• Informacje na temat:

    rabarbar na kruchym ciescie

Artykuły na temat: rabarbar na kruchym ciescie
  • Kruchy placek z rabarbarem

    Wiosenne ciasto, któremu rabarbar nadaje charakterystycznego smaku. Smak dzieciństwa.

  • Rabarbar pod różową bezą

    ...na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować i położyć na wysmarowaną tłuszczem, prostokątną blachę. Rabarbar obrać, pokroić i położyć na surowym cieście. Beza: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, dalej ubijać. Dodać kisiel w proszku i wymieszać. Powstałą masę wylać na rabarbar. Bezę obsypać rozdrobnioną drugą częścią ciasta. Piec 40 minut w temperaturze 160 stopni.

  • Składniki na 30 porcji Na spód: 40 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko 12,5 dag cukru, 25 dag masła albo margaryny, szczypta soli, tłuszcz do blachy mąka do podsypania Na wierzch: 1 kg jabłek, 2 kg rabarbaru, 12,5 dag + 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki posiekanej kolendry, 1/2 op. suchych wafli (122x202 mm), 2 torebki galaretki truskawkowej, 40 dag śmietany...

  • Ciasta z truskawkami

    ...lodówki do lekkiego stężenia. Masę rozsmarować na upieczonym placku biszkoptowym. W duecie z rabarbarem Kwaskowaty smak rabarbaru równoważy słodycz truskawek. Z tego udanego duetu przygotowuje się dżemy i konfitury. My polecamy go do ciasta kruchego: podduszone na wolnym ogniu truskawki z rabarbarem rozsmarować na upieczonym cieście. Przykryć bitą śmietaną. Zwijany tort sernikowy Składniki na 16