• Informacje na temat:

    rabarbar z syropem

Artykuły na temat: rabarbar z syropem
  • Rabarbar kojarzy nam się z ciastem lub kompotem. A Francuzi jedzą go z naleśnikami. Pół kilograma pokrojonego rabarbaru podlewają połową szklanki soku pomarańczowego, dodają 50 g brązowego cukru i całość duszą pod przykryciem, aż uzyskają konsystencję konfitury. Taką pyszną konfiturą smarują naleśniki i polewają np. syropem klonowym.

  • Składniki: 80 dag rabarbaru, 30 dag truskawek, 5 dag korzenia imbiru, 1 laska wanilii, 2 limonki, cukier do smaku, 1 pomarańcza, świeże zioła do dekoracji.

  • Składniki na 10 porcji: 20 dag mąki, 5 dag cukru pudru, żółtko , 15 dag margaryny , 100 ml mleka, 8 dag cukru kryształu, po 5 dag wiórków kokosowych i biszkoptów, 10 dag śmietany 12 proc., 20 dag rabarbaru, 50 ml grenadiny, galaretka...

  • Składniki na 12 porcji: 4 jajka, cukier waniliowy, 10 dag cukru, 12 dag mąki, 6 łyżek dżemu malinowego, tłuszcz i mąka do formy, olej i cukier puder do formy. Krem z rabarbaru: 40 dag rabarbaru, 10 łyżek cukru, 20 ml grenadiny lub syropu malinowego, 200 ml wody, przejrzysta galaretka. Nadzienie: 150 ml kremówki, 150 ml kwaśnej śmietany, 80 g cukru pudru, opakowanie żelatyny w proszku.

  • Ciasta z rabarbarem

    Jeśli nie wykorzystamy całego rabarbaru do wypieków, możemy ugotować orzeźwiający kompot (bez cukru!)

  • Składniki na 4 porcje. Beza: 8 białek • 30 dag cukru • 2 łyżki soku z cytryny • łyżka mąki ziemniaczanej. Dodatek: 50 dag rabarbaru • 4 łyżki cukru • kilka łyżek syropu klonowego • listki mięty.

  • Składniki na 8 sztuk: 3 łodygi czerwonego rabarbaru, 1 szklanka wody, 4 łyżki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 200 ml mleczka kokosowego, 200 ml śmietanki kremówki, 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 3-4 łyżki płynnego miodu, syropu z agawy lub klonowego, 1 łyżeczka cukru wanilinowego...

  • Składniki na 12 porcji: 40 dag rabarbaru, 25 dag mielonego tłustego twarogu, 1 szkl. cukru, 3 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i kakao , 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki żelatyny, 1 cukier waniliowy, 1 szkl. śmietany kremówki, 2 łyżki syropu malinowego, wiórki czekolady i kakao do dekoracji...

  • Syropy Łowicz -  Letnia edycja limitowana

    ...koktajlu, dla wszystkich przeżywających szalooone letnie wieczory. Syrop Łowicz rabarbar i mirabelka - świetna propozycja dla małych i dużych, którzy kooochają owocowe smaki naszego lata. Dodany...

  • Najlepszy czas ziół

    ..., brodawki. Rabarbar dłoniasty Pomaga schudnąć, pobudza apetyt. Leczniczo działa korzeń rośliny. Na co pomaga? Rabarbar (rzewień) dłoniasty wspiera odchudzanie, poprawiając perystaltykę jelit. Działa przeczyszczająco, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, łagodzi wzdęcia. Może pobudzać apetyt. Jak stosować? Z młodych listków rabarbaru dłoniastego (rzewienia) można przyrządzać dżemy i kompoty...

Przepisy na temat: rabarbar z syropem
  • Rabarbar wg Magdy Gessler

    Ile on potrafi... Działa przeciwzapalnie, poprawia wygląd skóry, pomaga walczyć z nadwagą. Wypróbuj nowe, zaskakujące przepisy z rabarbarem w roli głównej!

  • Rabarbarowa panna cotta

    Rabarbar znakomicie smakuje w połączeniu np. z truskawkami. Możesz na wierzchu kremowej pianki ułożyć kilka cząstek truskawek. Świetnie dopełnią całość.

  • Tartaletki z delikatnym żurawinowo – rabarbarowym musem

    Sposób przygotowania Rabarbar dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na patelnię, dodajemy suszoną żurawinę, sok z cytryny, syrop z agawy i wszystko podsmażamy, do momentu aż wszystkie składniki zmiękną. Na sam koniec dodajemy śmietankę kokosową i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gotowy mus delikatnie blendujemy. Ciasto francuskie dzielimy na 6 mniejszych części. Podzielonym...

  • PRL od kuchni: coś na upał

    ...z rabarbaru, albo przyrządzać oranżadę z proszku. Kupowana za 20, czy 50 groszy torebka oranżady o różnych smakach, zalewana wodą produkowała całkiem znośny napój. Byli też amatorzy oranżady w proszku soute...

  • Orzeźwij się!

    ...syropu. Do szklanek włóż lód, liście mięty, plastry świeżej truskawki i cytryny, dodaj 100 ml syropu truskawkowego, 50 ml syropu cytrynowego i dopełnij wodą gazowaną. Wymieszaj. Champagne rabarbar Składniki: 750 g rabarbaru, 500 ml wody, 600 g cukru, 1 cytryna, 50 ml ginu, 1 butelka wina musującego, gaza do przecedzenia soku Umyj i pokrój w plastry rabarbar. Przełóż je do rondla...

  • Tort rabarbarowy z bezą

    Składniki na 12 sztuk: 3 jajka 300 g cukru 75 g maki 80 g maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z cytryny 2 białka 650 g rabarbaru 2 łyżki syropu malinowego(...) z piekarnika. Rabarbar pokroić na 0,5 -1 cm kawałki. Syrop i 200 ml wody zagotować. Dodać połowę rabarbaru i  gotować 2 minuty. 2 płaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie.  30 g  mąki ziemniaczanej...

  • Biesiada na trawie

    ...minut temperaturę, aby kurczak się zrumienił. Gdy wystygnie, pokrój na porcje i przełóż do naczynia szczelnie zamykanego. Podaj np. z młodą kapustą na cebuli z koprem. Blacha rabarbaru Składniki: 2 kg rabarbaru, 200 g cukru. Krem waniliowy: 400 ml mleka, 80 g cukru, 4 łyżeczki mąki pszennej, 9 żółtek. Ciasto: 300 g mąki, 200 g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, sól. Beza: 9 białek + wagowo...