• Informacje na temat:

    przygotowanie opieńków

Artykuły na temat: przygotowanie opieńków
  • Kiszone opieńki do obiadu

    Składniki na 6 porcji: - 1/2 kg opieńków, - 3 cebule, 2 marchewki, - pieprz ziołowy, sól, - 1 szklanka octu winnego lub spirytusowego Przygotowanie: Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć. Odciąć kapelusze. Marchewki obrać, pokroić. Opieńki gotować około 15 minut w dobrze osolonej wodzie razem z marchewkami. Odcedzić. Grzyby układać warstwami w glinianym garnku. Przekładać je pokrojoną w talarki...

  • Składniki: 1 kg opieniek (ew. ok. 80 dag suszonych), 4 łyżki masła, 2 małe cebule, 3 ząbki czosnku, 20 dag śmietany 12-proc., sól, pieprz Przygotowanie: Opieńki dokładnie oczyść, opłucz. Włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Dodaj jedną obraną cebulę, gotuj godzinę. Odcedź. Masło stop na patelni, podsmaż grzyby. Pozostałą cebulę i czosnek posiekaj, dodaj do grzybów, oprósz solą...

  • Flaczki z opieniek

    Przygotowanie 65 min • Porcja 380 kcal • Koszt porcji ok. 3,5 zł • Przepis na 3 porcje. 1. Opieńki czyszczę i gotuję ok. 30 min. Odcedzam, kroję w paski (jak flaczki). Do wywaru rosołowego dodaję kostkę grzybową, marchewkę pokrojoną w półtalarki, pieprz i chwilę gotuję. Gdy marchewka zrobi się miękka, dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję do miękkości...

  • Składniki: kilka kapeluszy opieniek, 2 czerwone cebule, udko kurczaka, kostka grzybowa, 2 marchewki, 5 ziem niaków, majeranek, sól, pieprz, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, olej.

  • Składniki: 2 udka (mogą być żeberka lub inne mięso wieprzowe bądź wołowe), pęczek włoszczyzny, 5 ziemniaków, ok. 1 kg opieniek (po sezonie mogą być mrożone), cebula, kilka gałązek natki, sól, pieprz, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, olej.

  • Aromatyczne opieńki z estragonem

    Składniki: - 1 kg opieniek, - 1 szklanka octu 6 proc., - 1 szklanka wody, - spory korzeń chrzanu, - 3 łyżeczki suszonego estragonu, - 2 listki laurowe, - po 5-8 ziarenek ziela ang., - białej gorczycy i pieprzu, - 3 łyżeczki ostrej mielonej papryki, - łyżka cukru, łyżka soli Przygotowanie: Grzyby oczyścić, trzonki skrócić, umyć, obgotować w lekko osolonym wrzątku (5-6 minut...

  • Mazowieckie placki ziemniaczane z grzybami

    Składniki na 4 porcje: placki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 2 jajka, 5–6 łyżek mąki pszennej, olej do smażenia. Obłożenie: 60 dag świeżych leśnych grzybów (borowików, koźlarzy, opieńków, maślaków), 2 małe cukinie, 4 dymki, 2–3 łyżki masła, sól, pieprz, suszony tymianek.

  • Grzybki w occie do kolacji

    Składniki: • 2,5 kg grzybów (podgrzybków, borowików, opieniek – najlepiej małych) • 5 szklanek wody • 1 szklanka octu 10-proc. • 1 szklanka cukru • 2 łyżki soli • gorczyca • ziele angielskie • pieprz czarny ziarnisty • liście laurowe • świeża cebula.

  • Kluski z grzybowym farszem

    Przygotowanie 50 min • Porcja 350 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 4 porcje. 1. Ugotowane ziemniaki studzę i mielę w maszynce. W misce dociskam do dna i rysuję krzyż. 1/4 części całości wyjmuję, a w dołek po niej wsypuję mąkę ziemniaczaną. Wyrabiam ciasto. Kształtuję 2 wałki o średnicy około 6 cm i kroję na 2 cm plastry. 2. Grzyby...

  • Składniki na 10 porcji: 5 dag drożdży, 1 szklanka śmietany 22 proc., 2 żółtka, 2 jajka, 50 dag mąki, 10 dag masła, 1 kg mieszanych grzybów leśnych, 2 cebule, 3 łyżki oleju, 6 łyżek bułki tartej, natka, sól i pieprz

Przepisy na temat: przygotowanie opieńków
  • Kiszone opieńki

    Składniki na 6 porcji: - 1/2 kg opieńków, - 3 cebule, 2 marchewki, - pieprz ziołowy, sól, - 1 szklanka octu winnego lub spirytusowego Przygotowanie: Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć. Odciąć kapelusze. Marchewki obrać, pokroić. Opieńki gotować około 15 minut w dobrze osolonej wodzie razem z marchewkami. Odcedzić. Grzyby układać warstwami w glinianym garnku. Przekładać je pokrojoną w talarki...

  • Opieńki z estragonem

    Składniki: - 1 kg opieniek, - 1 szklanka octu 6 proc., - 1 szklanka wody, - spory korzeń chrzanu, - 3 łyżeczki suszonego estragonu, - 2 listki laurowe, - po 5-8 ziarenek ziela ang., - białej gorczycy i pieprzu, - 3 łyżeczki ostrej mielonej papryki, - łyżka cukru, łyżka soli Przygotowanie: Grzyby oczyścić, trzonki skrócić, umyć, obgotować w lekko osolonym wrzątku (5-6 minut...

  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    Większość z nas suszy grzyby, by wykorzystać je później w najróżniejszych daniach - przede wszystkim bigosie, zapiekankach, pierogach i zupach. Polacy uwielbiają, gdy na wigilijnym stole ląduje sos zrobiony z własnoręcznie zebranych darów natury. Jak zrobić to poprawnie, szybko i tak, by susz nie stracił na jakości? Istotne jest przygotowanie - grzybów nie powinniśmy myć przed suszeniem...

  • Mazowieckie placki ziemniaczane

    Składniki: Placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 5-6 łyżek mąki pszennej olej do smażenia Obłożenie: 60 dag świeżych leśnych grzybów (borowików, koźlarzy, opieńków, maślaków) 2 małe cukinie 4 dymki 2-3 łyżki masła Przyprawy: sól, pieprz suszony tymianek Przygotowanie: 1. Obłożenie: grzyby oczyść (z maślaków usuń skórkę), umyj i dobrze osusz. Cukinie...

  • Okrągłe kluseczki z farszem grzybowym

    Składniki dla 4 osób: Ciasto: 1 kg ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej sól pieprz olej Farsz: 30 dag kurek, opieńków lub pieczarek 20 dag białego sera 1 cebula łyżka masła klarowanego szczypta majeranku szczypta natki pietruszki sól pieprz 1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, ostudź. Mocno przeciśnij je przez praskę. Połącz z mąką...

  • Grzybki w occie do kolacji

    Składniki: 2,5 kg grzybów (podgrzybków, borowików, opieniek - najlepiej małych) 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10-proc. 1 szklanka cukru 2 łyżki soli gorczyca ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty iście laurowe świeża cebula Przygotowanie: 1. Grzyby obierz, oczyść. Większym okazom odetnij trzony, które bywają twarde. Tak przygotowane grzyby dokładnie wypłucz...