• Informacje na temat:

    przetwory rybne

Artykuły na temat: przetwory rybne
  • Ryba nie zawsze na zdrowie

    ...tych z grupy B. Pomagają ograniczać stany zapalne i ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Niektóre ryby i przetwory rybne mogą jednak przynieść więcej szkody niż pożytku... Ile ryby(...) postacią na przykład filetu? W efekcie na talerzu lądują złociste rybne paluszki. Ale ile mają one tak naprawdę z rybą wspólnego? W sklepach możemy kupić dwa główne rodzaje paluszków rybnych...

  • Wielka księga smaków: Anchois

    To francuskie określenie przetworów z sardeli europejskiej – niedużej, bardzo tłustej ryby o ostrym zapachu i smaku. Swoim kształtem przypomina bałtyckiego śledzia.

  • Wyśledź śledzia

    Co roku pyszni się na stołach podczas tradycyjnego śledzika – po chłopsku, po kaszubsku, po żydowsku, jakby ktoś na złość wykupił cały zapas z Centrali Rybnej. Szkoda, że Wigilia jest tylko raz w roku!

  • Kamica nerkowa: Jak uniknąć ataku?

    ...rybne ✘ nasiona roślin strączkowych ✘ warzywa i owoce ✘ mleko i jego przetwory ✘ jaja ✘ lecznicze wody mineralne o pH powyżej 9

  • Dieta dla zdrowych kości

    ...takich jak szpinak, kapusta, karczochy, sałata, warzywa, suszone owoce, nasiona, migdały, orzechy włoskie oraz produkty rybne. Czy oprócz wapnia warto zwrócić uwagę na inne składniki? - Oprócz wapnia i witaminy D dietę należy również wzbogacić o magnez, witaminy C oraz K. Źródłem tych składników w posiłkach mogą być: nasiona maku, mleko i jego przetwory, ryby, kalafior, figi, orzechy laskowe...

  • Dieta zapobiegająca skurczom mięśni

    ...gryczana, płatki owsiane; orzechy, migdały, pestki dyni; rośliny strączkowe; produkty zbożowe z pełnego przemiału. Polecane źródła wapnia: sezam, migdały, siemię lniane; naturalne przetwory mleczne, szczególnie ser żółty; rośliny strączkowe; ryby i przetwory rybne; warzywa zielone, szczególnie jarmuż i brokuły. Polecane płyny: Powinniśmy przyjmować od 2 do 2,5 litra płynów dziennie. Najlepiej...

  • Na tropie sprawców alergii pokarmowych

    ...występują częściej po surowej lub krótko smażonej rybie. Konserwy rybne uczulają rzadziej niż ryby świeże. Jakie są objawy alergii pokarmowej? Reakcja alergiczna może przebiegać na trzy sposoby. Przy...

  • Zgaga. Rozpraw się z nią

    ...dodawaj do niej mleka, ponieważ zwiększa wydzielanie soków żołądkowych. Dozwolone, a nawet wskazane są przetwory mleczne - twaróg, kefir, jogurt. Unikaj soków cytrusowych, ale tylko z kartonów. Świeżo...

  • Masz kamicę nerkową? To nie powód żeby rezygnować z diety!

    Kamień w nerkach lub pęcherzyku żółciowym – coraz więcej osób ma takie problemy. Sprawdź, jak dbać i o sylwetkę, i o zdrowie. Dzięki zmianie jadłospisu możesz sprawić, że do organizmu nie będą trafiały substancje, z których tworzą się kamienie lub będzie ich znacznie mniej (np. szczawiany, fosforany, cholesterol). Na co dzień warto też pamiętać o przestrzeganiu kilku prostych zasad.

  • Wszystkie ulepszacze pod lupą!

    ...też śmietanki pasteryzowanej (oprócz tej o obniżonej zawartości tł.). FERMENTOWANE PRZETWORY MLECZNE muszą być pozbawione dodatków smakowych i środków aromatyzujących. Podobnie maślanka naturalna...

Wideo na temat: przetwory rybne
  • Jakie produkty możemy zjeść po terminie ważności?

    Dietetyk Agnieszka Piskała opowiedziała o produktach, które możemy spożyć mimo upływu terminu ważności. Produkty takie jak herbata, makaron oraz sól możemy używać długo po wyznaczonej dacie przydatności. Szczególną wagę musimy zwracać na przetwory mięsne oraz rybne.

  • Uwaga na fosforany w żywności

    Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki te znajdziemy m.in. w: przetworach mięsnych i rybnych, przetworach mleczarskich, dżemach, napojach bezalkoholowych, lodach, ciastach i pieczywie, koncentratach zup, płatkach śniadaniowych. Producenci dodają je do żywności, ponieważ wpływają na uwodnienie białek, powodując wzrost wydajności gotowych produktów. Pełnią też rolę stabilizatorów i regulatorów kwasowości, a także...

Przepisy na temat: przetwory rybne
  • Czy wiesz - co jesz?

    Pogorszyły się wyniki jakości mleka i mięsa oraz ich przetworów, a także miodu. Lepiej, niż w ubiegłym roku wypadła jakość ryb i przetworów rybnych - tak wskazują kontrole Inspekcji Handlowej przeprowadzone na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w 2009 roku

  • Jak stosować żelatynę?

    Praktyczne porady dzięki, którym przygotujesz pyszne desery, ciasta i dania w galarecie!

  • Kwiaty: Nie tylko piękne, ale i... smaczne

    Stokrotkami lub bratkami można nie tylko dekorować potrawy. Kwiaty te gwarantują również doznania... kulinarne.

  • Pasztety

    ...z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa lub/i podrobów drobiowych, z dziczyzny, wieprzowiny, rzadziej wołowiny. Jednak pasztety są nie tylko mięsne, ale także rybne, warzywne, grzybowe, a nawet(...) dobrze jest dodać coś, co zrównoważy smak i doda pasztetowi słodyczy. Najlepsze są do tego suszone owoce, zwłaszcza śliwki i rodzynki. Sosy i przetwory Doskonałym dodatkiem do pasztetów są sosy...

  • Bo życie musi mieć smak

    Przyprawy znane są człowiekowi od tysiącleci. Pogłębiają i poprawiają smak wielu potraw, dlatego znajdują się w prawie każdej kuchni. Dowiedz się, jaką przyprawę dodać do obiadu i jakie jeszcze właściwości (oprócz walorów smakowych) posiadają te smaczne i aromatyczne rośliny.

Dyskusje na temat: przetwory rybne
  • Re: Dieta dla osób z kamicą

    można używać łagodne przyprawy jak tymianek, cząber - sole smakowe np. czosnkowe również niewskazane) i ograniczyć produkty wysokosodowe tj. kiszonki (np. ogórki, kapusta), konserwy rybne (np. pasztety rybne), solone śledzie, sery żółte i topione ( maks. niewielka porcja, czyli 2 plasterki sera, jedna kanapka z konserwą rybną, 2 ogórki, 1 raz na tydzień ) Jon sodu znajdujący się w soli

  • Re: Elegancka rybaczka?

    przetwory rybne niekoniecznie, ale już taka świeża rybka od rybaczki ......

  • Re: Wyśledź śledzia

    Nautica to taka firma co ma utylizować przetwory rybne które długo zalegają na pułkach, ale to tak jak z wędlinami po kosmetycznym zabiegu wracają na rynek tak i śledziki solone przeterminowane wracają już jako fileciki w occie lub te z octu w sosach musztardowych lub śmietanie. wiem coś na ten temat - smacznego !