• Informacje na temat:

    regionalne

Artykuły na temat: regionalne
  • Regionalne smaki

    Latem w różnych miastach Małopolski będą się odbywać imprezy promujące regionalne produkty.

  • Co  prawda już byłym ale zawsze .....   Uważam, że zawsze wykazywał się brakiem profesjonalizmu, ale to co pokazał w ostatnich tygodniach przeszło moje najśmielsze oczekiwania.   27 sierpnia powiadomiłam moje ówczesnego regionalneg, To o swojej decyzji. A że miała nastąpić zmiana regionów i od 1 września miałam przejść pod skrzydła innego regionalnego, Z , z którym pracowałam...

  • Regionalne zabarwienie galanterii

      Portugalia wraz z Marokiem od stuleci byli najwiekszymi producentami korka, ktory w duzej mierze byl wykorzystywany jako szczelne zamkniecie do...

  • Policzki wołowe z piure z fasoli Piękny Jaś i duszoną botwinką

    Przyglądając się kampaniom promującym regionalne produkty, zaczęłam bliżej interesować się innymi niż fasolka po bretońsku kulinarnymi zastosowaniami fasoli odmiany Piękny Jaś.

  • Koncert, wyniki i ciekawe porównanie

    ...  Wczoraj popołudniu Antek brał udział w koncercie Bożonarodzeniowym proponowanym przez regionalne Konserwatorium muzyczne, do którego uczęszcza. Koncert...

  • Lubię wyraziste przyprawy pochodzące z różnych kuchni świata. Węgierskie, chińskie, meksykańskie i greckie dania to coś dla mnie. Również polskie potrawy nie pozostają w tyle. Odszukuję stare, regionalne przepisy i wykorzystuję je, tworząc nowe potrawy.

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    Magda Gessler przygotowała regionalny przewodnik kulinarny „Smaczna Polska”. Pięknie wydana książka zawiera regionalne produkty z całego kraju i najlepsze tradycyjne przepisy. Oto skrócony przewodnik po polskich smakach.

  • Geograficzna i klimatyczna różnorodność Chin sprzyjała rozwojowi wielu kuchni regionalnych. Najważniejsze to: pekińska, kantońska, szanghajska oraz najbardziej...

  • Trendy w świecie perfum

    - Świat perfum to nie tylko to, co widzimy na półkach w perfumerii. To magiczne laboratoria i nie mająca granic wyobraźnia perfumiarzy - mówi Agata Krawczyk, Regionalny Ekspert Zapachowy Douglas.

  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    Przed tygodniem odbyła się już siedemnasta edycja Konkursu Potraw Regionalnych "Stół Wielkanocny" ze "Śniadaniem Wielkanocnym", którego zadaniem jest promowanie wielkanocnych zwyczajów i tradycji.

Zdjęcia na temat: regionalne
Wideo na temat: regionalne
  • Magda Gessler: Polacy nie doceniają produktów regionalnych

    Magda Gessler narzeka, że w Polsce w dalszym ciągu ważniejszy jest wygląd potrawy niż jej smak i pochodzenie składników użytych do jej sporządzenia.

  • Z pstrągiem, z kurkami i oscypkiem. Makaronowe dania Michała Myszkiewicza

    Michał Myszkiewicz przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" przysmaki regionalne z makaronem. Kucharz zdradził przepisy na: makaron z pstrągiem, makaron z kurkami i oscypkiem oraz comber z jelenia z sosem grzybowo-śliwkowym.

  • Pachniał jak skarpety parę dni noszone!

    Kosztowanie francuskich specjałów to nowe przeżycie dla uczestniczek „Projektu Lady" Półfinalistki programu trafią do prawdziwego zamku Chateau de Prye, w Nevers, w Burgundii, w którym urodziła się królowa Marysieńka. Czeka je przygotowanie wykwintnej kolacji dla reprezentantów arystokratycznych rodzin francuskich i polskich. Wybór produktów regionalnych, o których pojęcia raczej nie mają, okaże się bardzo zaskakującą przygodą. Szybka nauka i radzenie sobie w trudnych sytuacjach będą...

Przepisy na temat: regionalne
  • Regionalne przysmaki Polski

    Jesień to kuchnia, domowe zacisze, przyjaciele i to, co na bazarze oczywiście dostępne" - uważa kuchni Tomasz Jakubiak. Jesień to także idealny czas na zwiedzanie Polski i poznawanie jej kulinarnych sekretów.

  • Karol Okrasa proponuje przysmak z... Borneo

    Karol Okrasa podróżuje po raju odkrywając kuchnie regionalną. Ale mistrz kuchni podróżuje też po świecie. Z ostatniej wyprawy na Borneo przywiózł przepis na grilla z ... bambusa.

  • PRZEPIS NA MOSKOLE Z OSCYPKIEM I KRUCHĄ KMICICA

    Kuchnia góralska to połączenie prostoty i głębi aromatów. Nie bez powodu zatem jednym z ulubionych dań koneserów kuchni regionalnej są Moskole z oscypkiem. W towarzystwie aromatycznej kiełbasy i złocistej cebulki, okraszone świeżym szczypiorem zasmakują każdemu. Ta jedna z najstarszych potraw Podhala ma szansę na stałe zagościć w wielu polskich domach.

  • Powidła na chlebku z ziemniakami

    Śliwkowe powidła, to lokalny przysmak kujawsko - pomorski. Ale nie tylko. Powidła zostały wpisane do rejestru, jako "regionalny produkt tradycyjny", co daje im większą możliwość podbijania innych rynków. Jak kosztować powidła? Rzecz jasna na chlebku z ziemniakami, kolejnego miejscowego przysmaku.

  • Barszcz po podlasku

    Regionalny przepis na barszcz.

  • Południowy Tyrol: Dla narciarzy-smakoszy

    Zimą Południowy Tyrol to nie tylko doskonale przygotowane trasy narciarskie, idealne warunki śniegowe i słoneczna pogoda, ale również wykwintne jedzenie. Bez zdejmowania nart można dotrzeć do schronisk położonych bezpośrednio przy stokach i skosztować dań kuchni regionalnej, łączącej smaki włoskie, tyrolskie i ladyńskie.

  • Odkurzone polskie menu

    ...- nie ma kuchni polskiej, chociażby ze względów historycznych. Wolę mówić o kuchni regionalnej" - mówi Jarosław Walczyk, jeden z najlepszych szefów kuchni w Polsce. Regionalne składniki świetnie się łączą w potrawach mniej tradycyjnych. Pierogi ruskie można podać z dodatkiem mięty, a pieczone żeberka warto polać sosem z palonej kawy. "Staram się czerpać z kuchni regionalnej, łączyć świeże...

  • Jak mazurek to tylko z Warmii i Mazur!

    Święta i uroczystości to doskonała okazja, by przekonać się jak bogata i ciekawa jest polska kuchnia. Tradycyjne dania regionalne mogą zaskoczyć nawet największych miłośników gotowania. Przykładem tego są dania doskonale znane na Warmii i Mazurach. W Krainie Tysiąca Jezior z okazji Wielkanocy przygotowuje się m. in. babkę. Nie jest to jednak typowy, słodki wypiek z lukrem, gdyż jej składnikami...

  • Przepisy na wyjątkowe kanapki z serem

    Hochlander to jedyny w swoim rodzaju ser, który pokochają wszyscy! Autorem przepisów dla niej, dla niego i dla najmłodszych jest Marcin Budynek - kreator smaku, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury, dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne. Doświadczenie...

  • Ryby smażone na... pergaminie

    ...z najlepszych mistrzów kulinarnych w Polsce, tworzy przepisy łącząc polskie produkty regionalne ze składnikami kuchni francuskiej czy włoskiej.

Dyskusje na temat: regionalne
  • Re: Gdzie odbyło sie wasze wesele?

    Moje było w hotelu Ekwador Robson w Dąbrówce Małej (http://www.ekwador-robson.pl/). Bardzo piękna sceneria, jedzenie regionalne, goście byli zachwyceni, bo większość z Warszawy i nie zna prawdziwych regionalnych potraw mazurskich.

  • Re: Regionalne przysmaki Polski

    Papryczka chili jest bardzo regionalna

  • Re: Czy oddawanie krwi jest bezpieczne?

    jakby tak nie było, to nie było by instytucji jak Regionalne Centra Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa gdzie można oddać krew dla osób, którego tego bardzo potrzebują. Obecnie trwa Bankowa Akcja Honorowego Krwiodawstwa , która robi dużo dobrego.

  • Re: Regionalne przysmaki Polski

    Fajna fotka dania, regionalne danie ozdobione papryką chili i ketchupem. Bardzo regionalna

  • Re: Gdzie warto kupować żywność?

    kupujących, to wydaje mi się, że tu nadal barierą jest cena. Kiedy ma się do wykarmienia dużą rodzinę i 1500 zł pensji, to pewnie będzie szukał promocji w supermarketach i choć docenia regionalne

  • Re: Regionalne przysmaki Polski

    typowo polskie dania regionalne występujące w całej Polsce to kebab.pizza i hamburger oraz hot dog na orlenie...

  • Potrawy regionalne

    . Piszemy tu wszyscy z całej Polski to na pewno u każdego z was są potrawy regionalne. Podzielcie się jakie są u was, i czy je lubicie lub jedliście coś w innej części Polski i wam smakowało albo i nie i czy przyrządzacie swoją ulubioną potrawę regionalną starym dobrym przepisem tak jak robi się to od pokoleń czy wolicie nowości

  • Re: Regionalne przysmaki Polski

    Fryty, schabowy, coleslaw po kujawsku, śląsku, kaszubsku, góralsku... Ot co podają w restauracjach które w nazwie mają "Staropolska", "Regionalna" itp. Rz.... mi się chce na takie restauracje i jest ich coraz więcej 0 ambicji szefów kuchni.

  • Re: Potrawy regionalne

    Ten temat już był ,ale moją regionalną potrawą jest krupiak http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/krupiak,30462 .Jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno,podawany jest też na weselach i innych uroczystościach.

  • Re: Regionalne przysmaki Polski

    kulebiak to jest chyba taka nasza wersja cornish pastry, kulebiak jest z ciasta drozdzowego pieczony na blaszce