• Informacje na temat:

    rabarbar pieczony

Artykuły na temat: rabarbar pieczony
  • Rabarbar

    Minitarty Składniki na ok. 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 łodygi rabarbaru, 350 ml + 1 łyżka mleka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 3 łyżki cukru, 1 łyżka masła, 1 żółtko, 4 łyżki posiekanych pistacji. Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do rondelka wlej 200 ml mleka, dodaj 2 łyżki cukru oraz masło. Zagotuj. Do 150 ml mleka dodaj proszek budyniowy...

  • Składniki na 12 porcji: ● kilogram surowej łopatki ● 15 dag rabarbaru ● łyżeczka soli ● łyżeczka cukru ● po pół łyżeczki ostrej papryki i czarnego pieprzu ● płaska łyżeczka cynamonu ● 7 goździków ● liść laurowy ● 2 łyżeczki miodu ● 2 ząbki czosnku ● 200 ml wody ● 5 dag rodzynek.

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru, cukier wanil.

  • Muffiny z rabarbarem

    Nagrzej piekarnik do 200˚C. Rabarbar umyj, odetnij końce. Pokrój na centymetrowe kawałki, przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp czterema łyżkami cukru i wymieszaj. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut.  Usuń folię i piecz przez kolejne 5 minut, aż sok z rabarbaru zgęstnieje. Wyjmij z piekarnika, odsącz rabarbar i odstaw.  Przygotuj krem. Zrób budyń...

  • Tarta z rabarbarem

    ...nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści fasoli. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Łodygi rabarbaru umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Gdy wystygnie, dodaj do niej śmietanę oraz jajka, zmiksuj. Następnie dodaj przesianą mąkę, ponownie zmiksuj. Na podpieczonym spodzie...

  • Skład na 12 porcji: ● 375 g rabarbaru ● 75 g masła ● 3 jaja ● 150 g cukru ● 250 g mąki ● łyżeczka proszku do pieczenia ● szklanka maślanki ● cukier waniliowy ● 3 łyżki płatków owsianych ● 50 g ciasteczek w kształcie kulek.

  • Składniki na 12 porcji: 10 dag masła, po pół szkl. mleka i cukru, 2 dag drożdży, 1,5 szkl. mąki, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 kg rabarbaru, 2 jajka, 2 białka, cukier puder.

  • Składniki: 2 dag drożdży, 23 dag cukru, 150 ml mleka, 34 dag mąki, 3 jajka, sól, pół cytryny, 9 dag masła, 50 dag rabarbaru, 25 dag twarogu, 1 op. cukru waniliowego, płatki migdał.

  • Drożdżowiec  z rabarbarem

    Ciasto: 50 dag mąki pszennej, 3 jajka, 10 dag drożdży, szklanka mleka, 12,5 dag cukru, 12,5 dag masła. Kruszonka: 2 łyżki cukru, 12,5 dag masła, 4 łyżki mąki pszennej, 2 czubate łyżeczki cukru wanilinowego . Dodatkowo: 50 dag rabarbaru malinowego, łyżka mielonego cynamonu, jajko do smarowania placka.

  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem

    ...tłuszcz. Zagnieć ciasto (będzie lekko klejące). Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 60-90 min, by podwoiło swą objętość. Umyty i obrany rabarbar pokrój na kawałki. Włóż do miski, wsyp(...). Rozłóż rabarbar. Przykryj pozostałym rozwałkowanym ciastem. Piecz ok. 50 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Zobacz także:

Wideo na temat: rabarbar pieczony
Przepisy na temat: rabarbar pieczony
  • Jak cieszyć się rabarbarem przez cały rok?

    Właśnie trwa sezon na rabarbar. Aby cieszyć się nim przez cały rok, upieczmy go z miodem i zamknijmy w słoikach. Będziemy mieć pyszne i lekkie śniadanie przypominające o wiośnie.

  • Pieczona owsianka z rabarbarem

    Pyszne śniadanie z rabarbarem, truskawkami i jogurtem greckim...

  • Minitarty z rabarbarem

    ...wyjdzie za rzadkie lub za gęste, dodaj mąki lub wody. Zawiń ciasto folią i włóż do lodówki na godzinę.  2. Na nadzienie obierz rabarbar i pokrój łodygi na grube plastry. Zasyp je cukrem i odstaw na 15 minut. Odsącz nadmiar soku. Wymieszaj rabarbar z cynamonem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną.  3. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na cztery części. Każdą z nich cienko rozwałkuj i przełóż na...

  • Placek z rabarbarem

    Sposób przygotowania Rabarbar oczyść, opłucz, potnij na kawałeczki. W miseczce wymieszaj mąkę z cukrem trzcinowym i waniliowym. Dodaj proszek do pieczenia oraz przyprawy. W drugiej miseczce(...) upieczeniu może zrobić się gumowate i niesmaczne). Do ciasta dodaj rabarbar. Przemieszaj całość łyżką. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie formy rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do...

  • Ciasto jogurtowe z rabarbarem

    Sposób przygotowania Jajka zmiksuj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj sok z cytryny, olej i jogurt naturalny. Wymieszaj. Wsyp mąkę z sodą i ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem. Rabarbar obierz, pokrój na kawałki i ułóż na cieście, delikatnie dociskając. Piecz w temp. 160 C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

  • Rabarbar – deserowy król wiosny!

    Sezon na rabarbar trwa. To oryginalne warzywo robi w kuchni prawdziwą furorę ze względu na swój słodko-kwaskowy smak i uniwersalność zastosowań. Rabarbar jest doskonały do wypieków, musów czy koktajli. Znakomicie sprawdzi się także na ciepło – w delikatnych placuszkach z kwaśną śmietanką i aromatyczną Appetitą.

  • Muffinki z rabarbarem - deser na lato

    Na ten smak czekamy cały rok: rabarbar. Można z niego robić nie tylko kompoty i ciasta, ale także dżemy i muffinki. Kto spróbuje smaku rabarbarowych muffinek, będzie chciał powtarzać ten deser jak najczęściej.

  • Ziemniaczane krążki z rabarbarem

    ...masło. Odstaw je na godzinę do wyrośnięcia.  2. Obłożenie: rabarbar oczyść, pokrój na kawałki. Gotuj je ok. 5 minut w soku jabłkowym. Odcedź, wystudź. Krem: z mleka, cukru oraz proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Kruszonka: zagnieć składniki. Z ciasta uformuj placuszki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Na każdym połóż porcję budyniu i rabarbaru. Posyp kruszonką. Bułeczki piecz ok. 25

  • Ciasto francuskie z rabarbarem i pistacjową posypką

    Sposób przygotowania 1. Rabarbar obierz, przekrój na pół i przełóż do garnka. Dodaj cukier i zalej wodą. Gotuj, aż zmięknie, odstaw do wystygnięcia.  2. Ciasto francuskie ułóż na blaszce do pieczenia. Przekrój na mniejsze kwadraty. Wokół każdego natnij ramkę o szerokości ok. 2 cm.  3. Każdy kwadrat posmaruj dżemem i ułóż ugotowany rabarbar.  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz...

  • Tarta francuska z rabarbarem

    Składniki: Ciasto: 50 dag masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mąki krupczatki pół łyżeczki soli łyżeczka octu jajko niecała szklanka zimnej wody Wierzch: 50 dag rabarbaru 25(...) sześć razy, wałkuj i za każdym razem schładzaj. 4 Ciasto rozwałkuj, potnij na prostokąty. Rabarbar obierz, pokrój na kawałki. Ułóż na cieście posmarowanym serkiem, posyp cukrem. Piecz 15 minut w temp...