• Informacje na temat:

    rabarbar dżem

Artykuły na temat: rabarbar dżem
  • Rabarbar kojarzy nam się z ciastem lub kompotem. A Francuzi jedzą go z naleśnikami. Pół kilograma pokrojonego rabarbaru podlewają połową szklanki soku pomarańczowego, dodają 50 g brązowego cukru i całość duszą pod przykryciem, aż uzyskają konsystencję konfitury. Taką pyszną konfiturą smarują naleśniki i polewają np. syropem klonowym.

  • Dżem z rabarbaru - w 20 minut

    Składniki na 5 słoiczków (po 200 ml) - ok. 1,75 kg rabarbaru, - 1 kg cukru żelującego (1:1), - 50 ml Campari Przygotowanie: Rabarbar umyć, pokroić na duże kawałki. 400 g odłożyć na bok. Pozostały rabarbar włożyć do sokowirówki i wycisnąć. Odmierzyć 700 ml soku. Pozostały rabarbar pokroić na drobniejsze kawałki. Zmieszać z sokiem i cukrem żelującym w wysokim garnku, zagotować. Gotować...

  • Składniki: 1 kg rabarbaru, 400-500 g cukru.

  • Składniki na 3-4 słoiczki: 75 dag rabarbaru, 1 kg brzoskwiń, sok z ½ cytryny, 10 dag orzechów włoskich, 75 dag cukru Ponadto: 3-4 słoiczki o pojemności 300 ml...

  • ...1 kg rabarbaru, 2 pomarańcze, laska wanilii, cukier do smaku...

  • Ciasto: ●150 g mąki pszennej ●80 g mąki kukurydzianej ●100 g zimnego masła, pokrojonego ●żółtko ●2 łyżki kwaśnej śmietany ●szczypta soli ●łyżka cukru. Farsz: ●400 g rabarbaru ●2 łyżki mąki kukurydzianej ●2 łyżki cukru waniliowego ●3 łyżki cukru trzcinowego ●łyżka soku z cytryny ●2 łyżki dżemu z rabarbaru (ew. z truskawek) ●białko do posmarowania...

  • Składniki: 2 kg jędrnego rabarbaru, 1 kg cukru kryształu.

  • Składniki na 12 porcji: 2 jajka, 2 żółtka, kostka masła, 20 dag cukru pudru, mały kubek jogurtu naturalnego, 25 dag mąki, 4 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz i mąka do formy. Nadzienie: 10 dag dżemu malinowego, 40 dag rabarbaru, 20 g drobnego cukru. Piana z białek: 2 białka, 60 g drobnego cukru, łyżka soku z cytryny.

  • Składniki na 12 porcji: 4 jajka, cukier waniliowy, 10 dag cukru, 12 dag mąki, 6 łyżek dżemu malinowego, tłuszcz i mąka do formy, olej i cukier puder do formy. Krem z rabarbaru: 40 dag rabarbaru, 10 łyżek cukru, 20 ml grenadiny lub syropu malinowego, 200 ml wody, przejrzysta galaretka. Nadzienie: 150 ml kremówki, 150 ml kwaśnej śmietany, 80 g cukru pudru, opakowanie żelatyny w proszku.

  • Składniki: 4 jajka, 1 op. cukru waniliowego, 23 dag cukru, 12 dag mąki, 6 dag dżemu, 40 dag rabarbaru, 20 ml grenadiny, 1 op. galaretki, po 150 ml kremówki i kwaśnej śmietany, 1 op. żelatyny.

Przepisy na temat: rabarbar dżem
  • Rabarbarowy dżem pełny witamin

    Rabarbar "na surowo" lubią tylko smakosze. Jednak w cieście, z cukrem albo w formie przetworów smakuje niemal wszystkim. Rabarbarowy dżem jest nie tylko pyszny, ale też stanowi cenne źródło witaminy C.

  • Ciasto francuskie z rabarbarem i pistacjową posypką

    Sposób przygotowania 1. Rabarbar obierz, przekrój na pół i przełóż do garnka. Dodaj cukier i zalej wodą. Gotuj, aż zmięknie, odstaw do wystygnięcia.  2. Ciasto francuskie ułóż na blaszce do pieczenia. Przekrój na mniejsze kwadraty. Wokół każdego natnij ramkę o szerokości ok. 2 cm.  3. Każdy kwadrat posmaruj dżemem i ułóż ugotowany rabarbar.  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz...

  • Dżem z rabarbaru

    Składniki na 5 słoiczków (po 200 ml) - ok. 1,75 kg rabarbaru, - 1 kg cukru żelującego (1:1), - 50 ml Campari Przygotowanie: Rabarbar umyć, pokroić na duże kawałki. 400 g odłożyć na bok. Pozostały rabarbar włożyć do sokowirówki i wycisnąć. Odmierzyć 700 ml soku. Pozostały rabarbar pokroić na drobniejsze kawałki. Zmieszać z sokiem i cukrem żelującym w wysokim garnku, zagotować. Gotować...

  • Owoce, na które czekamy

    Sezon na truskawki i rabarbar coraz bliżej!

  • Wiosenne przysmaki

    Z truskawkami i rabarbarem.

  • Prosta tarta

    Farsz: 400 g rabarbaru 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki cukru trzcinowego łyżka soku z cytryny 2 łyżki dżemu z rabarbaru (ew. z truskawek) białko do(...) i rozwałkuj na koło o śr. ok. 35 cm. Na środku posmaruj je dżemem, zostawiając 2-3 cm wolnych brzegów. Nałóż rabarbar. Zawiń brzegi ciasta, posmaruj białkiem. Piecz w 185°C ok. 35 min.

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    ...można ewentualnie nakryć od góry folią aluminiową. Dekorować bazylią i tymiankiem. Podawać z sosem. Czas przygotowania: 105 minut Jedna porcja zawiera: 3190 kJ/762 kcal Torciki rabarbarowe(...), - 200 g mrożonego rabarbaru, - 4 gałki lodów waniliowych, - tłuszcz do formy Przygotowanie: Natłuścić 4 wgłębienia w foremce do muffinek. Z ciasta francuskiego wyciąć 4 kwadraty (10x 10 cm) i umieścić...