• Informacje na temat:

    puszyste ciasto z węgierkami

Artykuły na temat: puszyste ciasto z węgierkami
  • Puszyste knedelki serowe

    Przygotowanie 70 min • Porcja 140 kcal • Koszt porcji 2,80 zł • Przepis na 3 porcje. 1. Twaróg kruszę, dodaję obie mąki, jajko, sól i wyrabiam ciasto. Owijam je folią i wstawiam do lodówki na ok. godz. 2. Formuję z ciasta wałek, dzielę go na 15 części. Śliwki myję, kroję na pół, usuwam pestki. Kawałki ciasta spłaszczam, układam na nich połówki śliwek, posypuję łyżeczką cukru, formuję knedle...

  • ...tortownicę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Na wierzchu ułóż śliwki, lekko wciskając je w ciasto. Piecz 30-40 min do tzw. suchego patyczka w temp. 180°C. Gdy ciasto wystygnie, wierzch oprósz cukrem pudrem. Przygotowanie: 60 minut Porcja: 250 kilokalorii...

  • Skład na 12 porcji: ● 200 g mąki pszennej ● 200 g drobnego cukru ● 100 g masła ● 100 ml mleka ● 50 g orzechów włoskich ● 5 jaj ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 1 kg śliwek węgierek ● 200 ml słodkiej śmietany ● łyżka bułki tartej ● cukier puder do oprószenia ciasta

  • Placek imbirowy ze śliwkami i rumem

    ...do ucieranej masy. Dodaj śmietanę i szybko rękoma zagnieć ciasto. Blachę wyłóż pergaminem. Spód formy wylep ciastem. 2. Śliwki umyj, wytrzyj, rozetnij i wyjmij pestki. Połówki śliwek pokrój na cząstki. Rozłóż je na placku, owoce lekko wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. godziny. Podawaj np. z dodatkiem bitej śmietany. 18 porcji, ok. 60 min...

  • Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 1/2 szklanki cukru, 2 i 1/2 dag świeżych drożdży, szklanka mleka, szczypta soli, 30 dag śliwek węgierek, jajko do smarowania bułeczek. Na masę budyniową: 1 i 1/2 szklanki mleka, po 2 czubate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru, cukier wanilinowy, jajko, żółtko.

  • Przygotowanie 110 min • Porcja 280 kcal • Koszt porcji 1,30 zł • Przepis na 12-14 porcji. 1. Ciasto: mąkę przesiewam, mieszam z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaję śmietanę, jajko, masło i szybko zagniatam kruche ciasto. Wylepiam nim dno blaszki (z pergaminem), oprószam kakao. Podpiekam 10 min w temp. 200ºC. 2. Masa: twaróg mielę, miksuję z żółtkami, aromatem, masłem i cukrami na...

  • ...1 Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę z cukrem  i cukrem waniliowym. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawaj kolejno żółtka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie domieszaj do ciasta. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie cienko rozsmaruj przygotowane ciasto. 2 Śliwki umyj...

Przepisy na temat: puszyste ciasto z węgierkami
  • Przysmaki ze śliwkami

    ...wbij do niej jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dodaj śmietanę i szybko rękoma zagnieć ciasto. Blachę wyłóż pergaminem. Spód formy wylep ciastem. 2. Śliwki umyj, wytrzyj, rozetnij i wyjmij pestki. Połówki śliwek pokrój na cząstki. Rozłóż je na placku, owoce lekko wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. godziny. Podawaj...