• Informacje na temat:

    rabarbar do ciasta

Artykuły na temat: rabarbar do ciasta
  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem

    ...tłuszcz. Zagnieć ciasto (będzie lekko klejące). Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 60-90 min, by podwoiło swą objętość. Umyty i obrany rabarbar pokrój na kawałki. Włóż do miski, wsyp mąkę ziemniaczaną oraz cukier wanilinowy, wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkuj na koło o średnicy nieco większej niż tortownica. Wyłóż nim dno oraz boki formy...

  • Rabarbar

    Minitarty Składniki na ok. 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 łodygi rabarbaru, 350 ml + 1 łyżka mleka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 3 łyżki cukru, 1 łyżka masła, 1 żółtko, 4 łyżki posiekanych pistacji. Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do rondelka wlej 200 ml mleka, dodaj 2 łyżki cukru oraz masło. Zagotuj. Do 150 ml mleka dodaj proszek budyniowy...

  • SKŁADNIKI na 15 porcji Spód: • 20 dag mąki krupczatki • 15 dag masła • 2 żółtka • 6 dag cukru pudru. Masa: 50 dag rabarbaru • 2 łyżki cukru • 80 dag twarogu sernikowego • 25 dag cukru pudru • 4 żółtka • 6 białek • 10 dag masła • opakowanie budyniu waniliowego • 5 kropli olejku waniliowego.

  • Ciasto: ●400 g mąki ●120 g cukru ●200 g zimnego masła ●4 żółtka ●2 łyżki kwaśnej śmietany. Beza: ●4 białka ●3/4 szklanki cukru ●2 pełne łyżki budyniu o smaku waniliowym (20 g) ●cukier waniliowy (opakowanie) ●szczypta soli. Dodatkowo: ●700 g oczyszczonego rabarbaru ●2 łyżeczki cynamonu...

  • Skład na 15 porcji: Ciasto: ● 1 szklanka mąki pszennej ● pół szklanki mąki krupczatki ● pół szklanki cukru ● 2 żółtka ● kostka masła lub dobrej margaryny ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 4-5 łyżek jogurtu naturalnego Nadzienie: ● 1 kg rabarbaru ● niepełna szklanka cukru ● 1,5 łyżeczki cynamonu w proszku...

  • Składniki na 12 porcji: 2 jajka, 2 żółtka, kostka masła, 20 dag cukru pudru, mały kubek jogurtu naturalnego, 25 dag mąki, 4 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz i mąka do formy. Nadzienie: 10 dag dżemu malinowego, 40 dag rabarbaru, 20 g drobnego cukru. Piana z białek: 2 białka, 60 g drobnego cukru, łyżka soku z cytryny.

  • Muffiny z rabarbarem

    ...nałóż po łyżce ciasta. Na nim ułóż kawałki rabarbaru i łyżeczkę budyniu. Przykryj drugą łyżką ciasta, zakrywając nadzienie. Piecz 30 minut, aż babeczki będą wyrośnięte i złociste. Wyjmij z piekarnika(...)Nagrzej piekarnik do 200˚C. Rabarbar umyj, odetnij końce. Pokrój na centymetrowe kawałki, przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp czterema łyżkami cukru i wymieszaj. Przykryj naczynie folią...

  • Drożdżowiec  z rabarbarem

    Ciasto: 50 dag mąki pszennej, 3 jajka, 10 dag drożdży, szklanka mleka, 12,5 dag cukru, 12,5 dag masła. Kruszonka: 2 łyżki cukru, 12,5 dag masła, 4 łyżki mąki pszennej, 2 czubate łyżeczki cukru wanilinowego . Dodatkowo: 50 dag rabarbaru malinowego, łyżka mielonego cynamonu, jajko do smarowania placka.

  • Składniki na 12 porcji: 10 dag masła, po pół szkl. mleka i cukru, 2 dag drożdży, 1,5 szkl. mąki, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 kg rabarbaru, 2 jajka, 2 białka, cukier puder.

  • Ciasta z rabarbarem

    Jeśli nie wykorzystamy całego rabarbaru do wypieków, możemy ugotować orzeźwiający kompot (bez cukru!)

Wideo na temat: rabarbar do ciasta
  • Zmysłowe smaki: Crumble z rabarbarem

    Crumble to tradycyjny angielski deser w postaci owoców zapiekanych pod kruszonką. Jest lekki i zdrowy (dominują w nim owoce, a ciasta kruchego jest naprawdę bardzo niewiele) - dlatego bez obaw mogą go spożywać osoby dbające o linię. Doskonale smakuje na ciepło. Ci, którzy nie liczą kalorii, mogą zjeść go z gałką lodów. My proponujemy wam crumble w wersji z rabarbarem - koniecznie wypróbujcie nasz

  • Oscypki, kurczak, ciasto drożdżowe. Wiosenna kuchnia Andrzeja Polana

    Kucharz Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z dodatkiem rabarbaru. Na stole pojawiły się: oscypki z pieczonym rabarbarem i botwinką, gotowany kurczak z ziemniakami i rabarbarem oraz ciasto drożdżowe z rabarbarem.

  • Rabarbarowe inspiracje w kuchni Jaśka Kuronia

    Rabarbar zawojował kuchnię Jaśka Kuronia. W studiu "Dzień Dobry TVN" kucharz przygotował przepyszną pierś kaczą z sosem rabarbarowym, zapiekany rabarbar serwowany z serkiem mascarpone oraz odwrócone ciasto z rabarbarem.

Przepisy na temat: rabarbar do ciasta
  • Placek z rabarbarem

    ...upieczeniu może zrobić się gumowate i niesmaczne). Do ciasta dodaj rabarbar. Przemieszaj całość łyżką. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie formy rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do(...)Sposób przygotowania Rabarbar oczyść, opłucz, potnij na kawałeczki. W miseczce wymieszaj mąkę z cukrem trzcinowym i waniliowym. Dodaj proszek do pieczenia oraz przyprawy. W drugiej miseczce...

  • Muffinki z rabarbarem - deser na lato

    Na ten smak czekamy cały rok: rabarbar. Można z niego robić nie tylko kompoty i ciasta, ale także dżemy i muffinki. Kto spróbuje smaku rabarbarowych muffinek, będzie chciał powtarzać ten deser jak najczęściej.

  • Ziemniaczane krążki z rabarbarem

    ...masło. Odstaw je na godzinę do wyrośnięcia.  2. Obłożenie: rabarbar oczyść, pokrój na kawałki. Gotuj je ok. 5 minut w soku jabłkowym. Odcedź, wystudź. Krem: z mleka, cukru oraz proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Kruszonka: zagnieć składniki. Z ciasta uformuj placuszki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Na każdym połóż porcję budyniu i rabarbaru. Posyp kruszonką. Bułeczki piecz ok. 25

  • Ciasto jogurtowe z rabarbarem

    Sposób przygotowania Jajka zmiksuj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj sok z cytryny, olej i jogurt naturalny. Wymieszaj. Wsyp mąkę z sodą i ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem. Rabarbar obierz, pokrój na kawałki i ułóż na cieście, delikatnie dociskając. Piecz w temp. 160 C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

  • Tarta francuska z rabarbarem

    Składniki: Ciasto: 50 dag masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mąki krupczatki pół łyżeczki soli łyżeczka octu jajko niecała szklanka zimnej wody Wierzch: 50 dag rabarbaru 25(...) lodówki na godzinę. 3 Ciasto wyjmij, posyp mąką. Rozwałkuj. Na środku rozłóż masło. Zawiń rogi ciasta, tak by przykryło masło. Rozwałkuj. Złóż na trzy i schowaj do lodówki na 2 godziny. Wyjmuj ciasto...

  • Beztłuszczowe ciasto niedzielne

    ...przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem: wyjęty z ciasta powinien być suchy. Mus jabłkowy idealnie zastępuje masło w tym przepisie, co powoduje, że ciasto nie jest zbyt kaloryczne. Opcjonalnie można dodać jabłko pokrojone w kostkę lub rabarbar pokrojony w słupki. Aromat poprawi wkruszona laska wanilii. (PAP Life)

  • Tartaletki z ciasta francuskiego

    Z rabarbarem i pistacjami. Pyszne!

  • Minitarty z rabarbarem

    ...wyjdzie za rzadkie lub za gęste, dodaj mąki lub wody. Zawiń ciasto folią i włóż do lodówki na godzinę.  2. Na nadzienie obierz rabarbar i pokrój łodygi na grube plastry. Zasyp je cukrem i odstaw na 15 minut. Odsącz nadmiar soku. Wymieszaj rabarbar z cynamonem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną.  3. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na cztery części. Każdą z nich cienko rozwałkuj i przełóż na...

  • Ciasto francuskie z rabarbarem i pistacjową posypką

    Sposób przygotowania 1. Rabarbar obierz, przekrój na pół i przełóż do garnka. Dodaj cukier i zalej wodą. Gotuj, aż zmięknie, odstaw do wystygnięcia.  2. Ciasto francuskie ułóż na blaszce do pieczenia. Przekrój na mniejsze kwadraty. Wokół każdego natnij ramkę o szerokości ok. 2 cm.  3. Każdy kwadrat posmaruj dżemem i ułóż ugotowany rabarbar.  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz...

  • Rabarbar z posypką

    Ty też zjadasz tylko posypkę i rabarbar? Wypróbuj ten przepis. Bez ciasta!

Dyskusje na temat: rabarbar do ciasta
  • Re: Rabarbar

    Oczywiście - ciasta. Na Smakerze roi się od przepisów na ciasta z rabarbarem. W dzieciństwie jedliśmy go na surowo: obieraliśmy ze skórki, a przed każdym kęsem zanurzaliśmy w cukrze:)

  • Re: Tarta owocowa zdobiona kratką

    Masakra! Sam rabarbar i listeczek ciasta!

  • Re: Czy rabarbar się obiera?

    Uwielbiam takie ciasta, szczególnie z rabarbarem i jabłkami albo rabarbarem i truskawkami! Niamciu... ;)

  • Re: Rabarbar pod kruszonką

    CIASTA NA KAŻDĄ OKAZJĘ; http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20i%20ciasteczka

  • Re: Szukam przepisów na tanie ciasta

    Ja jestem po takiej Akcji,zbieralismy pieniazki na operacje dla dziecka. Pytalam nie tak dawno o to samo...wiesz dobrze sprawdzaja sie drozdzowki-teraz juz jest rabarbar,niedlugo beda truskawki(...). Byly tez jableczniki.Ale ja nie mam umiejetnosci w ich pieczeniu,wiec nie doradze,ktory piec najlepiej! ZYcze powodzenia! Ja zorganizowalam ciasta na 400 osob,a nawet wiecej...a na drugiej kwescie bylo

  • Re: Smaki dzieciństwa

    rabarbar otoczony jest twardszymi włóknami. Można nie obierać, ale zarówno do ciasta jak i do kompotu, rabarbar obiera się.

  • Re: Smaki dzieciństwa

    Anko do ciasta MUSISZ obrać rabarbar z "łyków", dobrze Ci radzę.

  • Re: Rabarbar z posypką

    Jak bez ciasta, skoro ma kruszonkę? Kruszonka to też ciasto.

  • Re: Rabarbar wg Magdy Gessler

    Ja bym je ułożyła na wierzchu ciasta i na to kruszonka.

  • Re: Jak obrać rabarbar. Instrukcja krok po kroku

    Większej bzdury nie czytałam. Rabarbaru się nie obiera ale porządnie myje tak do kompotu jak i do ciasta należy go pokroić. Włókna automatycznie są przecięte a reszta się pięknie rozgotuje. Nie należy długo gotować, 5 - 7 min. wystarczy. Jeśli się lekko przesmaża do ciasta to też krótko. Jakoś nie widzę autora 'owej instrukcji'. Nie dziwię się jednak, że tej głupoty nikt nie podpisał. Dziwię