• Informacje na temat:

    regionalne

Artykuły na temat: regionalne
  • Regionalne smaki

    Latem w różnych miastach Małopolski będą się odbywać imprezy promujące regionalne produkty.

  • Co  prawda już byłym ale zawsze .....   Uważam, że zawsze wykazywał się brakiem profesjonalizmu, ale to co pokazał w ostatnich tygodniach przeszło moje najśmielsze oczekiwania.   27 sierpnia powiadomiłam moje ówczesnego regionalneg, To o swojej decyzji. A że miała nastąpić zmiana regionów i od 1 września miałam przejść pod skrzydła innego regionalnego, Z , z którym pracowałam...

  • Regionalne zabarwienie galanterii

      Portugalia wraz z Marokiem od stuleci byli najwiekszymi producentami korka, ktory w duzej mierze byl wykorzystywany jako szczelne zamkniecie do...

  • Policzki wołowe z piure z fasoli Piękny Jaś i duszoną botwinką

    Przyglądając się kampaniom promującym regionalne produkty, zaczęłam bliżej interesować się innymi niż fasolka po bretońsku kulinarnymi zastosowaniami fasoli odmiany Piękny Jaś.

  • Koncert, wyniki i ciekawe porównanie

    ...  Wczoraj popołudniu Antek brał udział w koncercie Bożonarodzeniowym proponowanym przez regionalne Konserwatorium muzyczne, do którego uczęszcza. Koncert...

  • Lubię wyraziste przyprawy pochodzące z różnych kuchni świata. Węgierskie, chińskie, meksykańskie i greckie dania to coś dla mnie. Również polskie potrawy nie pozostają w tyle. Odszukuję stare, regionalne przepisy i wykorzystuję je, tworząc nowe potrawy.

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    Magda Gessler przygotowała regionalny przewodnik kulinarny „Smaczna Polska”. Pięknie wydana książka zawiera regionalne produkty z całego kraju i najlepsze tradycyjne przepisy. Oto skrócony przewodnik po polskich smakach.

  • Geograficzna i klimatyczna różnorodność Chin sprzyjała rozwojowi wielu kuchni regionalnych. Najważniejsze to: pekińska, kantońska, szanghajska oraz najbardziej...

  • Trendy w świecie perfum

    - Świat perfum to nie tylko to, co widzimy na półkach w perfumerii. To magiczne laboratoria i nie mająca granic wyobraźnia perfumiarzy - mówi Agata Krawczyk, Regionalny Ekspert Zapachowy Douglas.

  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    Przed tygodniem odbyła się już siedemnasta edycja Konkursu Potraw Regionalnych "Stół Wielkanocny" ze "Śniadaniem Wielkanocnym", którego zadaniem jest promowanie wielkanocnych zwyczajów i tradycji.

Zdjęcia na temat: regionalne
Wideo na temat: regionalne
  • Magda Gessler: Polacy nie doceniają produktów regionalnych

    Magda Gessler narzeka, że w Polsce w dalszym ciągu ważniejszy jest wygląd potrawy niż jej smak i pochodzenie składników użytych do jej sporządzenia.

  • Z pstrągiem, z kurkami i oscypkiem. Makaronowe dania Michała Myszkiewicza

    Michał Myszkiewicz przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" przysmaki regionalne z makaronem. Kucharz zdradził przepisy na: makaron z pstrągiem, makaron z kurkami i oscypkiem oraz comber z jelenia z sosem grzybowo-śliwkowym.

  • Pachniał jak skarpety parę dni noszone!

    Kosztowanie francuskich specjałów to nowe przeżycie dla uczestniczek „Projektu Lady" Półfinalistki programu trafią do prawdziwego zamku Chateau de Prye, w Nevers, w Burgundii, w którym urodziła się królowa Marysieńka. Czeka je przygotowanie wykwintnej kolacji dla reprezentantów arystokratycznych rodzin francuskich i polskich. Wybór produktów regionalnych, o których pojęcia raczej nie mają, okaże się bardzo zaskakującą przygodą. Szybka nauka i radzenie sobie w trudnych sytuacjach będą...

Przepisy na temat: regionalne
  • Regionalne przysmaki Polski

    Jesień to kuchnia, domowe zacisze, przyjaciele i to, co na bazarze oczywiście dostępne" - uważa kuchni Tomasz Jakubiak. Jesień to także idealny czas na zwiedzanie Polski i poznawanie jej kulinarnych sekretów.

  • Na tropie polskich przysmaków

    Na czasie jest podróżowanie kulinarnymi szlakami, a regionalne smakołyki mają wielu zwolenników. Coraz częściej też kulinarne specjały znajdziemy w sklepie lub zamówimy przez internet. Jakich produktów naprawdę warto skosztować?

  • Cebularz - smakowita wizytówka Lublina

    Każdy turysta, który odwiedza Lublin, musi spróbować regionalnego przysmaku, czyli cebularza lubelskiego. Od ponad roku tajniki wypieku cebularza może poznać każdy turysta, który odwiedzi tamtejsze Muzeum Cebularza utworzone w zabytkowym budynku przy ul. Szewskiej.

  • Karol Okrasa proponuje przysmak z... Borneo

    Karol Okrasa podróżuje po raju odkrywając kuchnie regionalną. Ale mistrz kuchni podróżuje też po świecie. Z ostatniej wyprawy na Borneo przywiózł przepis na grilla z ... bambusa.

  • PRZEPIS NA MOSKOLE Z OSCYPKIEM I KRUCHĄ KMICICA

    Kuchnia góralska to połączenie prostoty i głębi aromatów. Nie bez powodu zatem jednym z ulubionych dań koneserów kuchni regionalnej są Moskole z oscypkiem. W towarzystwie aromatycznej kiełbasy i złocistej cebulki, okraszone świeżym szczypiorem zasmakują każdemu. Ta jedna z najstarszych potraw Podhala ma szansę na stałe zagościć w wielu polskich domach.

  • Siedem zaskakujących faktów na temat pizzy

    Ciasto z ciągnącym serem, polane sosem pomidorowym – kto by pomyślał, że przepis na ponadczasowe i szalenie popularnie danie jest tak prosty? Pizza podbiła serca mieszkańców niemal wszystkich państw świata. Mimo drobnych regionalnych różnic w sposobie przyrządzenia i podania, jest chyba najbardziej uniwersalną potrawą. Z okazji przypadającego 9 lutego Międzynarodowego Dnia Pizzy poznaj siedem ciekawostek na jej temat.

  • Powidła na chlebku z ziemniakami

    Śliwkowe powidła, to lokalny przysmak kujawsko - pomorski. Ale nie tylko. Powidła zostały wpisane do rejestru, jako "regionalny produkt tradycyjny", co daje im większą możliwość podbijania innych rynków. Jak kosztować powidła? Rzecz jasna na chlebku z ziemniakami, kolejnego miejscowego przysmaku.

  • Barszcz po podlasku

    Regionalny przepis na barszcz.

  • Południowy Tyrol: Dla narciarzy-smakoszy

    Zimą Południowy Tyrol to nie tylko doskonale przygotowane trasy narciarskie, idealne warunki śniegowe i słoneczna pogoda, ale również wykwintne jedzenie. Bez zdejmowania nart można dotrzeć do schronisk położonych bezpośrednio przy stokach i skosztować dań kuchni regionalnej, łączącej smaki włoskie, tyrolskie i ladyńskie.

  • Odkurzone polskie menu

    ...- nie ma kuchni polskiej, chociażby ze względów historycznych. Wolę mówić o kuchni regionalnej" - mówi Jarosław Walczyk, jeden z najlepszych szefów kuchni w Polsce. Regionalne składniki świetnie się łączą w potrawach mniej tradycyjnych. Pierogi ruskie można podać z dodatkiem mięty, a pieczone żeberka warto polać sosem z palonej kawy. "Staram się czerpać z kuchni regionalnej, łączyć świeże...

Dyskusje na temat: regionalne
  • Re: Gdzie odbyło sie wasze wesele?

    Moje było w hotelu Ekwador Robson w Dąbrówce Małej (http://www.ekwador-robson.pl/). Bardzo piękna sceneria, jedzenie regionalne, goście byli zachwyceni, bo większość z Warszawy i nie zna prawdziwych regionalnych potraw mazurskich.

  • Re: Regionalne przysmaki Polski

    Papryczka chili jest bardzo regionalna

  • Re: Czy oddawanie krwi jest bezpieczne?

    jakby tak nie było, to nie było by instytucji jak Regionalne Centra Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa gdzie można oddać krew dla osób, którego tego bardzo potrzebują. Obecnie trwa Bankowa Akcja Honorowego Krwiodawstwa , która robi dużo dobrego.

  • Re: Regionalne przysmaki Polski

    Fajna fotka dania, regionalne danie ozdobione papryką chili i ketchupem. Bardzo regionalna

  • Potrawy regionalne

    . Piszemy tu wszyscy z całej Polski to na pewno u każdego z was są potrawy regionalne. Podzielcie się jakie są u was, i czy je lubicie lub jedliście coś w innej części Polski i wam smakowało albo i nie i czy przyrządzacie swoją ulubioną potrawę regionalną starym dobrym przepisem tak jak robi się to od pokoleń czy wolicie nowości

  • Re: Regionalne przysmaki Polski

    typowo polskie dania regionalne występujące w całej Polsce to kebab.pizza i hamburger oraz hot dog na orlenie...

  • Re: Potrawy regionalne

    Ten temat już był ,ale moją regionalną potrawą jest krupiak http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/krupiak,30462 .Jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno,podawany jest też na weselach i innych uroczystościach.

  • Re: Regionalne przysmaki Polski

    Fryty, schabowy, coleslaw po kujawsku, śląsku, kaszubsku, góralsku... Ot co podają w restauracjach które w nazwie mają "Staropolska", "Regionalna" itp. Rz.... mi się chce na takie restauracje i jest ich coraz więcej 0 ambicji szefów kuchni.

  • Re: Wielkanoc - potrawy regionalne.

    Istnieje wiele regionalnych przepisów wielkanocnych, m. in. chrzanówka, zylc i moja ukochana baba migdałowa! Mniam! Jeśli chcecie przepisy to looknijcie tutaj: http://kobieceprawdy.pl/article_uni/kogiel-mogiel/regionalne_potrawy_wielkanocne.html Wesołych świąt !

  • Re: Regionalne przysmaki Polski

    kulebiak to jest chyba taka nasza wersja cornish pastry, kulebiak jest z ciasta drozdzowego pieczony na blaszce