łopatka w galarecie z warzywami

    Składniki: 1 kg chudej łopatki wieprzowej marchewka łyżka vegety po kawałku selera pora i pietruszki kilka listków laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz op. żelatyny (na 2 litry wody) kilka gałązek natki Przygotowanie: Łopatkę umyj, pokrój w grubsze plastry. Włóż do lekko osolonego wrzątku, obgotuj. Odcedź, mięso ponownie umyj. Seler, por, marchewkę i pietruszkę...

  • Brzoskwinie z fetą

    Składniki: - 4 brzoskwinie, - 1 opakowanie fety, - 1 łodyga selera naciowego, - 1/2 szkl. siekanych orzechów włoskich, - 2 łyżki majonezu, - sól, czerwony pieprz Przygotowanie: Brzoskwinie dokładnie umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Seler naciowy drobno pokroić i połączyć z pokrojoną fetą i orzechami, doprawić solą i pieprzem nakładać do brzoskwiń. Podawać...

  • Węzełki z krabami

    Składniki na 2 porcje: - 6 łyżek mąki, - 5-6 łyżek mleka lub wody i piwa, - 1 małe jajko, - sól, - pieprz, - 1 łodyga selera naciowego, - 6-8 paluszków krabowych, - 2 łyżki majonezu, - 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: 1. Mąkę zmiksujcie z mlekiem, piwem i jajkiem. Ciasto doprawcie solą, pieprzem, ew. posiekanym tymiankiem i słodką papryką, odstawcie na 20 minut, by odpoczęło...

  • Jarmuż – przysmak, który kocha przymrozki

    Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz, dlatego warto czym prędzej poznać jego wyjątkowe kulinarne możliwości.

  • Małe co nieco do chrupania

    ...marchewki, pietruszki, selera naciowego, ogórka czy papryki można stworzyć mnóstwo smacznych, pełnych witamin przystawek, np. klasycznych "finger foods". Surowe warzywa dobrze smakują z różnymi dipami...