• Informacje na temat:

    puszyste masy na tort

Artykuły na temat: puszyste masy na tort
  • .... W maślanej masie, którą przełożymy tort, smak masła nie będzie wyczuwalny, jeśli dodamy do niej łyżkę stołową spirytusu.

  • Tort Opium

    Świąteczny tort Opium.

  • Tort opium

    Świąteczny tort Opium. Warstwy czekoladowego biszkoptu, białej bezy i kremu kawowo-makowego, nasączone dużą ilością migdałowego ponczu i dla przełamania smaków – dobrą domową konfiturą. Wspaniały miks świątecznych smaków, tort wilgotny i sycący, dla osób, które lubią klasyczne połączenia.

  • ...1 Jajka zmiksuj na puszystą masę z 15 dag cukru. Dalej miksując, dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami kakao. Na koniec wlej olej. Całość dokładnie wymieszaj. 2 Tortownicę o śred. 26 cm wyłóż papierem. Nalej ciasto. Piecz ok. 45 minut w 160 st. Pozostaw w formie do ostudzenia. W tym czasie przygotuj masy do przełożenia tortu. 3 Połowę kremówki zagotuj z 5 dag cukru oraz...

  • ...17,5 dag miękkiego masła albo margaryny, 17,5 dag cukru, 3 torebki cukru wanilinowego, szczypta soli, 3 jajka, 17,5 dag mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 200 ml ajerkoniaku, 80 dag śmietany kremówki, 7,5 dag drobno posiekanej gorzkiej czekolady, czekoladowe ozdoby cukiernicze, czekoladowe drobne wiórki, 1 łyżka posiekanych pistacji, tłuszcz i tarta bułka do tortownicy.

  • ..., stopniowo dodawaj mąkę, 80 ml likieru wiśniowe- go, 50 ml oleju, 4 dag kakao oraz odrobinę czerwonego barwnika. Krok trzeci. Na koniec, do powstałej masy na biszkopt, wsyp namoczone i osączone suszone owoce żura winy. Całość starannie wymieszaj, przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz około 50 minut w 170 st. Krok czwarty. Upieczony biszkopt przekrój na...

  • Składniki na 10 porcji: Biszkopt: 4 jajka • 4 łyżki mąki tortowej • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 8 łyżek cukru • 8 dag zmielonych orzechów. Krem: 1,5 szklanki mleka • 20 dag mielonych orzechów włoskich i laskowych • 20 dag masła • 20 dag masy makowej.

  • ...przesiej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsyp do masy jajecznej i jednocześnie delikatnie mieszaj ciasto łyżką. 2. Tortownicę o śr. ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wierzch wygładź. Biszkopt wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury  175 st. Piecz około 30 minut. Upieczone ciasto przestudź w tortownicy...

  • ...: mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Jajka ubić z cukrem. Dodać sypkie składniki. Wymieszać. Biszkopt przelać tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec 35 minut w 180 st. Krem: żółtka i jajka ubić z cukrem na parze. Kiedy masa zrobi się gęsta i puszysta, zdjąć ją z ognia. Czekoladę posiekać, wrzucić do masy jajecznej. Wystudzić. Następnie dodać Kostkę do pieczenia Kasia. Wymieszać. Polewa: Kostkę do...

  • ...przelej do miseczki. Utrzyj 150 g masła ze 120 g cukru, solą i cukrem wanilinowym. Gdy masa będzie puszysta, wbij jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodawaj porcjami do ucieranej masy, na przemian z pozostałym mlekiem. Ciasto wymieszaj mikserem, rozdziel na pół. Jedną część połącz z kakao. Dwie tortownice posmaruj tłuszczem. Na spodzie każdej rozsmaruj połowę jasnego ciasta i posyp...

Przepisy na temat: puszyste masy na tort
  • Czekoladowy z puszystą bitą śmietaną

    ...i jasnokremowa, zdejmij ją i ubijaj dalej, aż wystygnie. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsyp do masy jajecznej i jednocześnie delikatnie mieszaj ciasto łyżką. 2. Tortownicę o śr. ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wierzch wygładź. Biszkopt wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz...

  • Tort makowy

    Wyjątkowy tort na wyjątkową okazję.

  • Najlepsze ze zboża na świątecznym stole

    W wielu domach rozpoczynają się już przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Planujemy zakup prezentów dla najbliższych i świąteczne menu. Na stole nie zabraknie różnych, świątecznych potraw: wytrawnych i oczywiście słodkich przysmaków. Jednym z kluczowych składników wielu dań, który gwarantuje kulinarny sukces, jest mąka. To od niej zależy, czy nasze ciasta będą odpowiednio puszyste, delikatne...

  • ...na ciasto tortowe: 8 żółtek, 25 dkg cukru, 25 dkg mielonych orzechów włoskich, piana ubita z 8 białek; na krem kawowy: 20 dkg masła, 3 jaja, 15 dkg cukru pudru, 50 ml brandy, 1 łyżka rozpuszczalnej kawy; na bitą smietanę: 200 ml smietanki 36%, 30g cukru...

  • Truskawkowe pole na talerzu...

    Sezon na truskawki rozkwita, wraz z nim przybywa pomysłów na desery z tym jakże popularnym owocem. Latem, oprócz lodów, często sięgamy po torty, bowiem jest ku temu wiele okazji, np. komunie. Może warto wypróbować tort "truskawkowe pole"?

  • Wiosenne toricki

    ...składnikami. Domieszaj marchewkę i skórkę z pomarańczy.  2. Piekarnik nagrzej do 180°C. Foremkę (najlepiej tortownicę) wyłóż pergaminem. Ciasto podziel na 3 części i oddzielnie upiecz 3 blaty, każdy po(...) w tortownicy wyłożonej pergaminem, każdą po ok. 20 minut w 180°C. Ostudź poza piekarnikiem.  2. Krem: schłodzony serek zmiksuj lub energicznie utrzyj na puszystą masę z zimną kremówką i cukrem...

  • Piaskowa tęcza

    .... Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko. 2. Ciasto dobrze wymieszaj mikserem. Rozdziel je na 7 części. Do każdej dodaj po kilka kropli innego barwnika spożywczego. Przygotuj krem do tortów według(...) 200 ml mleka barwniki spożywcze w siedmiu kolorach tęczy 1 op. błyskawicznego kremu do tortów o smaku waniliowym tłuszcz i mąka do tortownicy Sposób przygotowania: 1. Miękkie masło...

  • Kulinarne abc udanych wypieków

    ...śmietanę i rozpuścić w niej połamaną czekoladę. Lekko ciepły i płynny ganache pełni funkcję gładkiej i błyszczącej polewy do ciast, tortów oraz deserów. Po schłodzeniu i ubiciu staje się puszystym kremem. Do zimnej i lekko stężałej masy można też dodać wiórki kokosowe, orzechy, migdały lub inne ulubione dodatki, a następnie uformować małe słodkie trufle.

  • Biszkopty z lekkim kremem

    ...naturalnego.  4. Odłóż 3-4 łyżki kremu. Blaty przełóż 1/2 pozostałej masy, a resztę rozsmaruj po bokach i na wierzchu tortu. Posyp okruszkami, dociśnij je do kremu. Udekoruj odłożonym kremem. Delicja(...) składniki, wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180°C.  2. Dno w 2 tortownicach wyłóż pergaminem. Wlej po połowie ciasta. Piecz ok. 35 minut. Placki wystudź. Zetnij wyrośnięty wierzch i pokrój go bardzo drobno...

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...się składników i uzyskania gładkiej masy. Na wyłożonym papierem do pieczenia spodzie tortownicy o średnicy 23 cm poukładać ciasno plasterki pomarańczy w syropie. Na nie przelać ciasto, wyrównać(...) nadziane masą makową i konfiturą wiśniową. Szybki deser do przygotowania w ostatniej chwili z masy makowej, która pozostała z innych makowych świątecznych wypieków. To jeden z tych, który nie wymaga...

Dyskusje na temat: puszyste masy na tort
  • Re: Pomysł na tort

    Najbardziej lubię masy z bitej śmietany kremówki i tężejącej galaretki.Są puszyste i kwaskowate i w różnym kolorze.Połączenie kremówki i kapuczino też daje fajny efekt.Polecam.