• Informacje na temat:

    rabarbar-miód-piekarnik

Artykuły na temat: rabarbar-miód-piekarnik
  • .... Piekarnik nagrzej do 180° C, wstaw formę z ciastem na 15 min. Po tym czasie usuń papier, piecz jeszcze 15 min. Przestudź. 3. Jajka, jogurt, mąkę, cukier wanilinowy, cukier puder oraz miód zmiksuj na gładką masę. 4. Na podpieczonym spodzie rozłóż pokrojony w plastry rabarbar (kilka odłóż do dekoracji). Na to wylej krem jogurtowy (będzie bardzo rzadki). Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do...

  • ...czarnym pieprzem. ❷ Rabarbar umyj i pokrój w kostkę. ❸ Do garnka wlej wodę, wrzuć wszystkie składniki (bez miodu) i gotuj 5 minut. ❹ Po wyłączeniu ostudź i dodaj miód. ❺ Zanurz mięso w zalewie...

  • Deser z rababarem i truskawkami - w 40 minut

    ..., - 200 g śmietany, - opakowanie cukru waniliowego, - 250 g serka mascarpone, - 5 łyżek likieru jajecznego Przygotowanie: Rabarbar pociąć na kawałki po ok. 1 cm długości. Kisiel, 50 g cukru wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody. 260 ml wody zagotować, dodać rozrobiony kisiel i rabarbar. Gotować ok. 5 minut. Truskawki poprzekrawać dodać do przestudzonego rabarbaru. Na rożki karmelowe: roztopić 35

  • Gofry gryź!

    ...z cytryny oraz pomarańczy, wino, cynamon. Wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C, piecz rabarbar 20 minut. Ciasto na gofry: oddziel żółtka od białek. W misce wymieszaj mąkę z cukrem, cynamonem, sodą(...) i zioła. Całość smaż 2-3 minuty i przełóż do żaroodpornego naczynia. Zalej bulionem, dodaj pomidory i fasolkę. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 2,5

  • ..., dodaj masło i ucieraj dalej. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika oraz mleko. Dołóż miód i karmel lub kakao. Miksuj, aż wszystkie składniki się(...) piekarnika nagrzanego do 175°C, piecz około 50 minut – do suchego patyczka. 4. Włóż do rondelka niezbyt drobno posiekane orzechy, masło, cukier i miód. Gotuj na niewielkim ogniu około 5 minut. Cały...

  • ...początkujących Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 4 łodygi rabarbaru • 4-8 łyżek cukru • 1,5 l wody • sok z 1/2 cytryny • korzeń imbiru (o długości 3 cm). 1. Rabarbar umyj i pokrój na małe kawałki. 2. Dodaj cukier, wodę, sok z cytryny, umyty i pokrojony w plasterki imbir. 3. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 min, aż rabarbar się rozpadnie. 4. Przelej przez sito...

  • Śniadanie na trawie

    .... Stopień trudności: dla początkujących    1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (160 st. C przy termoobiegu). Formę do muffinów wyłóż papilotkami.  2. Wszystkie składniki kruszonki rozetrzyj(...) patyczek będzie suchy. Rabarbarowa lemoniada z imbirem Rabarbar jest najsmaczniejszy właśnie o tej porze roku. Ma wówczas bajecznie różowy kolor. Rabarbarowe eksperymenty rozpocznij od...

  • Wiosna na talerzu

    ...​Majowa kuchnia uwodzi kolorem. Truskawki ponętnie błyszczą wśród zielonych liści sałaty, a różowy rabarbar soczyście otula kremową bezę. Maj na talerzu jest piękny.

  • Przepis na życie

    ...stop. Gotowanie to dla niej pasja. I przede wszystkim gest miłości. Spiżarnia pęka w szwach. Miód z truflami. Pasta z tamaryndowca. Własne konfitury z pigwy i imbiru z naklejką: Zimowe klimaty do(...) wpadam na bazar. Patrzę na bób i myślę: „zrobię moją wersję humusu”. Widzę rabarbar i od razu kojarzę go pod skorupką ze zwykłego kogla-mogla. Czuję na podniebieniu ten smak. Mam niemal gęsią skórkę...

Przepisy na temat: rabarbar-miód-piekarnik
  • Jak cieszyć się rabarbarem przez cały rok?

    Właśnie trwa sezon na rabarbar. Aby cieszyć się nim przez cały rok, upieczmy go z miodem i zamknijmy w słoikach. Będziemy mieć pyszne i lekkie śniadanie przypominające o wiośnie.

  • Wiosenne przysmaki

    ...dżemem (np. malinowym). 2. Rabarbar oczyść, pokrój. Zagotuj 200 ml wody z 5 dag cukru i grenadiną. Wrzuć rabarbar i gotuj 3 min. Odcedź, połowę rozłóż na dżemie, przykryj ciastem. 3. Galaretkę...

  • Biesiada na trawie

    ...masłem i posól. Farsz: chałkę porwij na kawałki i namocz w mleku. Przełóż do malaksera wątróbkę, cielęcinę, masło, odciśniętą z mleka chałkę, posiekaną natkę pietruszki, miód, koniak, żółtka, dopraw(...) wykałaczek. Piekarnik rozgrzej do 200°C, wstaw kurczaka, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 160°C i nakryj folią aluminiową. Piecz ok. 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij folię i zwiększ na 10

  • Roladki wieprzowe z rabarbarem

    Rabarbar nadaje się nie tylko do ciast!

  • Deser z rababarem i truskawkami

    ..., - 200 g śmietany, - opakowanie cukru waniliowego, - 250 g serka mascarpone, - 5 łyżek likieru jajecznego Przygotowanie: Rabarbar pociąć na kawałki po ok. 1 cm długości. Kisiel, 50 g cukru wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody. 260 ml wody zagotować, dodać rozrobiony kisiel i rabarbar. Gotować ok. 5 minut. Truskawki poprzekrawać dodać do przestudzonego rabarbaru. Na rożki karmelowe: roztopić 35