• Informacje na temat:

    przyprawa do mięsa pieczonego staropolska

Artykuły na temat: przyprawa do mięsa pieczonego staropolska
  • Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego od szynki, przyprawa po staropolsku. Marynata: 1 litr wody przegotowanej , 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 7 ząbków czosnku, 4 łyżki soli peklowej.

  • Składniki na 14 porcji: 1,5 kg schabu środkowego, 10 śliwek suszonych, 1/2 szkl. oleju rzepakowego, sól, pieprz, 4 ząbki czosnku, po 1 łyżeczce przyprawy staropolskiej, rozmarynu, tymianku, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego.

  • Schab po warszawsku

    Składniki: 1 i 1/2 kg schabu bez kości, 5 jajek, 4 łyżki ostrego chrzanu, pęczek natki pietruszki, przyprawa do schabu staropolska, 5-6 łyżek majeranku, sól do smaku, pieprz do smaku, czosnek do smaku, łyżka majonezu.

  • Wlasnie skonczylam szpikowac zabkami czosnku caly duzy karczek do pieczenia i zatopilam go w marynacie a la muminka (kompozycja ziolowych przypraw+olej...

  • Pasztet niejedno ma imię

    ...mięsa wołowego, zająca, wątróbek i podgardla wieprzowego, 2 kajzerki, 3 jajka, 10 dag słoniny, 10 dag tartej bułki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, goździki, kolendra, jałowiec, kminek, 3 torebki kolorowego pieprzu. Do wywaru: 3 listki laurowe, pieprz, ziele angielskie, tłuszcz do blachy. Przygotowanie: Mięso ugotuj z przyprawami w małej ilości wody. Wątróbkę podsmaż. Następnie całość zmiel...

  • Jesienne spacery po lesie cieszą nasze oczy nie tylko gamą ciepłych kolorów na drzewach, ale i bogactwem leśnych grzybów. Koszyk pełen borowików, kurek i podgrzybków to prawdziwe trofeum po długich wędrówkach. Szukając kulinarnych pomysłów na wykorzystanie grzybowych smaków w kuchni warto skorzystać z produktów oraz przepisów marki WINIARY, dzięki którym przygotujemy prawdziwą, grzybową ucztę dla naszych bliskich!

  • Kolejne marynaty Krakus

    ...mięsa podczas pieczenia. Zamarynowana i otulona aromatem przypraw tworzy po upieczeniu smaczne i efektowne gorące danie. Nowe mięsne marynaty pakowane są w próżniowe opakowania, zawierające rodzinną...

  • Przepis na życie

    ...kupowała zupy w kartonie i mrożone lazanie. Teraz co weekend dzwoni: "Kupiłam kaczkę. Mam wiejską kaszankę. Wpadasz?". I Gosia wsiada na rower retro, do koszyka wrzuca niezbędnik z przyprawami, z piwniczki(...) jestem biblią – ironizuje. W lodówce zawsze ma danie „na kilka dni”. Pierwszego jest rosół z wiejskiej kury. Następnego z bulionu powstaje zupa dyniowo-kolendrowa. A z mięsa, marokański tagine z bakłażanem...

Przepisy na temat: przyprawa do mięsa pieczonego staropolska
  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    ...1. Do tradycyjnego puree z ziemniaków lubię dodać trochę świeżo startej gałki muszkatołowej. To nic nowego, bo przecież staropolska kuchnia słynęła z przypraw korzennych. Tyle że większość z nas o tym nie pamięta i poprzestaje na przyprawieniu solą i pieprzem. 2. Warto eksperymentować ze znanymi recepturami. Moim niedawnym odkryciem jest inne zastosowanie farszu do pierogów ruskich (które...

  • Pasztety

    ...z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa lub/i podrobów drobiowych, z dziczyzny, wieprzowiny, rzadziej wołowiny. Jednak pasztety są nie tylko mięsne, ale także rybne, warzywne, grzybowe, a nawet(...) dworach, ale także na szlacheckich dworach w Polsce. Ponieważ staropolska kuchnia w dużej mierze czerpała inspiracje z kuchni francuskiej, toteż w polskich dworach chętnie gościły mniej lub bardziej...