• Informacje na temat:

    pulpety gotowane z mięsa mielonego

Artykuły na temat: pulpety gotowane z mięsa mielonego
  • Pulpety w zupie koperkowej

    Składniki na 12 porcji: Na pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego, jajko, pół szklanki bułki tartej, 2 marchewki, sól, pieprz. Na zupę: 1 l bulionu z marchewką (w którym wcześniej gotowane były pulpety), 5 łyżek kaszy jęczmiennej, 10 dag selera, 1/2 pora (część zielona), 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1/2 pęczka natki pietruszki, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 pęczka koperku, pół szklanki śmietany 30%, sól...

  • Pulpety: 1 kg mielonej wieprzowiny, cebula, 4 łyżki bułki tartej, jajko, papryka słodka i ostra do smaku, sól, pieprz. Sos: cebula, średni kalafior, średni brokuł, 200 ml śmietany 18-proc., sól, pieprz, olej...

  • Oliwkowe pulpety

    Składniki: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, oliwki, 60 dag mięsa mielonego, 1 jajko, 2-3 łyżki bułki tartej, zioła prowansalskie, olej, 1 puszka krojonych pomidorów, sól, pieprz, bazylia.

  • Składniki (4 porcje): ● szklanka kaszy jaglanej (ok. 180 g) ● 500 g mielonego mięsa z indyka ● 1/2 szklanki rodzynek ● surowe jajko ● łyżeczka masła ● pęczek natki pietruszki ● 3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego ● 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego ● sól ● pieprz...

  • ...namocz w mleku, odciśnij. Dodaj do mięsa. Wbij jajko, wyrób masę. Dopraw ją solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem w proszku. Uformuj malutkie pulpety. Obsmaż je na łyżce oleju i wrzuć na(...) składać się z samego mięsa. Do masy, prócz jajka i przypraw, z powodzeniem możesz dodać gotowane i przeci- śnięte przez pra- skę ziemniaki, ryż, kaszę gryczaną, a nawet biały ser.

  • Dzięki temu, że kotlety są najpierw gotowane, a potem smażone, zachowują swój ładny kształt. A najważniejsze, że ser wypływa dopiero podczas krojenia, a nie smażenia.

  • Składniki na 4 osoby: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego • 10 dag mięsa mielonego cielęcego • cebula • jajko • 3 łyżki bułki tartej • olej do smażenia • 2 liście laurowe • 2 ziela angielskie • puszka pomidorów • łyżeczka bazylii • natka pietruszki • 2 ząbki czosnku • 10 dag startego parmezanu • pół łyżeczki • oregano • kolendra • sól • pieprz.

  • Składniki na 4 porcje: 75 dag mielonego mięsa drobiowego, 2 czerwone papryki, 2 cebule, 1 jajko, 1 czerstwa kajzerka, 1 szklanka mleka, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka bulionu, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz.

  • Składniki na 6 porcji: 75 dag mielonego mięsa z indyka, 2 duże cebule, 2 czerwone papryki , 1 sucha kajzerka, 1 szklanka mleka, 1 ząbek czosnku, 1 jajko, 1 szklanka bulionu warzywnego, 2 łyżki masła, sól, pieprz, liść laurowy, ostra papryka, lubczyk, olej do smażenia.

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu na risotto, 3 szalotki, 5 łyżek oliwy, 3 dag suszonych grzybów, 150 ml bulionu, 200 ml białego wytrawnego wina, 6 pomidorów suszonych, 10 dag parmezanu, 2 łyżki mascarpone, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 40 dag mielonego mięsa, 1 łyżka koncentratu pomidor., 1 kromka pieczywa tost., 1 jajko, 3 gałązki tymianku...

Wideo na temat: pulpety gotowane z mięsa mielonego
  • Czerwona cebula, feta, oliwki, zioła - jak przyprawić mięso mielone na Keftedes?

    Keftedes to danie prosto z Grecji. Piotr Ogiński zaprezentował krok po kroku jak przygotować te pyszne i zaskakujące w smaku kotlety mielone. Istotne są tu dodatki. Czerwona cebulka, feta, oliwki i świeże zioła to tylko część składników, które sprawią, że pulpety będą miały wyjątkowy smak. Jeśli marzą wam się greckie smaki, koniecznie wypróbujcie ten przepis! (Źródło: Kocham Gotować/ x-news)

Przepisy na temat: pulpety gotowane z mięsa mielonego
  • Pulpety z makaronem

    Składniki: makaron spaghetti 25 dag pomidorków koktajlowych 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżki oleju czosnkowego 5 dag orzeszków piniowych Pulpety: 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki bułki tartej cebula olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie: 1 Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Mięso wymieszaj...

  • Pulpety w sosie pomidorowym

    Składniki: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego 10 dag mięsa mielonego cielęcego cebula jajko 3 łyżki bułki tartej olej do smażenia 2 liście laurowe 2 ziela angielskie(...), zeszklij na oleju. Połącz mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, kolendrę. Wyrabiaj. Z masy formuj kulki, smaż na rozgrzanym oleju. 2. Pulpety zalej szklanką wody, dodaj ziele angielskie...

  • Pulpety w sosie

    Składniki: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 50 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego cebula 2 ząbki czosnku gałązka natki pietruszki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki jajko(...) w kostkę, zeszklij na oleju, wystudź. Do mięsa mielonego dodaj kaszę, cebulę, jajko, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. 2. Z masy uformuj małe kulki. Na patelni...

  • Pomidorowe pulpety

    Pomidorowe pulpety przyrządzą bez trudu nawet osoby, które rzadko gotują. Życzymy smacznego!

  • Pulpety rybne

    .... Przyrządzanie: Filety rybne umyć, oczyścić z ości. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso ryb i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Cebulkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Usmażyć na złoto(...) okrągłe pulpety, wrzucać je do wywaru i gotować około 15 minut. Wyjąć, dodać do wywaru koncentrat pomidorowy. Gotować kilka minut. Pulpety wyłożyć na talerz, polać sosem. Porcja - 260 kcal Czas...

  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    Spaghetti z sosem z mięsa mielonego Składniki na 4 porcje - cebula, - ząbek czosnku, - 200 g marchewki, - 4 łodygi selera naciowego, - 400 g spaghetti, - sól, - łyżka oleju, - 300 g mieszanego mięsa mielonego, - biały pieprz, - 500 g pomidorów z puszki, - 2 łyżki przecieru pomidorowego, - suszony majeranek, Przygotowanie: Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Marchewki pokroić...

  • Pulpety z kokardkami

    Składniki na 4 porcje: - 40 dag mięsa mielonego, - 2 jajka, - 2 papryki, - 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę, ząbek czosnku, - 20 dag makaronu, - 2 łyżki bułki tartej, - sól, pieprz, - papryka mielona, - 1/2 l bulionu, - po 2 łyżki masła i mąki, - 2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego, - 2 łyżki posiekanej natki Przygotowanie: 1. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, połowę...

  • Pulpety z kaparami

    Składniki na 4 porcje: - 50 dag mielonego mięsa z drobiu, - 3 ząbki czosnku, - 1 jajo, 1 bułka, - 1 czerwona papryka, - 2 łyżki oleju, - 2 łyżki kaparów, - sól, pieprz, - natka pietruszki(...) małym ogniu. Włożyć do rondla ugotowane pulpety, podgrzać, dodać kapary. Chwilę dusić wszystko razem. Gotowe danie podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Czas przygotowania: 30 minut Jeżeli znasz...

  • Chińskie pulpety wołowe z ryżem

    Składniki na 4 porcje: - cebula, - 500 g mielonego mięsa wołowego, - sól, pieprz, - 250 g ryżu basmati, - 400 g marchewki, - 1 por, - 250 g pieczarek, - 2 łyżki oleju, - Przyprawa Kuchni(...) ugotować wg przepisu na opakowaniu. Marchewki, pora i pieczarki pokroić w plasterki. Olej rozgrzać na patelni. Kulki z mięsa obsmażyć na złoty kolor, zdjąć z patelni. Na gorącą patelnię wyłożyć warzywa...

  • Pulpety ziołowe z kurczaka - Maciej Kuroń

    ...600 g mielonego mięsa z kurczaka; 1 jajko; 4 ząbki czosnku; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; świeże zioła (natka pietruszki, koperek); 1 łyżka ziół suszonych, do wyboru: majeranek, tymianek, oregano; wywar do gotowania pulpetów (może być z kostki); sól, pieprz.