• Informacje na temat:

    rabarbarowe kruche

Artykuły na temat: rabarbarowe kruche
  • Składniki Ciasto: ● 2,5 szklanki mąki ● 1/2 szklanki stopionego masła ● 1/2 szklanki cukru ● 2 jajka ● szklanka mleka ● 5 dag drożdży ● szczypta soli Posypka: ● 1 szklanka mąki ● 1/2 szklanki cukru ● kostka masła ● cukier wanilinowy ● 500 g rabarbaru

  • Porcja kruchego ciasta. Kruszonka: 10 dag mąki, 5 dag cukru, 5 dag masła. Do tego: 60 dag rabarbaru, 3 łyżki cukru, 2 łyżki bułki tartej i masła.

  • Składniki na 30 porcji Na spód: 40 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko 12,5 dag cukru, 25 dag masła albo margaryny, szczypta soli, tłuszcz do blachy mąka do podsypania Na wierzch: 1 kg jabłek, 2 kg rabarbaru, 12,5 dag + 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki posiekanej kolendry, 1/2 op. suchych wafli (122x202 mm), 2 torebki galaretki truskawkowej, 40 dag śmietany kremówki, 2 torebki cukru wanilinowego

  • ...tłuszcz do formy CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut. 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać szczyptę soli, 1 cukier wanilinowy, 7,5 dag cukru, masło, mielone migdały i 1 jajko. Posiekać, szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, włożyć na 30 minut do lodówki. Rabarbar obrać, pociąć w kawałki. Śmietanę wymieszać mikserem z resztą cukru, cukrem wanilinowym, jajami...

  • Kruchy placek z rabarbarem

    Ciasto: 50 dag mąki pszennej (3 i 1/3 szklanki), płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru pudru, 25 dag masła, 2 jajka. Masa rabarbarowa: kg rabarbaru, 5 łyżek cukru, 3 łyżki bułki tartej.

  • Składniki: 20 dag mąki, 17 dag masła, 10 dag cukru, 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia, małe jabłko (szara reneta), łodyga rabarbaru (może być dżem...

  • Tarta rabarbarowa

    Jedna z naszych ulubionych... 300 g slodkiego kruchego ciasta 1 kg rabarbaru 150 g cukru 50 g zmielonych migdalow Crumble 125 g cukru 125...

  • Składniki na 24 porcje: po 75 dag mrożonych malin oraz truskawek, 30 dag masła, 2 jajka, 35 dag mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 15 dag mielonych migdałów, 50 dag cukru, 350 ml nektaru truskawkowo-rabarbarowego, 10 dag mąki ziemniaczanej, 8 żółtek, 4 łyżeczki żelatyny, płatki migdałowe oraz świeże maliny do dekoracji, tłuszcz do blachy...

  • Zjadła najwięcej mała Lela. Kruche spody, na nie położona zielona kostka z rabarbaru. A zrobiłam ją tak: rozgotowałam rabarbar, do owego wywaru dodałam:...

  • A na talerzu maj

    Kruche ciasto: 400 g przesianej mąki pszennej krupczatki, 65 g cukru pudru, 200 g schłodzonego masła, 2 żółtka, pół szklanki wody o temperaturze pokojowej, 350 g rabarbaru obranego i pokrojonego...

Przepisy na temat: rabarbarowe kruche
  • Ciasto rabarbarowe z cytrynową pianką

    Ciasto rabarbarowe jest jak leniwe popołudnie spędzone na tarasie lub na majowym pikniku. Zachwyca smakiem, lekko kwaśnym i aromatem. Do tego ładnie się prezentuje: po przekrojeniu widzimy kilka kolorowych warstw, żółte kruche ciasto, różowo-zielony rabarbar i lekko cytrynowa pianka. Jego przygotowanie nie jest zbyt trudne, wiec do dzieła! Do przygotowania potrzebujemy, na ciasto: pół kilograma...

Dyskusje na temat: rabarbarowe kruche
  • Re: słodko

    takie deliokatne ciasto kruche, na żółtkach , w ilości akuratnej ,żeby utrzymać nadzienie rabarbarowe oraz delikatnie zapieczona piana dają efekt niezwykłości a smak rabarbaru nie zaburzony przez ilośc cukru - tu cukier ma być dodatkiem by uwydatnić kwaskowatośc rabarbaru . naprawdę niezwykłe zwykłe ciasto. Nor i Lucia posyłam ukłony w Waszą stronę:)))