• Informacje na temat:

    rabarbar w cieście

Artykuły na temat: rabarbar w cieście
  • Składniki: 60 dag rabarbaru, 10 dag jogurtu naturalnego, 1 jajko, sól, 15 dag mąki, 80 dag ziemniaków, przyprawa do ziemniaków, 2 łyżki masła, olej do smażenia, pęczek natki.

  • Kwadraciki z rabarbarem na domowym cieście francuskim

    Ciasto: ●400 g mąki ●400 g zimnego masła ●jajko ●łyżeczka soli ●200 ml wody. Na wierzch: ●500 g rabarbaru ●cukier ●posiekane orzechy (np. pistacjowe).

  • Skład na 12 porcji: ● 375 g rabarbaru ● 75 g masła ● 3 jaja ● 150 g cukru ● 250 g mąki ● łyżeczka proszku do pieczenia ● szklanka maślanki ● cukier waniliowy ● 3 łyżki płatków owsianych ● 50 g ciasteczek w kształcie kulek.

  • Kruchy placek z rabarbarem

    Wiosenne ciasto, któremu rabarbar nadaje charakterystycznego smaku. Smak dzieciństwa.

  • Rabarbar pod kruszonką

    Zamiast rabarbaru możesz użyć owoców dostępnych w danym sezonie.

  • Składniki na 10 porcji: 1,5 szklanki mąki • 4 jajka • 1/2 szklanki oleju lub 20 dag masła • 4 łyżki mielonych orzechów włoskich • łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 szklanki cukru • kilka kropli aromatu migdałowego • 30 dag rabarbaru • opakowanie cukru waniliowego • szczypta soli • cukier puder do lukru.

  • SKŁADNIKI na 15 porcji Ciasto: • 50 dag masła • 2 szklanki mąki pszennej • 2/3 szklanki mąki krupczatki • pół łyżeczki soli • łyżeczka octu • jajko • niecała szklanka zimnej wody. Wierzch: • 50 dag rabarbaru • 25 dag mascarpone • 3 łyżki cukru pudru • 10 dag pistacji.

  • Ciasta z rabarbarem

    Jeśli nie wykorzystamy całego rabarbaru do wypieków, możemy ugotować orzeźwiający kompot (bez cukru!)

  • Czas rabarbaru

    Orzeźwiający smak rabarbaru jest wymarzonym dodatkiem do słodkich wypieków.

  • Składniki na 12 porcji: 4 jajka, cukier waniliowy, 10 dag cukru, 12 dag mąki, 6 łyżek dżemu malinowego, tłuszcz i mąka do formy, olej i cukier puder do formy. Krem z rabarbaru: 40 dag rabarbaru, 10 łyżek cukru, 20 ml grenadiny lub syropu malinowego, 200 ml wody, przejrzysta galaretka. Nadzienie: 150 ml kremówki, 150 ml kwaśnej śmietany, 80 g cukru pudru, opakowanie żelatyny w proszku.

Przepisy na temat: rabarbar w cieście
  • Ciasto jogurtowe z rabarbarem

    Sposób przygotowania Jajka zmiksuj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj sok z cytryny, olej i jogurt naturalny. Wymieszaj. Wsyp mąkę z sodą i ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem. Rabarbar obierz, pokrój na kawałki i ułóż na cieście, delikatnie dociskając. Piecz w temp. 160 C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

  • Tarta francuska z rabarbarem

    ...sześć razy, wałkuj i za każdym razem schładzaj. 4 Ciasto rozwałkuj, potnij na prostokąty. Rabarbar obierz, pokrój na kawałki. Ułóż na cieście posmarowanym serkiem, posyp cukrem. Piecz 15 minut w temp(...)Składniki: Ciasto: 50 dag masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mąki krupczatki pół łyżeczki soli łyżeczka octu jajko niecała szklanka zimnej wody Wierzch: 50 dag rabarbaru 25

  • Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem

    ...). Truskawki i rabarbar wymieszać z łyżką cukru. Połowę owoców ułożyć na cieście i wcisnąć na głębokość ok. 1 cm w ciasto. Pozostałe owoce ułożyć na cieście. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego(...)Składniki: 100 g truskawek 300 g rabarbaru 175 g miękkiego masła opakowanie cukru waniliowego 175 g + 1 łyżka cukru 3 jajka 275 g mąki pól opakowania proszku do pieczenia...

  • Tartaletki z ciasta francuskiego

    Z rabarbarem i pistacjami. Pyszne!

  • Rabarbarowy dżem pełny witamin

    Rabarbar "na surowo" lubią tylko smakosze. Jednak w cieście, z cukrem albo w formie przetworów smakuje niemal wszystkim. Rabarbarowy dżem jest nie tylko pyszny, ale też stanowi cenne źródło witaminy C.

  • Rolada czekoladowa

    ...przesianą z proszkiem oraz kakao. Rozsmaruj na blasze. Piecz 20 min w 180 st. (góra i dół).  3. Biszkopt wyjmij, usuń papier. Ciasto zwiń. Żelatynę rozpuść wg przepisu. Rabarbar osącz. Jogurt utrzyj z serem i resztą cukru.  4. Biszkopt rozwiń. Do kremu dodaj żelatynę i rozsmaruj go na cieście. Rozłóż rabarbar. Zwiń. Schładzaj 3 godz. Oblej polewą. Udekoruj. 

  • Tarta rabarbarowa

    Składniki: 250 g mąki 175 g cukru Szczypta soli 3 jajka 125 g masła  5-6 łodyg rabarbaru (ok. 500 g) 150 g śmietany 250 ml mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Pól łyżeczki ekstraktu(...)) natłuścić i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt (24x32cm). Wyłożyć nim formę, docisnąć. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, nasypać suchy groszek (dla...

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    .../831 kcal Łosoś w cieście francsukim i risotto z groszkiem Składniki na 4 porcje: - 640 g ciasta francuskiego, - 150 g mrożonego groszku, - cebula, - ząbek czosnku, - 2 łodyżki koperku(...) zawiera: 3730 kJ/891 kcal Pieczeń z mięsa mielonego w cieście francuskim z dipem z ricotty i oliwek Składniki na 6 porcji: - 1 sucha bułeczka, - 100 g suszonych pomidory w oliwie, - cebula...

Dyskusje na temat: rabarbar w cieście