• Informacje na temat:

    rabarbar do ciasta czy gotować

Artykuły na temat: rabarbar do ciasta czy gotować
  • Ciasto rabarbarowe z bezą

    ...tłuszczem i oprószonej tartą bułką formy. Wierzch wyrównać. 2. Rabarbar umyć, przyciąć końce, oc zyścić z włókien, pokroić na kawałki 3 - 4 cm długości. Ułożyć na wierzchu ciasta lekko wciskając go do(...), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia na obłożenie: - 50 dag rabarbaru, - 20 dag cukru, - 5 dag posiekanych migdałów, - 2 łyżki wiórków kokosowych, oraz tłuszcz i tarta bułka do formy Przygotowanie...

  • Na słodko czy na ostro?

    ...​Smaku tych truskawek, które mamy teraz, nic nie przebije. Są najsmaczniejsze - wygrzane w słońcu, soczyste, słodkie, aromatyczne, rozpływające się w ustach. A to dlatego, że teraz kupujemy nasze, krajowe truskawki, prosto z krzaczka.

  • Skład na 8 porcji: Ciasto: ● 130 g mąki pszennej ● 80 g masła ● 40 g cukru pudru ● 1 żółtko ● szczypta soli ● 3 łodygi rabarbaru Krem: ● 1 budyń waniliowy ● 100 g cukru ● 200 g śmietany kremówki ● 150 ml mleka ● 1 białko...

  • Wiosna na talerzu

    ...​Majowa kuchnia uwodzi kolorem. Truskawki ponętnie błyszczą wśród zielonych liści sałaty, a różowy rabarbar soczyście otula kremową bezę. Maj na talerzu jest piękny.

  • Składniki na 24 porcje: 1,2 kg rabarbaru, 200 ml soku wiśniowego, 40 dag cukru, 2 op. cukru waniliowego, 5 dag mąki ziemniaczanej, 175 ml mleka, 2 dag świeżych drożdży, 5 dag masła, 35 dag mąki pszennej, 2 jajka, szczypta soli, 2 białka, 2 łyżeczki soku cytrynowego, tłuszcz do posmarowania blachy.

  • Gofry gryź!

    Mają nawet swoje święto, Międzynarodowy Dzień Gofra obchodzony jest 25 marca. Przypominamy sobie o nich, gdy robi się ciepło. Wtedy też odżywa spór, które lepsze: z bitą śmietaną czy z cukrem pudrem? Zamiast dywagować, lepiej eksperymentować, żeby sprawdzić, jakie jeszcze dodatki pasują do gofrów. I czy w wersji wytrawnej są równie dobre, jak na słodko...

  • Przepis na życie

    Pracowała z najlepszymi projektantami haute couture i pierwszoligowymi fotografami. Jej zdjęcia pojawiały się m.in. na okładkach "Vogue’a". U szczytu sławy porzuciła świat mody, żeby robić programy kulinarne, pisać książki o gotowaniu i... popularnością dorównała Nigelli Lawson. O tym, jak została modelką z przypadku, a ekspertką od kuchni z przekonania, mówi Sophie Dahl, nowa osobowość wśród...

  • Przepis na życie

    ...rozpoznać - ich kuchnie są klinicznie czyste, nie noszą śladów walki, choćby z kipiącym makaronem. - Gotować może każdy, ale z sercem robią to nieliczni - tłumaczy Małgosia. - A szkoda! Bo cenić rzeczy(...) zobaczyłam, ile dla mnie znaczy gotowanie - uśmiecha się. - Zabrałam poplamioną biblię o pieczeniu chleba Hamelmana, "Jak gotować" Marii Disslowej z 1876 roku i "French Cuisine" z recepturami i inspiracjami...

  • Kurczak po włosku czyli Cacciatore oraz o produktach sezonowych na maj… i kawałek czerwca !

    ...zup na zimowej włoszczyźnie, mielonych z ziemniakami albo schabowego z kiszoną kapustą, naleśników na zimową modłę przeplatanych plackami ziemniaczanymi. Ciasta i desery też mogą zmienić się w wiosenną(...) północ z białym. Dodatki też mogą się różnić, ale zawsze jest to kurczak z grzybami i z pomidorami, do tego szalotki bądź cebule, czosnek, oliwa z oliwek a podać można z polentą czy makaronami jak po...

  • Nasyć się latem

    Zainspirowani smakami poznanymi podczas dalekich podróży. Zachwyceni obfitością warzyw na straganach ułożyliśmy menu na schyłek lata. Jarzyny łączyliśmy z rybami, mięsem i egzotycznymi przyprawami. Pamiętając, żeby wszystkie dania były łatwe i szybkie do zrobienia.

Przepisy na temat: rabarbar do ciasta czy gotować
  • Ciasto rabarbarowe z bezą

    ...tłuszczem i oprószonej tartą bułką formy. Wierzch wyrównać. 2. Rabarbar umyć, przyciąć końce, oc zyścić z włókien, pokroić na kawałki 3 - 4 cm długości. Ułożyć na wierzchu ciasta lekko wciskając go do(...), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia na obłożenie: - 50 dag rabarbaru, - 20 dag cukru, - 5 dag posiekanych migdałów, - 2 łyżki wiórków kokosowych, oraz tłuszcz i tarta bułka do formy Przygotowanie...