• Informacje na temat:

    puszyste masy na tort

Artykuły na temat: puszyste masy na tort
  • .... W maślanej masie, którą przełożymy tort, smak masła nie będzie wyczuwalny, jeśli dodamy do niej łyżkę stołową spirytusu.

  • ...1 Jajka zmiksuj na puszystą masę z 15 dag cukru. Dalej miksując, dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami kakao. Na koniec wlej olej. Całość dokładnie wymieszaj. 2 Tortownicę o śred. 26 cm wyłóż papierem. Nalej ciasto. Piecz ok. 45 minut w 160 st. Pozostaw w formie do ostudzenia. W tym czasie przygotuj masy do przełożenia tortu. 3 Połowę kremówki zagotuj z 5 dag cukru oraz...

  • ...17,5 dag miękkiego masła albo margaryny, 17,5 dag cukru, 3 torebki cukru wanilinowego, szczypta soli, 3 jajka, 17,5 dag mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 200 ml ajerkoniaku, 80 dag śmietany kremówki, 7,5 dag drobno posiekanej gorzkiej czekolady, czekoladowe ozdoby cukiernicze, czekoladowe drobne wiórki, 1 łyżka posiekanych pistacji, tłuszcz i tarta bułka do tortownicy.

  • ..., stopniowo dodawaj mąkę, 80 ml likieru wiśniowe- go, 50 ml oleju, 4 dag kakao oraz odrobinę czerwonego barwnika. Krok trzeci. Na koniec, do powstałej masy na biszkopt, wsyp namoczone i osączone suszone owoce żura winy. Całość starannie wymieszaj, przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz około 50 minut w 170 st. Krok czwarty. Upieczony biszkopt przekrój na...

  • ...przesiej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsyp do masy jajecznej i jednocześnie delikatnie mieszaj ciasto łyżką. 2. Tortownicę o śr. ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wierzch wygładź. Biszkopt wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury  175 st. Piecz około 30 minut. Upieczone ciasto przestudź w tortownicy...

  • Składniki na 10 porcji: Biszkopt: 4 jajka • 4 łyżki mąki tortowej • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 8 łyżek cukru • 8 dag zmielonych orzechów. Krem: 1,5 szklanki mleka • 20 dag mielonych orzechów włoskich i laskowych • 20 dag masła • 20 dag masy makowej.

  • ...: mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Jajka ubić z cukrem. Dodać sypkie składniki. Wymieszać. Biszkopt przelać tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec 35 minut w 180 st. Krem: żółtka i jajka ubić z cukrem na parze. Kiedy masa zrobi się gęsta i puszysta, zdjąć ją z ognia. Czekoladę posiekać, wrzucić do masy jajecznej. Wystudzić. Następnie dodać Kostkę do pieczenia Kasia. Wymieszać. Polewa: Kostkę do...

  • ...przelej do miseczki. Utrzyj 150 g masła ze 120 g cukru, solą i cukrem wanilinowym. Gdy masa będzie puszysta, wbij jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodawaj porcjami do ucieranej masy, na przemian z pozostałym mlekiem. Ciasto wymieszaj mikserem, rozdziel na pół. Jedną część połącz z kakao. Dwie tortownice posmaruj tłuszczem. Na spodzie każdej rozsmaruj połowę jasnego ciasta i posyp...

  • ...2 łyżki masła. Wlej 1/5 masy jajecznej. Poruszaj patelnią tak, aby masa równomiernie się rozlała. Smaż na małym ogniu ok. 3 min, aż masa się zetnie. Omlet przełóż na talerz. W ten sam sposób przygotuj...

  • Składniki na 40 porcji: Ciasto: 360 g gorzkiej czekolady, 240 g masy marcepanowej, 14 jajek, 400 g miękkiego masła, 360 g mąki pszennej tortowej, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g mielonych migdałów, szczypta soli, 320 g cukru, 10 łyżek rumu (albo mleka). Krem: 650 g konfitury morelowej, 300 g miękkiego masła. Dekoracje: 900 g plastycznej masy cukrowej, fioletowy barwnik...

Przepisy na temat: puszyste masy na tort
  • Czekoladowy z puszystą bitą śmietaną

    ...i jasnokremowa, zdejmij ją i ubijaj dalej, aż wystygnie. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsyp do masy jajecznej i jednocześnie delikatnie mieszaj ciasto łyżką. 2. Tortownicę o śr. ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wierzch wygładź. Biszkopt wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz...

  • Tort makowy

    Wyjątkowy tort na wyjątkową okazję.

  • ...na ciasto tortowe: 8 żółtek, 25 dkg cukru, 25 dkg mielonych orzechów włoskich, piana ubita z 8 białek; na krem kawowy: 20 dkg masła, 3 jaja, 15 dkg cukru pudru, 50 ml brandy, 1 łyżka rozpuszczalnej kawy; na bitą smietanę: 200 ml smietanki 36%, 30g cukru...

  • Piaskowa tęcza

    .... Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko. 2. Ciasto dobrze wymieszaj mikserem. Rozdziel je na 7 części. Do każdej dodaj po kilka kropli innego barwnika spożywczego. Przygotuj krem do tortów według(...) 200 ml mleka barwniki spożywcze w siedmiu kolorach tęczy 1 op. błyskawicznego kremu do tortów o smaku waniliowym tłuszcz i mąka do tortownicy Sposób przygotowania: 1. Miękkie masło...

  • Kulinarne abc udanych wypieków

    ...śmietanę i rozpuścić w niej połamaną czekoladę. Lekko ciepły i płynny ganache pełni funkcję gładkiej i błyszczącej polewy do ciast, tortów oraz deserów. Po schłodzeniu i ubiciu staje się puszystym kremem. Do zimnej i lekko stężałej masy można też dodać wiórki kokosowe, orzechy, migdały lub inne ulubione dodatki, a następnie uformować małe słodkie trufle.

  • Szybkie torty ze świeżymi owocami

    ...z posiekanymi pralinkami. 3. Trochę masy wiśniowej odłóż do dekoracji, resztę rozsmaruj na orzechowym spodzie. Przykryj krem śmietanowym. Boki tortu obsyp płatkami orzechowymi. Wierzch ciasta udekoruj(...)Wiśniowa fantazja na orzechowym spodzie Choć upieczony bez dodatku mąki, to smakiem nie ustępuje tortom na klasycznym biszkopcie. Idealny na letnie spotkania z przyjaciółmi i rodzinne uroczystości...

  • Karmelowiec z marchewką

    Składniki: 2 marchewki 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 5 jajek 10 dag masła 1 op. przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. waniliowego kremu do tortów 4 łyżki(...) z pozostałym cukrem i żółtkami na białą puszystą masę. 2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Porcjami dosyp do ucieranej masy. Pod koniec dodaj marchew i karmel. Białka ubij...

  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    Cukiernia hotelu Sacher, Wiedeń Ten legendarny tort stworzył 16-letni Franz Sacher, uczeń szefa kuchni na dworze księcia Metternicha w 1832 roku: Tort Sachera z czekoladow ą kryz ą Składniki(...) bita śmietana - serwuje się ją jako dodatek do tortu Przepis: Czekoladę połam, stop w gorącej kąpieli wodnej. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj na puszystą masę z cukrami. Nie przerywając...

Dyskusje na temat: puszyste masy na tort
  • Re: Pomysł na tort

    Najbardziej lubię masy z bitej śmietany kremówki i tężejącej galaretki.Są puszyste i kwaskowate i w różnym kolorze.Połączenie kremówki i kapuczino też daje fajny efekt.Polecam.