• Informacje na temat:

    rabarbar na słodko

Artykuły na temat: rabarbar na słodko
  • Ciasta z rabarbarem

    Jeśli nie wykorzystamy całego rabarbaru do wypieków, możemy ugotować orzeźwiający kompot (bez cukru!)

  • Składniki na 20 porcji: 2 puszki (po 425 g) moreli , 1 kg rabarbaru, 20 dag masy marcepanowej, 25 dag masła, 25 dag cukru, 2 cukry wanilinowe, 1/3 fiolki migdałowego zapachu do ciasta, 4 jajka, szczypta soli, 25 dag mąki pszennej i 7,5 dag ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia , mięta do dekoracji tłuszcz i mąka do formy...

  • Na słodko czy na ostro?

    ...dania obiadowe na słodko, np. pyszne knedle, pierogi czy zapiekankę bazującą na ryżu lub kaszy jaglanej. W przetworach truskawki lubią towarzystwo rabarbaru i agrestu. Słodkich wariacji z truskawkami...

  • Gofry gryź!

    Mają nawet swoje święto, Międzynarodowy Dzień Gofra obchodzony jest 25 marca. Przypominamy sobie o nich, gdy robi się ciepło. Wtedy też odżywa spór, które lepsze: z bitą śmietaną czy z cukrem pudrem? Zamiast dywagować, lepiej eksperymentować, żeby sprawdzić, jakie jeszcze dodatki pasują do gofrów. I czy w wersji wytrawnej są równie dobre, jak na słodko...

  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników...

  • Łowicz: Letnie dżemy

    Dżem z truskawki z rabarbarem Bardzo charakterystyczny, cierpki smak rabarbaru i apetyczny różowy kolor tworzą z pachnącą truskawką mieszankę smaków. To perfekcyjny śniadaniowy duet, zamknięty w niskosłodzonym dżemie od Łowicza. Delektujmy się ich smakiem i aromatem, dodając go do tostów lub musli. Dżem truskawka z agrestem Co może się wydarzyć, jeśli połączymy słodko-cierpki agrest...

  • Kurczak po włosku czyli Cacciatore oraz o produktach sezonowych na maj… i kawałek czerwca !

    Truskawki , są znakomite. W Hiszpani jedliśmy całymi kilogramami hiszpańskie truskawki z pola – znakomite! Jest też rabarbar – na słono? Na słodko? Do wyboru do koloru! A w ostatnich dniach maja pojawią...

  • A na talerzu maj

    ...posyp umytym i posiekanym koperkiem. Zupa powinna być słodko-kwaśna, gęsta, z pływającymi chrupiącymi kawałkami kapusty.  Karkówka na szparagach z sałatką z ziemniaków, rzodkiewek i fety Dla(...) nałóż na talerz porcję twarożku do smarowania mięsa. Tarta z rabarbarem, truskawkami i bezą 10-12 porcji Poziom trudności: 3 Czas przygotowania: 1,5 godziny + plus 6 godzin na schłodzenie...

  • Królowa truskawka

    Oczywiście są i inne owoce, cudowne, soczyste, pyszne - maliny, wiśnie, poziomki, jagody, jest słodko-cierpki rabarbar, są pierwsze kwaśne jabłka. Ale wszystko, ta wielka symfonia smaków i zapachów, zaczyna się właśnie od niej. Od truskawki. Przyznaję, że mam do nich słabość. A nawet więcej: ja je kocham. Kto był w mojej warszawskiej restauracji AleGloria, ten wie, jak bardzo. Całe wnętrze jest...

  • Objawy niedoboru wapnia

    ...smażone. Uwielbiam też masło. − A czy pije pani kawę, je szpinak, rabarbar? Jada raczej słono, czy słodko? − Kawy, czarnej, wypijam kilka filiżanek dziennie. Nie słodzę, lubię słone. A szpinak to moje...

Wideo na temat: rabarbar na słodko
  • Idealny słodko-kwaśny deser

    Jeśli rabarbar, to nie tylko w kompocie! Jest źródłem wielu witamin, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Jak go wykorzystać, by nie wylądował jedynie w garnku? W studiu programu "Pytanie na śniadanie" gościła Ola Głębicka. Blogerka kulinarna przedstawiła przepis na pyszny mus rabarbarowy, który swoją kwaskowatością podbije serca wszystkich miłośników deserów. (Źródło: TVP/ x-news)

Przepisy na temat: rabarbar na słodko
  • Rabarbar – deserowy król wiosny!

    Sezon na rabarbar trwa. To oryginalne warzywo robi w kuchni prawdziwą furorę ze względu na swój słodko-kwaskowy smak i uniwersalność zastosowań. Rabarbar jest doskonały do wypieków, musów czy koktajli. Znakomicie sprawdzi się także na ciepło – w delikatnych placuszkach z kwaśną śmietanką i aromatyczną Appetitą.

  • Słodko - kwaśne babeczki

    Składniki na 4-6 osób: 170 g mąki pszennej 70 g cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli szczypta cynamonu 60 ml oleju 60 ml mleka 1 jajko 1 garść truskawek Sposób przygotowania: W jednym naczyniu połącz składniki suche, w drugim płynne. Truskawki i rabarbar umyj, osusz i drobno pokrój. Suche składniki wymieszaj...

Dyskusje na temat: rabarbar na słodko
  • Re: Idealny słodko-kwaśny deser

    Rabarbar nie ma żadnej wartości. Wypłukuje wapń z organizmu i zawiera trujące szczawiany. Kiedyś piło się kompot albo jadło na surowo z cukrem. Było to pierwsze wiosenne warzywo. Jadło się jak to kiedyś dzieci wszystko jadły co rosło w ogrodzie:-) Dzisiaj jednak wiem,że rabarbar nie ma żadnych wartości i nie ściemniajcie ludziom co innego.

  • Re: 9.05.2013 U babci jest słodko i pachnie szarlotką

    Haniu, konkurencja Ci rośnie ;) U mnie placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką (rabarbar to też słowo świetne dla dzieci ;)