• Informacje na temat:

    racuchy kładzione łyżką

Artykuły na temat: racuchy kładzione łyżką
  • ...ciasta, lekko spłaszczamy łyżką. Racuszki smażymy na rumiano z obydwu stron, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. 4. Pozostałe, nieobrane jabłka kroimy w słupki lub na kawałki, wrzucamy do rondla. Podlewamy łyżką wody, dodajemy cukier i chwilę dusimy. 5. Placki smarujemy twarożkiem naturalnym lub waniliowym, jeśli chcemy podać je na słodko i ozdabiamy uduszonymi jabłkami...

  • Jarskie placuszki

    Racuchy, naleśniki, placuszki to świetny pomysł na podwieczorek lub słodki obiad.

  • Pożegnanie lata

    ...je w oliwie razem z chlebem, obranym z łupin czosnkiem i pietruszką. 2. Kiedy chleb i migdały się zrumienią, wyjmujemy wszystko z patelni łyżką cedzakową i rozdrabniamy w moździerzu lub robocie(...) z soczewicą, sokiem z cytryny i jedną łyżką oleju. Przekładamy na talerze. 3. Na wierzch kładziemy po plastrze sera, lekko posypujemy go solą z młynka i skrapiamy resztą oleju. Podajemy...

Przepisy na temat: racuchy kładzione łyżką
  • ...rozgrzany tłuszcz (podobnie, jak kluski „kładzione”). 9) Smażymy na gorącym oleju na małym gazie na złoto-rumiany kolor (ok.20min.) 10) Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 11) Racuchy są(...). drożdży z cukrem pudrem gdy drożdże staną się płynne, dodajemy 2 czubate łyżki mąki, dobrze mieszamy łyżką, by nie było grudek, następnie, dodajemy 2 łyżki mleka i ostrożnie mieszamy i odstawiamy do...

  • Bakaliowe szaleństwo w tłusty czwartek i ostatki

    Karnawał tradycyjnie żegnamy hucznie i koniecznie na słodko. Tłusty czwartek i ostatki to dni, w których bez wyrzutów sumienia sięgamy po pączki, racuchy i faworki. Warto przygotować je samodzielnie i wzbogacić ich smak bakaliami. Będzie pysznie i kolorowo!

Dyskusje na temat: racuchy kładzione łyżką
  • Re: Tradycyjne pączki z dżemem

    A u nas mówili po mazursku: "pącki". I jedli w okresie po Bożym Narodzeniu i w karnawale a nie tylko w "tłusty cwartek". Były zawsze nadziewane marmoladą wiśniową. Latem robili racuchy, czyli ciasto trochę rzadsze niż na pączki kładzione łyżką na rozgrzany smalec, które były bez nadzienia, tylko posypane cukrem pudrem.

  • Re: Fajerczaki, czyli placki na zsiadłym mleku

    To nie są racuchy. Prawdziwe racuchy są z ciasta drożdżowego, kładzione łyżką, smażone w głębokim tłuszczu jak pączki. Najlepiej smażyć na smalcu. To "cóś" to można nazwać co najwyżej plackami. A już jeżeli daje się sodę zamiast drożdży, to należy dodać spirytusu, gdy chcemy smażyć na tłuszczu. Może i znane są gdzieś takie wynalazki, ale według mnie, zrobione według tego przepisu zapewne były

  • Re: Pankejki z ricottą

    Mylisz wszystko. Pinkejki to placki /smażone na płytkim tłuszczu po kilka na jednej patelni/, racuchy to prawie jak pączki, z tą różnicą, że są bez nadzienia i nie są wykrawane jako kółka i sklejane, tylko są kładzione łyżką do garnka do gorącego głębokiego tłuszczu / mają nieregularny kształt /, naleśniki to dość rzadkie ciasto smażone jako jeden placek na całej patelni posmarowanej lub lekko