• Informacje na temat:

    rabarbar

Artykuły na temat: rabarbar
  • Rabarbar

    Minitarty Składniki na ok. 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 łodygi rabarbaru, 350 ml + 1 łyżka mleka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 3 łyżki cukru, 1 łyżka masła, 1 żółtko, 4 łyżki posiekanych pistacji. Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do rondelka wlej 200 ml mleka, dodaj 2 łyżki cukru oraz masło. Zagotuj. Do 150 ml mleka dodaj proszek budyniowy...

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru, cukier wanil.

  • Muffiny z rabarbarem

    Nagrzej piekarnik do 200˚C. Rabarbar umyj, odetnij końce. Pokrój na centymetrowe kawałki, przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp czterema łyżkami cukru i wymieszaj. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut.  Usuń folię i piecz przez kolejne 5 minut, aż sok z rabarbaru zgęstnieje. Wyjmij z piekarnika, odsącz rabarbar i odstaw.  Przygotuj krem. Zrób budyń...

  • Tarta z rabarbarem

    ...nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści fasoli. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Łodygi rabarbaru umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Obierz(...) ułóż w niewielkich odstępach połowę rabarbaru. Zalej masą śmietanową, na wierzchu ułóż pozostały rabarbar. Piecz 30-35 minut w temp. 180°C, aż masa się zetnie. Wystudź w uchylonym piekarniku...

  • Składniki: ● 1 kg rabarbaru ● 500 g truskawek ● 500 g cukru trzcinowego ● 5 ziaren kardamonu...

  • Składniki: 50 dag rabarbaru, 8 dag cukru, 1 sałata little gym, 1 garść roszponki, 10 rzodkiewek, sok z połowy limonki lub cytryny, 50 ml oleju, sól, pieprz.

  • Skład na 6 porcji: ● 500 g młodej kapusty, 2 cebulki, 3 marchewki, 1,5 l bulionu, 3 duże młode ziemniaki, łodyga rabarbaru, 150 g boczku wędzonego, 2 łyżki mąki, masło, sól i pieprz.

  • Skład na 12 porcji: ● 375 g rabarbaru ● 75 g masła ● 3 jaja ● 150 g cukru ● 250 g mąki ● łyżeczka proszku do pieczenia ● szklanka maślanki ● cukier waniliowy ● 3 łyżki płatków owsianych ● 50 g ciasteczek w kształcie kulek.

  • Składniki: 2 dag drożdży, 23 dag cukru, 150 ml mleka, 34 dag mąki, 3 jajka, sól, pół cytryny, 9 dag masła, 50 dag rabarbaru, 25 dag twarogu, 1 op. cukru waniliowego, płatki migdał.

  • Składniki na 12 porcji: 10 dag masła, po pół szkl. mleka i cukru, 2 dag drożdży, 1,5 szkl. mąki, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 kg rabarbaru, 2 jajka, 2 białka, cukier puder.

Zdjęcia na temat: rabarbar
Wideo na temat: rabarbar
  • Zmysłowe smaki: Muffiny z rabarbarem

    Sezon na rabarbar wciąż jeszcze trwa, dlatego zachęcamy Was do przygotowania prostych, a jakże smacznych muffinów z rabarbarem. To będzie kulinarny strzał w dziesiątkę! Muffiny z rabarbarem – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Deser w wersji fit dla miłośników rabarbaru

    Dla tych, którzy chcieliby zjeść nie tylko pyszny, ale też zdrowy deser, Ola Głębicka przygotowała specjalną propozycję w programie "Pytanie na śniadanie". Rabarbar z truskawką i kardamonem, zapiekany pod kruszonką, to idealne rozwiązanie dla dbających o linię. Wystarczy dodać mniej kruszonki lub zastąpić ją większą ilością owoców. (Źródło: TVP/ x-news)

  • Zmysłowe smaki: Tarta z rabarbarem

    Oto przepis na pyszny deser, który nie tylko smakuje, ale też... leczy! Tarta z rabarbarem to samo zdrowie - naukowcy donoszą bowiem, że rabarbar posiada właściwości oczyszczające i dezynfekujące przewód pokarmowy. Co więcej, po upieczeniu wzrasta w nim poziom polifenoli, które niszczą komórki rakowe! A zatem - upieczcie z nami tartę z rabarbarem!

Przepisy na temat: rabarbar
  • Minitarty z rabarbarem

    ...wyjdzie za rzadkie lub za gęste, dodaj mąki lub wody. Zawiń ciasto folią i włóż do lodówki na godzinę.  2. Na nadzienie obierz rabarbar i pokrój łodygi na grube plastry. Zasyp je cukrem i odstaw na 15 minut. Odsącz nadmiar soku. Wymieszaj rabarbar z cynamonem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną.  3. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na cztery części. Każdą z nich cienko rozwałkuj i przełóż na...

  • Placek z rabarbarem

    Sposób przygotowania Rabarbar oczyść, opłucz, potnij na kawałeczki. W miseczce wymieszaj mąkę z cukrem trzcinowym i waniliowym. Dodaj proszek do pieczenia oraz przyprawy. W drugiej miseczce(...) upieczeniu może zrobić się gumowate i niesmaczne). Do ciasta dodaj rabarbar. Przemieszaj całość łyżką. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie formy rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do...

  • Ciasto jogurtowe z rabarbarem

    Sposób przygotowania Jajka zmiksuj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj sok z cytryny, olej i jogurt naturalny. Wymieszaj. Wsyp mąkę z sodą i ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem. Rabarbar obierz, pokrój na kawałki i ułóż na cieście, delikatnie dociskając. Piecz w temp. 160 C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

  • Pieczona owsianka z rabarbarem

    Pyszne śniadanie z rabarbarem, truskawkami i jogurtem greckim...

  • Rabarbar – deserowy król wiosny!

    Sezon na rabarbar trwa. To oryginalne warzywo robi w kuchni prawdziwą furorę ze względu na swój słodko-kwaskowy smak i uniwersalność zastosowań. Rabarbar jest doskonały do wypieków, musów czy koktajli. Znakomicie sprawdzi się także na ciepło – w delikatnych placuszkach z kwaśną śmietanką i aromatyczną Appetitą.

  • Muffinki z rabarbarem - deser na lato

    Na ten smak czekamy cały rok: rabarbar. Można z niego robić nie tylko kompoty i ciasta, ale także dżemy i muffinki. Kto spróbuje smaku rabarbarowych muffinek, będzie chciał powtarzać ten deser jak najczęściej.

  • Chutney z rabarbaru do mięs

    Sposób przygotowania Rabarbar umyj i pokrój na kawałki, cebulę - w kostkę. Włóż je do garnka z resztą przypraw oraz cukrem i zalej octem. Gotuj pod przykrywką, do momentu, kiedy rabarbar się rozpadnie. Zdejmij pokrywkę i odparuj nieco sos (w sumie powinien się gotować ok. 1 godz.). Gotowy chutney przełóż do słoiczków i pasteryzuj. Podawaj do mięs z grilla, a nawet do kotletów jagnięcych.

  • Mini kółka z karmelizowanym rabarbarem

    ...kolor.   2. Jesteś na półmetku... Rabarbar obierz i pokrój na 3 cm kawałki. W szerokiej patelni rozgrzej 2/3 miodu i smaż na nim rabarbar - po 3 minuty z każdej strony. Gdy się skarmelizuje, podlej go sokiem pomarańczowym i duś, aż zmięknie. Następnie dodaj do niego łyżkę masła.   3. To już prawie meta! Na koniec wymieszaj rabarbar z makaronem, dodaj jogurt grecki i posyp migdałami...

  • Ziemniaczane krążki z rabarbarem

    ...masło. Odstaw je na godzinę do wyrośnięcia.  2. Obłożenie: rabarbar oczyść, pokrój na kawałki. Gotuj je ok. 5 minut w soku jabłkowym. Odcedź, wystudź. Krem: z mleka, cukru oraz proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Kruszonka: zagnieć składniki. Z ciasta uformuj placuszki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Na każdym połóż porcję budyniu i rabarbaru. Posyp kruszonką. Bułeczki piecz ok. 25

  • Jak cieszyć się rabarbarem przez cały rok?

    Właśnie trwa sezon na rabarbar. Aby cieszyć się nim przez cały rok, upieczmy go z miodem i zamknijmy w słoikach. Będziemy mieć pyszne i lekkie śniadanie przypominające o wiośnie.

Dyskusje na temat: rabarbar