• Informacje na temat:

    resztki chleba

Artykuły na temat: resztki chleba
  • A zresztą zrób, co chcesz. Jak wykorzystać resztki jedzenia?

    ...​Nie ma nic bardziej deprymującego, niż otworzyć lodówkę i zobaczyć wyschnięte resztki jedzenia lub, o zgrozo! - zepsute. Przyznajmy szczerze: każdy z nas ma przynajmniej raz w tygodniu kłopot, co z nimi zrobić.

  • Zapiekanka z resztek

    Do resztówki możesz dodać dowolne rodzaje wędlin albo kawałki mięsa z obiadu.

  • Jak można zużyć resztki jedzenia

    ...przed obraniem muszą być porządnie umyte.  Wszystkie resztki, jakie zostają po obieraniu warzyw, wkładaj do woreczka i zamrażaj. Gdy worek się zapełni, ugotuj z nich esencjonalny bulion (gotować trzeba...

  • "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku"

    To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni, co udowadnia w książce, nie ma składnika, który nie może dostać...

  • Przepis przysłała Aleksandra Skarzyńska z Lubawy . Składniki: resztki czerstwego chleba, 2 jajka, 2 szklanki kremówki, szklanka pełnego mleka, 2 banany, tabliczka czekolady mlecznej, 5 dag cukru, 100 ml likieru miętowego, 50 ml likieru ananasowego lub mlecznego. 1. Chleb porwij na kawałki, wrzuć do formy o śr. 24 cm. Czekoladę połam na kostki, rozrzuć po chlebie. Banany obierz...

  • Gotuję, nie marnuję. KUCHNIA ZERO WASTE PO POLSKU, Sylwia Majcher

    To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni, co udowadnia w książce, nie ma składnika, który nie może dostać...

  • Sposób na mądre gospodarowanie żywnością w Twoim domu

    Czy zdarzyło ci się kiedyś wyrzucić coś do jedzenia? Bez wątpienia tak. Resztka śmietany, z którą nie wiadomo, co zrobić, chleb, zepsuty owoc, wędlina, która zbyt długo leżała w lodówce i zaczęła „interesująco” pachnieć…

  • Na co dzień, a nie od święta

    ...układu pokarmowego. Ponadto błonnik oczyszcza organizm z toksyn i usuwa resztki niestrawionych pokarmów. Jest także kluczowy podczas diety odchudzającej.  Jedzenie chleba to jak widać nie tylko kwestia(...)Zacznijmy od definitywnego rozprawienia się z wciąż pokutującymi mitami. Mimo, iż Instytut Żywności i Żywienia zaleca codziennie spożywanie chleba, bo jest zdrowy, to z oficjalnych badań Głównego...

  • Składniki: 6 kromek pełnoziarnistego chleba (lub każdego innego), 3 jajka, 6 plasterków suchej kiełbasy, 6 plastrów pomidora, 6 małych kawałeczków żółtego sera, sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii, olej.

  • Dobrze przechowuj, a nie zmarnujesz jedzenia

    Kilka kromek chleba, które wyschły, kanapki, które zostawiłaś bez przykrycia, zioła, które po sezonie zwiędły – czy tak wygląda zawartość twojego kosza na śmieci? Jeśli tak, wygląda na to, że codziennie marnujesz sporo jedzenia i pieniędzy. Niepotrzebnie!

Przepisy na temat: resztki chleba
  • Sandwicz story, czyli nasz chleb powszedni

    Jak wyglądały początki pierwszego sandwicha? O powstaniu prototypu współczesnych kanapek możemy mówić w Średniowieczu, kiedy między kawałki chleba wkładano mięso i warzywa, a następnie maczano w gęstych sosach, które miały nadać daniu nieco więcej smaku. Średniowieczni notable wyjadali nadzienie, a chleb traktowali jako opakowanie do dania. Co działo się z resztkami chleba? Najpierw...

  • Pyszne danie włoskiej "ubogiej kuchni"

    Makaron z miąższem chleba, to jeden z najprostszych włoskich przepisów, danie reprezentujące tak zwaną ubogą kuchnię (cucina povera ). Jednak ta potrawa to dowód na to, że to, co najzwyklejsze, smakuje doskonale.

  • Masło dymem wędzone

    ...podpłomyków albo chleba. "Możemy też wlać ją do zupy - wszędzie tylko nie do zlewu" - przekonuje PAP Life Nogal. Tak przygotowane masło należy spożyć w miarę szybko, czyli w ciągu około trzech dni. Co zrobić, żeby przedłużyć czas jego przechowywania? "Należy kilkakrotnie przelać je bardzo zimną wodą i ugniatać ręką, żeby wytłoczyć z niego resztki maślanki, która może skwasić to masło. Kiedy woda...

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ...zrobić wywar, który nazywam ratunkowym. Pakujemy go do zamrażarki i kiedy tylko najdzie nas ochota robimy na nim pomidorówkę ze świeżymi pomidorami, do której możemy wykorzystać kromki starego chleba...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    .... Albo smażone. Albo szynka pieczona. Kaczka pieczona Kaczkę oskubać, wypatroszyć, oczyścić, pęsetą usunąć resztki pierza, ewentualnie opalić nad ogniem, umyć i osuszyć. Jabłka obrać, pokroić...

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...można było użyć wszelkiego rodzaju resztek pozostałych z posiłków. W Grecji panuje wielki kult i poszanowanie chleba - na wsiach jeszcze do dziś nowonarodzonemu dziecku wkłada się do rączki kawałek chleba. Aby nigdy mu nie brakowało go w życiu i aby Chrystus był zawsze z nim - chleb nazywa się bowiem często imieniem Chrystusa. Podstawowe greckie pieczywo jest białe i lekkie jak puch. I takie spożywa...

Dyskusje na temat: resztki chleba
  • Re: Jak wykorzystać czerstwy chleb?

    Dzięki za dotychczasowe porady.@airin odwiedziłam Twój profil, gdzie szczególnie zainteresowały mnie potrawy z makaronem. A wracając do chleba-nie, nie zostają mi całe bochenki, z którymi bym się miała rozprawiać młotkiem.Na proszek przerabiam stare buły ,nie resztki chleba .Nawet przy robieniu zakupów "na miarę " zdarza się,że trochę tych smętnych twardych kromek zostanie..

  • Re: A zresztą zrób, co chcesz. Jak wykorzystać resztki jedzenia?

    no ja pracowalam u wloszki ,no jesc to ona miala co naprawde ,ale nie zostawiala nawet okrucha chleba,jak juz chleb jej zostal w nadmiarze,to w sosie pomidorowym jego moczyla i np.na kolacje,zjadala,ja jadlam np.mozarelle,z prosiuto,a ona dojadla chleb,nie zmarnowla,tylko ciagle zaczepki szukala zebym mandziala,no ile ja moge jesc,tez nie amm konskiego zladka,bez przesady,no i owowce,czy tez

  • Re: Królewski ślub w liczbach

    cienkie jak papier kromki chleba - to jest to ! Niezjedzone resztki wykorzystaja do ksero.

  • Re: Królewski ślub w liczbach

    cienkie jak papier kromki chleba - to jest to ! Niezjedzone resztki wykorzystaja do ksero.

  • Re: Saganek pełny różności

    Ładne mi "resztki"! prawie pół kila surowej szynki i kilka kabanosów. Nie ośmieszajcie się. Podajcie przepis na pyszne i pożywne danie z resztek starego chleba, jednego ziemniaka, cebuli i 50g margaryny. To by było coś.

  • Re: Gotuję, nie marnuję!

    Nie będę jeść zwiędłych owoców i warzyw, ani starego chleba. One nie mają żadnej wartości, więcej, mogą być szkodliwe. A zamrażanie wina?! Ktoś tu chyba nie ma pojęcia o winie, obrzydliwość takie coś. I jeszcze jedno - ja nie mam czasu siedzieć na okrągło w kuchni i robić ciągle jedzenie, żeby wykorzystać resztki. Jak ktoś nie pracuje i się nudzi, to proszę bardzo, niech się bawi.

  • Re: Warszawa lat 60.

    Pewnie że wiele było złego, ale nie wiem czy teraz nie jest więcej. Co do kromki chleba ze śmietaną - przynajmniej to była śmietana. Teraz masz wybór wędlin tylko czy zmielone ścięgna, zeskrobane z kości resztki rozwodnione i napchane trocinami, można nazwać jedzeniem. Wtedy było wielu kombinatorów ale były też produkty prawdziwe. Znajdź teraz coś prawdziwego. Wszystko sztuczne, fałszywe albo

  • Re: Szymon Hołownia: Nie zamykać drzwi

    Tekstu nie czytałem, bo nie znoszę, kiedy bogata menda prawi morały do biednych o dzieleniu się ostatnią kromką chleba, biedny bez tego i tak się dzieli, lecz i nie w tym problem, bowiem falę(...) zatrzymać naszych rodaków teraz szukają innych narodowości by pozyskać bardziej tanią siłę roboczą, dlatego by wyrugować resztki naszej narodowości. Ależ mamy durne i egoistyczne elity.

  • Re: Smaż na zdrowie

    i wcześniejsze zlewanie smalcu, tym bielszy smalec po zastygnięciu. Resztki smalcu można przesmażyć z cebulką i solą , będzie jak znalazł do smarowania chleba. Można też dodać trochę skwarek ze słoniny

  • Re: Pikantny pudding z chleba

    przepis beznadziejny,nikomu bym go nie polecałą.