• Informacje na temat:

    przetwory z kapusty do słoików

Artykuły na temat: przetwory z kapusty do słoików
  • Przetwory z warzyw

    Składniki 2 kg białej kapusty, 1/2 kg marchwi, 25 dag selera, 2 jabłka, 3 czerwone papryki, łyżeczka kminku, kilka jagód jałowca, 3 łyżki soli...

  • W ogrodach i na straganach pojawiły się już tegoroczne plony, czas więc zacząć przygotowywać przetwory.

  • Słoik pełen witamin

    Wykorzystaj jesienne owoce i warzywa. Przetwory z nich nie tylko urozmaicą zimowe menu, ale też pomogą zachować odporność.

  • Słoiki na przetwory należy starannie umyć w wodzie z detergentem, dobrze wypłukać i wyprażyć w piekarniku: włożyć je do zimnego piekarnika, ogrzać do 100°C i zostawić na 5-10 minut.

  • Zapasy na zimę

    Pod koniec lata, gdy warzywa są najtańsze, warto poświęcić czas, by przygotować pyszne i zdrowe domowe przetwory.

  • Pieczarkowe inspiracje

    Z pieczarek możesz wyczarować danie główne, chrupiącą przekąskę albo przetwory.

  • Kiszonki. Zdrowie zamknięte w słoiku

    Po modzie na rośliny strączkowe i ziarna przychodzi czas na kolejny trend żywieniowy. Kiszenie. I to nie tylko ogórków i kapusty. Coraz częściej przygotowuje się kiszone owoce, truskawki czy śliwki, a nawet jadalne kwiaty. To o tyle zrozumiałe, że kiszenie pozwala na zatrzymanie drogocennych składników letnich owoców i korzystanie z nich zimą.

  • ​Porady naszych prababć

    .... Słoik wkładamy do większego naczynia i odmaczamy etykietkę, którą potem zdejmujemy lub zeskrobujemy. Zamykanie słoików bez zakrętek Jeśli nie posiadamy odpowiednich zakrętek, przetwory można(...) podlewamy rośliny. Kawa ma sprawić, że ich liście będą duże i piękne. Domowe etykietki na butelki i słoiki Robiąc przetwory z owoców i warzyw, dobrze jest przykleić do nich etykietki z nazwą...

  • Kiszenie czas zacząć

    Wszystkie warzywa  Nie ograniczaj się do kiszenia ogórków i kapusty. W ten sposób można konserwować wiele warzyw. Doskonale smakują kiszone buraki, papryka, pomidory, marchew, kalafior, a nawet(...) warzywom jędrności. Smak poszczególnych warzyw poprawią: Kapusty - kminek i koper. Można dodać też trochę marchwi, która przyspieszy fermentację mlekową. Ogórków - czosnek, koper, chrzan...

  • 20 prawd i mitów o zdrowiu jelit

    ...to 1 dzień. Dzięki jedzeniu kiszonej kapusty możemy zwiększyć ilość dobrych bakterii: PRAWDA/FAŁSZ Takie działanie ma tylko kapusta z beczki. Natomiast ta paczkowana - już nie (albo w dużo mniejszym stopniu). A to dlatego, że podczas przekładania z beczek do torebek, wiaderek lub słoików jest narażona na działanie tlenu i światła, a niekiedy także wysokiej temperatury (jeśli jest...

Przepisy na temat: przetwory z kapusty do słoików
  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku...

Dyskusje na temat: przetwory z kapusty do słoików
  • Re: Przetwory

    5kg cukini 1kg cebuli 1 i 1/2kg marchwi 1 kg kapusty zalewa 1 szklanka oleju 1 szkl octu 1 szkl cukru garść zielonej pietruszki każdą jaryynę osobno pokroić i lekko nasolić odstawić cukinię i marchewkę można zetrzeć na grubej tarce na następny dzień lekko odciskamy wkładamy do dużego garnka dodajemy składniki zalewy mieszamy i gotujemy 30-40 minut gorące do słoików nie pasteryzować sałatka