• Informacje na temat:

    razowe bu

Artykuły na temat: razowe bu
  • Razowe – nie zawsze zdrowe

    ...(po ataku kolki wątrobowej zakazane jest nie tylko pieczywo razowe, ale także to z dodatkiem nasion słonecznika czy pestek dyni).  Razowca nie poleca się też wszystkim, którzy są osłabieni: operacjami, ciężką chorobą lub długo trwającą infekcją.  Lepiej go nie jeść, gdy cierpimy na tzw. grypę żołądkową lub się zatrujemy. Błonnik usprawnia przesuwanie się pokarmu w jelitach, dlatego razowe pieczywo...

  • Składniki: 18 dag jogurtu naturalnego, 2 jajka, 2 łyżki oleju roślinnego, szklanka mąki razowej żytniej,1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cynamonu, 3 łyżki cukru trzcinowego, szklanka śliwek węgierek lub innych.

  • Ciasto: 2 jajka • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej • 1,5 szklanki mleka • pół szklanki wody gazowanej • łyżka oleju • oregano • słodka czerwona papryka • szczypta papryki chilli • szczypta soli • olej • pieprz • sól. Farsz: 10 dag boczniaków • 15 dag pieczarek • 2 cebule • 20 dag sera pleśniowego blue • 3 łyżki śmietany 18 proc. • 2 łyżki jogurtu naturalnego • szczypta gałki muszkatołowej...

  • ...razowej, nadmiar strzepnij. Olej rozgrzej na patelni, włóż placuszki, usmaż z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Podawaj od razu na gorąco. Czas przygotowania: 20 min...

  • Razowe kanapki z jajecznicą i kurkami

    1. Natkę pietruszki i szczypiorek opłukać, osuszyć, bardzo drobno pokroić. Mrożone kurki przełożyć do miski, zalać dużą ilością wrzącej wody, po 2-3 minutach...

  • Składniki na 4 porcje: 1,5 szkl. kwaśnego mleka, 1 szkl. mąki razowej żytniej, 1/2 szkl. mąki razowej pszennej, 1/2 szkl. mąki pszennej, typ 450, 3 dojrzałe banany, 300 ml jogurtu greckiego, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki miodu, 1/2 łyżki cukru, 2 duże jajka, 1 łyżka soku z limonki, olej do smażenia, cukier puder do oprószenia.

  • CIASTO: 1 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mąki żytniej (najlepiej razowej), 1 jajko, 1/2 szkl. ciepłej wody, ew. szczypta suszonych drożdży, szczypta soli; FARSZ: 40 dag łososia ze skórą, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 4 łyżki oliwy, 1 jajko, 1 pęczek posiekanej natki pietruszki, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

  • Jabłecznik razowy

    >>>Jak przygotować ciasto? Szukaj na kolejnej stronie

  • Skład na 4 porcje: ● 700 g mąki żytniej razowej ● 4 jajka ● 150 ml mleka ● 50 ml wody ● 1 łyżka koncentratu pomidorowego ● 1 łyżeczka soli ● 1/2 łyżeczki pieprzu białego mielonego ● olej roślinny.

  • Składniki: pomidor obrany ze skórki, mała czerwona papryka, suszone oregano, 4 kromki razowego chleba, zielona część dymki, 2 plastry żółtego sera, olej.

Zdjęcia na temat: razowe bu
Wideo na temat: razowe bu
  • Sałatka z łososiem, szynką parmeńską i makaronem razowym

    Sałatki z makaronami cieszą się coraz większym powodzeniem również w Polsce. Dzięki temu są jeszcze bardziej sycące, a dzięki użyciu razowego makaronu - również zdrowe! Jeśli szukacie wyszukanego smaku sałatki, spróbujcie naszego przepisu na makaronową sałatkę z łososiem i szynką parmeńską - będziecie zachwyceni jej smakiem!

  • Czym kierować się przy zakupie chleba razowego?

    Ekspert ds. żywności, Agnieszka Piskała, opowiedziała jaki chleb należy spożywać. Jakiego pieczywa powinniśmy unikać, a jakie możemy śmiało powitać na naszych stołach? Na co zwracać uwagę podczas zakupów w piekarni? (TVP/x-news)

  • Słodka odsłona kuchni kurpiowskiej. Tort chlebowy i hreczuchy

    W "Dzień Dobry TVN" słodka odsłona kuchni kurpiowskiej. Propagatorki Elżbieta Stepnowska i Agnieszka Wojtasik przygotowały dania takie jak: tort z razowego chleba, hreczuchy, kapusta po kurpiowsku oraz drożdżowe racuchy.

Przepisy na temat: razowe bu
  • Razowe wstążki z cukinią

    Sposób przygotowania 1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.   2. Żółtą i zieloną cukinię umyj, przekrój na pół i usuń...

  • Prosty razowy chleb

    Idealny na zdrowe śniadanie!

  • Tarta razowa z jabłkami

    Składniki na 4-6 osób: 1 i 1/4 szklanki mąki razowej 3 łyżki brązowego cukru szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 50 g masła 1 jajko 4-5 jabłek cynamon do posypania cukier brązowy do posypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiej i połącz z cukrem, cynamonem, ekstraktem waniliowym, masłem i jajkiem. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulę, owiń folią...

  • Makaron razowy z krewetkami i pomidorkami

    Lubisz krewetki? Jeśli tak, to przygotuj je z makaronem razowym. Lekko i bardzo smacznie!

  • Szarlotka z chleba razowego

    Danie po staropolsku.

  • Razowa kasza kuskus z orzechami i śliwkami kalifornijskimi

    Składniki na 2 porcje: ½ szklanki suchej, razowej kaszy kuskus ½ szklanki śliwek kalifornijskich 1 łyżeczka ksylitolu ¼ szklanki orzechów makadamia ¼ szklanki orzechów nerkowca ½ szklanki gęstego jogurtu bałkańskiego Skórka z ½ cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka jagód goji 2 łyżki oleju kokosowego Sposób przygotowania: Śliwki kroimy drobniej...

  • Mazurek razowy na waflu

    Składniki: - 2 wafle, - 25 dag masła, - 25 dag czekolady, - 25 dag cukru pudru, - 1/2 startego chleba razowego, - gotowa polewa z białej czekolady lub cytrynowa, - pastylki białych mentosów Przygotowanie: 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Czekoladę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Stopniowo, nie przerywając ucierania, dodawać do masła. Na koniec dokładnie wymieszać...

  • Strucla z mąki razowej z nadzieniem makowo-miodowym

    Składniki na 4 porcje: - 500 g mąki pszennej razowej lub mąki orkiszowej, - 350 g maku, - 240 g mleka, - 200 g miodu z Południowego Tyrolu, - 70 g rodzynek, - 70 g powideł śliwkowych, - 35 g bułki tartej razowej, - cynamon, - sok z cytryny, - 300 g mleka, - 100 g miodu z Poludniowego Tyrolu, - 100 g masła, - 40 g drożdży piwnych, - 2 żółtka, - 1 świeża cytryna (sok lub otarta...

  • Zdrowa „ drożdżówka”

    Składniki: 150 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 75 g mąki pszennej razowej, graham 1/3 łyżeczki papryki chilli w proszku szczypta cynamonu 50 g zimnego masła 1 łyżeczka cukru 80 ml maślanki 100 ml drobno startej surowej dyni lub cukinii 1/4 szklanki posiekanej żurawiny 1/4 szklanki  migdałów odrobina roztrzepanego jajka około 1/4 szklanki pestek...

Dyskusje na temat: razowe bu
  • Re: Mam za wysoki cholesterol. Co z nim zrobić?

    AHA RÓWNIEŻ JADŁAM RAZOWE MAKOARONY, CIEMNY RYŻ, KASZE NP GRYCZANA, JAGLANA KTÓRĄ NAJPIERW TRZEBA WCZEŚNIEJ PRZEPŁUKAĆ WRZĄTKIEM ABY NIE BYŁA GORZKAWA

  • Re: Razowe – nie zawsze zdrowe

    wcale nie jest szkodliwe, ważne żeby skład był prawdziwy ! Chleb razowy jest naprawdę bardzo szkodliwy dla ludzi z nadkwasotą, drażliwym jelitem i skłonnością do wrzodów. Na szczęście kupuję chleb z prywatnej piekarni taki "prawdziwy" pszenno-żytni. Taki jest najzdrowszy dla większości ludzi.

  • Re: Ile kosztuje odchudzanie?

    To zależy jaka dietę sobie wybierzesz ale zawsze trzeba się liczyć z większymi kosztami bo za razowe rzeczy trzeba swoją cenę zapłacić.

  • Re: Razowe – nie zawsze zdrowe

    Ciemne pieczywo i ludziska ciemne ... posłuchejta ! wyrabiane w tej dzieży co pieczywo tradycyje np. baltonowski ! Cały pic to rozdzielenie ciasta i do jednego dodaje się melasę cukrowa która czyni chleb ciemnym ! a ciemny lud kupi wszystko ! W tym chlebie mąki razowej "Zero " za to polepszaczy fura ! Dzięki wolę zmielić grykę i upiec sobie gryczane podpłomyki czy bułeczki ! Może nie są

  • Re: Mąka! Jaki typ?

    Z tym typem jest dokładnie tak, jak napisała sugarspice :) popiół oznacza substancje mineralne zawarte w resztkach plewy. Im jest go więcej, tym mąka zdrowsza, ale nie wszystkie wypieki wychodzą najlepiej z takiej mąki :) Razowa polecana jest do chleba, ja robię też czasem naleśniki razowe z takiej mąki. Natomiast do wszystkich innych wypieków, ciast, ciasteczek, placków itd używam mąki pszennej

  • Re: Razowe – nie zawsze zdrowe

    Autor leje za dużo wody. I prawdziwej i w przenośni.

  • Re: Zdrowa dieta ! co radzicie ?

    Dużo owoców i warzyw (zwłaszcza to drugie!) oraz ryby i dobre pieczywo! Najlepiej razowe lub podobne, jakieś wieloziarniste lub coś w tym stylu, nabiał (mleko, jogurt, kefir, sery), dużo wody, ale ograniczyć ciemną herbatę i kawę oraz alkohol! (ten ostatni najlepiej w ogóle wykluczyć, szkodzi w każdej ilości!) Pozdrowienia! Asia

  • Re: Razowe – nie zawsze zdrowe

    dzis mlode idio ty pracuja w redakcji, wiedza co zjedza...

  • Re: oczyścić organizm

    Głodówce mówimy stanowcze nie!!:) To na pewno nie jest dobry a tym bardziej bezpieczny sposób na oczyszczenie organizmu. Jeśli zaś chodzi o oczyszczanie za pomocą zwiększonej dawki błonnika - to owszem jabłka, śliwki, razowe pieczywo są bardzo dobre, ale można jeszcze po prostu dosypywać naturalny błonnik w proszku do codziennych posiłków:)

  • Re: Razowe – nie zawsze zdrowe

    pozdrawiam piekarnie Cybulscy najlepsze chleby i najzdrowsze kazdy znajdzie coś dla siebie.