• Informacje na temat:

    przekładanie ciast

Artykuły na temat: przekładanie ciast
  • ...mikserem. Ciasto przełożyć do tortownicy posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 20 minut. Wyjąć z tortownicy i odstawić do wystudzenia. 3. Zimny budyń utrzeć ze śmietaną na puszysty krem. Ciasto rozciąć na dwa blaty. Przełożyć je (w tortownicy) kremem budyniowym. Schłodzić w lodówce. Potem oprószyć cukrem pudrem.

  • Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 100 g gorzkiej czekolady, 250 g miękkiego masła lub margaryny l 250 g cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 4 jajka, 100 g mąki ziemniaczanej, 250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g kakao, 125 ml mleka. Ponadto: 300 g wiśni,4 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 i ½ łyżeczki żelatyny, 200 g gorzkiej...

  • Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej, 1 szkl. cukru, 3/4 szklanki mleka, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 kostki masła, 2 jajka. Krem: 3 szkl. mleka, 8 łyżek kaszy manny, 1/2 szkl. cukru, 1 kostka masła. Polewa: 30 dag orzechów włoskich, 1/2 szkl. cukru, 2 łyżki miodu, 1/2 kostki masła.

  • Biszkopt przekładany

    .... Ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Płaską blachę (32x39 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 14 minut.  Od razu po upieczeniu przełożyć(...). Spodni pasek ułożyć w wąskiej blaszce, posypać pozostałym proszkiem na sos waniliowy. Odłożyć 100 g truskawek do dekoracji. Pozostałe rozłożyć na spodnim pasku ciasta. Pokryć je 3/4 kremu. Przykryć drugim...

  • ...1. 2 żółtka połącz z 20 dag masła, 13 dag cukru, szczyptą soli oraz 33 dag mąki. Zagnieć ciasto, podziel na dwie części, schłodź. Jedną częścią wylep formę. Piecz 15 min w 180 st. Tak samo przygotuj drugi blat. 2. 2 białka ubij z 7 dag cukru. Dodaj 2 żółtka i 2 łyżki oleju. Wsyp pozostałą mąkę z 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Przelej do formy, piecz 25 min w 180 st. 3. Pół szklanki mleka...

  • Wyborne ciasto, które polecam na specjalne okazje.

  • ...ubić z resztą cukru na pianę, delikatnie domieszać do ciasta. Blachę wyłożyć pergaminem. Nałożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec 45 minut. Wystudzić. Marmoladę podgrzać, wymieszać z mlekiem, cukrem i proszkiem budyniowym. 2 Rodzynki skropić rumem i wymieszać z masą morelową. Kiedy masa wystygnie, utrzeć ją z twarogiem. Wystudzone ciasto rozciąć na dwa placki. Przełożyć...

  • Przekładana babka piaskowa

    ...i mąką ziemniaczaną (dzięki temu ciasto się nie warzy). Następnie dodaję porcjami resztę mąki oraz maślankę i dalej ucieram. Pomarańczę szoruję, parzę, z połówki ścieram skórkę, z całej wyciskam sok (ma go być ok. 50 ml) i dodaję je do ciasta. 2. Ciasto przekładam do formy, wyrównuję powierzchnię. Piekę 35-40 min w temp. 180°C do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmuję babkę z formy i studzę...

  • ...1. Podgrzej masło z miodem, ale nie dopuść do wrzenia. Przesiej mąkę z sodą. Dodaj pozostałe składniki. Wlej ostudzone masło z miodem i zagnieć ciasto. 2. Kiedy ciasto stężeje, rozwałkuj cieniutko. Foremkami wycinaj gwiazdki (połowę z dziurkami). Piecz na blasze ok. 5 min w temp. 200˚C. Ostudź. 3. Ciasteczka posmaruj dżemem, nakryj tymi z dziurkami.

  • Piernik przekładany w czekoladzie

    Przygotowanie: Stop w rondelku 500 g miodu z masłem i cukrem. Odstaw do wystudzenia. Mąkę wymieszaj w miseczce z 50 g mielonych orzechów laskowych, solą oraz przyprawą korzenną do piernika. Sodę oczyszczoną rozpuść w mleku. Wlej do miseczki z mąką i orzechami. Wbij jajka. Wlej przestudzony miód z masłem. Zagnieć gładkie ciasto.  Ciasto podziel na trzy równe porcje. Każdą część cienko rozwałkuj...

Wideo na temat: przekładanie ciast
  • Zmysłowe smaki: Ciasto marchewkowe

    Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście ani nie kosztowaliście ciasta marchewkowego, najwyższy czas to zmienić! Jest to pyszne ciasto ze zdrową i pożywną tartą marchewką i dodatkiem przyprawy korzennych, w naszej wersji przekładane puszystym kremem na bazie serka. To przysmak, który rozpływa się w ustach - i na pewno na stałe włączycie go do waszego kulinarnego repertuaru! CIASTO MARCHEWKOWE

  • Zmysłowe smaki: Ciasto marchewkowe

    Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście ani nie kosztowaliście ciasta marchewkowego, najwyższy czas to zmienić! Jest to pyszne ciasto ze zdrową i pożywną tartą marchewką i dodatkiem przyprawy korzennych, w naszej wersji przekładane puszystym kremem na bazie serka. To przysmak, który rozpływa się w ustach - i na pewno na stałe włączycie go do waszego kulinarnego repertuaru! CIASTO MARCHEWKOWE

Przepisy na temat: przekładanie ciast
  • Racuchy przekładane porzeczkami

    Sposób przygotowania 1. Przygotuj ciasto na racuchy: drożdże rozetrzyj z połową cukru. Potem wymieszaj je z odrobiną ciepłego mleka oraz kilkoma łyżeczkami mąki tak, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw(...), resztę mąki i mleka oraz masę jajeczną. Wyrób ciasto. Odstaw na 60 min w ciepłe miejsce. W tym czasie porzeczki opłucz, oderwij od gałązek. Dodaj do nich anyż i cukier. Odstaw, a gdy puszczą sok, zagotuj...

  • Tort czekoladowy przekładany czereśniami

    ...koniec dodaj olej  i kwaśną śmietanę.  4. Rozdziel ciasto do przygotowanych form. Piecz 40-45 minut. Wyjmij z piekarnika  po 10 minutach, po czym odstaw, aby całkowicie ostygło.  5. KREM: Zagotuj...

  • Markizy twarogowe przekładane kremem czekoladowym

    Te ciasteczka posmakują każdemu!

  • Ciasto marchewkowe

    ...delikatnie do momentu, aż składniki się połączą. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do czasu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy, gdy nakłujemy nim ciasto. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozwalamy, by ostygło w formie. Wyjmujemy zimne i delikatnie usuwamy papier. Czas przygotowania: wraz z pieczeniem ok. 80 min...

  • Ciasto dyniowe z migdałami

    Składniki na kruche ciasto (możemy użyć gotowego) 200 g mąki 100 g masła z lodówki 2 łyżki zimnej wody Przepis na dyniowy mus 1 dynia średniej wielkości dynia(...) ml śmietany 100 g migdałów np. Bakalland (odkładamy garść do dekoracji) Przepis na ciasto Mąkę przesypujemy do miski i dodajemy do niej pokrojone masło oraz 2 łyżki wody. Ciasto...

  • Żurawinowe ciasto z kurczakiem

    ...doprawiamy gałką muszkatołową oraz sól i pieprz i jeszcze przez chwilę gotujmy sos. Następnie w brytfance rozwijamy ciasto francuskie. Na spód przekładamy sos żurawinowy, a następnie farsz z kurczaka. Górę przykrywamy ciastem i smarujemy surowym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut. Przepis na sos 1. Suszoną żurawinę przekładamy do rondelka i zalewamy...

  • Ciasta rajskie i diabelskie, czyli wypieki doskonałe

    Ciasto rajskie (torta paradiso), jasne i lekkie jak puch i ciemne, diabelskie (torta del diavolo) - to wyśmienite, popularne we Włoszech i łatwe w przygotowaniu wypieki. Są doskonałe jako zastrzyk energii razem z poranną kawą i deser po posiłku.

  • Aromatyczny dodatek do ciast

    Choć na sklepowych półkach nie brakuje kandyzowanych skórek z cytrusów, zachęcamy do tego, by przygotować je samodzielnie – będą smaczniejsze i zdrowsze. A do tego w pełni wykorzystamy owoce i nic się nie zmarnuje.

  • Baba przekładana bakaliami

    ...waniliowy. Dokładnie wyrobić, stopniowo dolewając masło. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na ok. 1-2 godz. Formę na babkę wysmarować tłuszczem. Płatki migdałowe wymieszać z konfiturą. Ciasto podzielić na 4 części. Układać w formie, przekładając kolejno: płatkami z konfiturą, rodzynkami i skórkami. Na wierzchu powinno być ciasto. Odstawić na 1 godz. do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do...

  • Nowy krem tortowy Delecta!

    Kremy tortowe do przekładania i dekoracji wypieków w szybki sposób przemienią każdy biszkopt, bezę czy kruche ciasto w dostojny i elegancki deser na specjalną okazję. Dzięki nowemu Kremowi tortowemu o smaku waniliowym Delecta domowe ciasta i desery zamienią się w prawdziwe dzieła sztuki ot tak… prosto z serca!