• Informacje na temat:

    rabarbar w syropie

Artykuły na temat: rabarbar w syropie
  • Składniki: 80 dag rabarbaru, 30 dag truskawek, 5 dag korzenia imbiru, 1 laska wanilii, 2 limonki, cukier do smaku, 1 pomarańcza, świeże zioła do dekoracji.

  • Składniki na 10 porcji: 20 dag mąki, 5 dag cukru pudru, żółtko , 15 dag margaryny , 100 ml mleka, 8 dag cukru kryształu, po 5 dag wiórków kokosowych i biszkoptów, 10 dag śmietany 12 proc., 20 dag rabarbaru, 50 ml grenadiny, galaretka...

  • Rabarbar kojarzy nam się z ciastem lub kompotem. A Francuzi jedzą go z naleśnikami. Pół kilograma pokrojonego rabarbaru podlewają połową szklanki soku pomarańczowego, dodają 50 g brązowego cukru i całość duszą pod przykryciem, aż uzyskają konsystencję konfitury. Taką pyszną konfiturą smarują naleśniki i polewają np. syropem klonowym.

  • Składniki na 12 porcji: 4 jajka, cukier waniliowy, 10 dag cukru, 12 dag mąki, 6 łyżek dżemu malinowego, tłuszcz i mąka do formy, olej i cukier puder do formy. Krem z rabarbaru: 40 dag rabarbaru, 10 łyżek cukru, 20 ml grenadiny lub syropu malinowego, 200 ml wody, przejrzysta galaretka. Nadzienie: 150 ml kremówki, 150 ml kwaśnej śmietany, 80 g cukru pudru, opakowanie żelatyny w proszku.

  • Ciasta z rabarbarem

    Jeśli nie wykorzystamy całego rabarbaru do wypieków, możemy ugotować orzeźwiający kompot (bez cukru!)

  • Syropy Łowicz -  Letnia edycja limitowana

    Wszystkich, którzy lubią ciekawe kompozycje smakowe, na pewno ucieszy wiadomość o najnowszym syropie od Łowicza. Marka połączyła w nim ze sobą pomelo i grejpfrut, zapewniając nam zaskakujące, letnie ooorzeźwienie!

  • Składniki na 4 porcje. Beza: 8 białek • 30 dag cukru • 2 łyżki soku z cytryny • łyżka mąki ziemniaczanej. Dodatek: 50 dag rabarbaru • 4 łyżki cukru • kilka łyżek syropu klonowego • listki mięty.

  • Składniki na 8 sztuk: 3 łodygi czerwonego rabarbaru, 1 szklanka wody, 4 łyżki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 200 ml mleczka kokosowego, 200 ml śmietanki kremówki, 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 3-4 łyżki płynnego miodu, syropu z agawy lub klonowego, 1 łyżeczka cukru wanilinowego...

  • Składniki na 12 porcji: 40 dag rabarbaru, 25 dag mielonego tłustego twarogu, 1 szkl. cukru, 3 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i kakao , 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki żelatyny, 1 cukier waniliowy, 1 szkl. śmietany kremówki, 2 łyżki syropu malinowego, wiórki czekolady i kakao do dekoracji...

  • Konfitura z pomarańczą

    ...4 minuty. Gorący dżem przełóż do słoików. Szczelnie zakręć. Mus z rabarbarem i kardamonem Opłucz, oczyść i pokrój na kawałki po 50 dag truskawek i rabarbaru. Przełóż do garnka o grubym...

Przepisy na temat: rabarbar w syropie
  • Rabarbar wg Magdy Gessler

    Ile on potrafi... Działa przeciwzapalnie, poprawia wygląd skóry, pomaga walczyć z nadwagą. Wypróbuj nowe, zaskakujące przepisy z rabarbarem w roli głównej!

  • Rabarbarowa panna cotta

    Rabarbar znakomicie smakuje w połączeniu np. z truskawkami. Możesz na wierzchu kremowej pianki ułożyć kilka cząstek truskawek. Świetnie dopełnią całość.

  • Tartaletki z delikatnym żurawinowo – rabarbarowym musem

    Sposób przygotowania Rabarbar dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na patelnię, dodajemy suszoną żurawinę, sok z cytryny, syrop z agawy i wszystko podsmażamy, do momentu aż wszystkie składniki zmiękną. Na sam koniec dodajemy śmietankę kokosową i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gotowy mus delikatnie blendujemy. Ciasto francuskie dzielimy na 6 mniejszych części. Podzielonym...

  • PRL od kuchni: coś na upał

    ...z rabarbaru, albo przyrządzać oranżadę z proszku. Kupowana za 20, czy 50 groszy torebka oranżady o różnych smakach, zalewana wodą produkowała całkiem znośny napój. Byli też amatorzy oranżady w proszku soute...

  • Orzeźwij się!

    ...syropu. Do szklanek włóż lód, liście mięty, plastry świeżej truskawki i cytryny, dodaj 100 ml syropu truskawkowego, 50 ml syropu cytrynowego i dopełnij wodą gazowaną. Wymieszaj. Champagne rabarbar Składniki: 750 g rabarbaru, 500 ml wody, 600 g cukru, 1 cytryna, 50 ml ginu, 1 butelka wina musującego, gaza do przecedzenia soku Umyj i pokrój w plastry rabarbar. Przełóż je do rondla...

  • Tort rabarbarowy z bezą

    Składniki na 12 sztuk: 3 jajka 300 g cukru 75 g maki 80 g maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z cytryny 2 białka 650 g rabarbaru 2 łyżki syropu malinowego(...) z piekarnika. Rabarbar pokroić na 0,5 -1 cm kawałki. Syrop i 200 ml wody zagotować. Dodać połowę rabarbaru i  gotować 2 minuty. 2 płaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie.  30 g  mąki ziemniaczanej...

  • Biesiada na trawie

    ...minut temperaturę, aby kurczak się zrumienił. Gdy wystygnie, pokrój na porcje i przełóż do naczynia szczelnie zamykanego. Podaj np. z młodą kapustą na cebuli z koprem. Blacha rabarbaru Składniki: 2 kg rabarbaru, 200 g cukru. Krem waniliowy: 400 ml mleka, 80 g cukru, 4 łyżeczki mąki pszennej, 9 żółtek. Ciasto: 300 g mąki, 200 g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, sól. Beza: 9 białek + wagowo...