• Informacje na temat:

    puszysta masa czekoladowa

Artykuły na temat: puszysta masa czekoladowa
  • Puszysta pianka czekoladowa

    ...1. Czekoladę połam na kawałki, włóż do miski. Dodaj 2 łyżki brandy oraz 4 łyżki wody. Rozpuszczaj, mieszając, w gorącej kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Zmiksuj z masłem. 2. Białka ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier. Do masy czekoladowej dodawaj po jednym żółtku oraz po porcji ubitych białek. Cały czas miksuj. Osobno ubij na sztywno schłodzoną kremówkę. Połącz z masą...

  • Składniki na 12 porcji. Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Krem: 15 dag Kostki do pieczenia Kasia, 2 żółtka, 2 jajka, 1/2 szkl. cukru, 20 dag gorzkiej czekolady. Masa czekoladowa: 10 dag Kostki do pieczenia Kasia, 50 dag suszonych śliwek, 350 ml czystej wódki, 15 dag gorzkiej czekolady.

  • Czekoladowa poezja

    Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki mąki pszennej, po 1/3 szklanki kakao i cukru. Na mus: 3 jajka, ½ szklanki cukru l 25 dag mlecznej czekolady, 1/3 łyżeczki cynamonu, 5 dag masła, 150 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1 łyżeczka żelatyny. Ponadto: 1/3 szklanki soku wiśniowego, 20 dag wiśni l polewa czekoladowa, 5 dag czekolady.

  • Puszysta pianka

    W kremie możesz ukryć czekoladkę albo odrobinę sosu czekoladowego jako słodką niespodziankę dla łasucha.

  • ...1. Jajka ubij w kąpieli wodnej z 10 dag cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kiedy masa jajeczna będzie już puszysta i jasnokremowa, zdejmij ją i ubijaj dalej, aż wystygnie. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsyp do masy jajecznej i jednocześnie delikatnie mieszaj ciasto łyżką. 2. Tortownicę o śr. ok. 20 cm wyłóż papierem...

  • Babka piaskowa w czekoladowe łatki

    Składniki na 12 porcji: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 kostka (20 dag) masła, 5 jajek, 1 szklanka cukru, sól, 1 torebka cukru waniliowego, 10 dag gorzkiej czekolady, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, gotowa polewa czekoladowa oraz cukrowe kolorowe motylki do udekorowania ciasta, tłuszcz i tarta bułka do przygotowania foremki.

  • Składniki: na 16 porcji: 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 25 dag miękkiego masła, 25 dag cukru, opakowanie cukru wanilinowego, 4 jajka, opakowanie gęstej kwaśnej śmietany, 30 dag mąki, 2 łyżki kakao, 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dag ciasteczek np. minidelicje, gotowa polewa czekoladowa, paski skórki pomarańczowej i minidelicje do dekoracji, tłuszcz i mąka do formy.

  • Czekoladowy torcik

    Do dekoracji użyj orzechów.

  • ...1. Cytrynę polej wrzątkiem, osusz, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Masło utrzyj z solą oraz cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy maślanej. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Dołóż jogurt, dobrze wymieszaj całość mikserem. Formę z kominkiem posmaruj...

  • Składniki na ok. 20 sztuk: 0,5 kg mąki pszennej, 5 żółtek, 5 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200 ml letniego mleka, 3 łyżki masła, 10 dag cukru pudru, 30 ml wódki lub spirytusu, olej lub smalec do smażenia, sól; nadzienie i dekoracja: 1 opak. kremu czekoladowego, po 1 tabliczce czekolady gorzkiej i mlecznej, 2 łyżki śmietany kremówki

Przepisy na temat: puszysta masa czekoladowa
  • Czekoladowy z puszystą bitą śmietaną

    ...truskawki wiśnie z kompotu do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Jajka ubij w kąpieli wodnej z 10 dag cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kiedy masa jajeczna będzie już puszysta...

  • Rolada czekoladowa

    Ciasto znane jako bożonarodzeniowa kłoda lub polano

  • Lody czekoladowe z migdałami

    Sposób przygotowania Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Następnie w misce ubijamy żółtka, do których dodajemy 50 g cukru i jedną łyżkę wody. Masa powinna być biała i puszysta. Do gotowej masy powoli wlewamy roztopioną czekoladę. Pamiętamy o tym, żeby nie przestawać mieszać. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka i dodajemy resztę cukru. Dodajemy je do pozostałej masy...

  • Puszysty mus czekoladowy z soczystą wiśnią

    Czekolada i wiśnia to duet idealny na walentynki. Słodycz czekolady i subtelna kwaśność wiśni uzupełniają się w puszystym musie czekoladowym. Mini deser osłodzi każdą randkę.

  • Wiedeński piegusek z wafelkami czekoladowymi

    Sposób przygotowania 1. Wafelki połam na małe kawałki. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowymi szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij do niej jajka. Potem porcjami domieszaj twaróg, a następnie kwaśną śmietanę oraz śmietanę kremówkę.Wsyp kaszkę, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Dolej likier morelowy. Wrzuć wafelki połamane na kawałeczki. Dokładnie...

  • Czekoladowe ciasto serowe z gruszkami

    Połączenie twarożku, czekolady i gruszek daje spektakularny efekt smakowy.

  • Ciasteczka czekoladowe z migdałami

    Kruchy deser dla całej rodziny.

  • Czekoladowe ciastka

    Doskonałe na deser lub słodkie śniadanie.

  • Kokosowa niespodzianka

    Ciasto: jajka ubij z cukrem na puszystą masę.