• Informacje na temat:

    rolada makowa

Artykuły na temat: rolada makowa
  • Rolada makowa

    Składniki na 20 porcji: 10 dag drożdży, cytryna, 30 dag cukru, 1,5 szklanki letniego mleka, 1 kg mąki, 2 całe jajka, 4 żółtka, sól, 35 dag masła, 1 op. cukru waniliowego, 2 puszki masy makowej, 2 op. lukru, skórka pomar.

  • Składniki na 10-12 porcji na ciasto: 6 jajek, 12 dag cukru, 10 dag mąki pszennej, 2 dag mąki ziemniaczanej, 5 dag mielonego maku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, aromat migdałowy. Na nadzienie: 200 ml śmietany kremówki 30 proc., 1-2 łyżki cukru pudru, ½ opakowania śmietan-fixu, 30 dag powideł śliwkowych. Ponadto: 2 łyżki maku, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego

  • Składniki na 14-16 porcji: 1,5 szkl. mąki, 1/2 szkl. wiórków kokosowych, 1/2 szkl. cukru pudru, 15 dag masła lub margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki gęstej śmietany; masa: 2 szkl. gotowej masy makowej, 1/2 szkl. wiórków kokosowych, 4 łyżki masła, 5 dag orzechów laskowych, 2-3 łyżki rodzynek, 2 łyżki miodu; dekoracja: 5-6 łyżek cukru pudru, 2-3 łyżki wrzątku, bakalie do posypania

  • Nadzienie: 3 szklanki maku, 4 szklanki mleka, 20 ml rumu, 2/3 szklanki cukru, 3 jajka, 200 g rozmrożonych malin, mąka do podsypania, 60 g roztopionego masła, cukier puder do dekoracji. Ciasto: 2/3 szklanki mąki, żółtko, 2 łyżki oleju, szczypta soli.

  • 250 g mąki pszennej tortowej, szczypta soli, 2 żółtka, łyżka octu jabłkowego, 1/2 szklanki letniej wody, 50 g masła do posmarowania, cukier puder do posypania. Nadzienie: szklanka mleka, 30 g masła, 1/3 szklanki cukru, 300 g mielonego maku (opis przygotowania poniżej), 100 g dżemu morelowego, 150 g suszonych moreli.

  • Rolada makowa

    Zamiast tradycyjnego makowca.

  • Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, puszka masy makowej, 10 dag dowolnych bakalii, 2 białka i całe jajko, cukier puder, owoce kandyzowane, orzechy i migdały do dekoracji.

  • Składniki na 15 porcji: 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mleka, 4 dag świeżych drożdży, 1 jajko, 1 żółtko, 10 dag masła, 1/2 szkl. cukru, 1 puszka masy makowej (bez bakalii) q1 łyżka drobno startej skórki z cytryny, 1/2 szkl. sparzonych i osączonych rodzynek, 1/2 szkl. orzechów laskowych, tłuszcz do formy.

  • Składniki na 10 porcji: 4 jajka, 1/2 szkl. cukru pudru, po 7 łyżek mąki pszennej oraz ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szkl. wiśni z kompotu, 2/3 szkl. gotowej masy makowej, 1 op. budyniu waniliowego, 3 łyżki cukru, 400 ml mleka, bita śmietana i cukier puder do dekoracji.

  • Składniki na 24-26 porcji: 40 dag mąki pszennej, po 3 łyżki cukru i cukru waniliowego, 5 dag drożdży, 25 dag masła, 3 żółtka, 1 jajko, 1 szkl. gęstej śmietany (w temp. pokojowej). Masa: 50 dag maku, 1/2 l mleka, 2 dag drożdży, 2 jajka, 15 dag cukru pudru, 3 łyżki miodu, 10 dag rodzynek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej; dekoracja: owoce kandyzowane, 1 szkl. cukru pudru, 2-3 łyżki wrzątku.

Przepisy na temat: rolada makowa
  • Rolada makowa z malinami

    Ciasto smakiem jest zawsze idealnym pomysłem na święta!

  • Rolada makowa

    Zamiast tradycyjnego makowca.

  • Makowiec pod bakaliową kołderką

    Aromatyczne ciasto, nie tylko na święta

  • Drożdżowy makowiec

    Wilgotny i pyszny, z dużą ilością masy

  • Mak bez tajemnic

    Klasyczna rolada 250 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 2 żółtka łyżka octu jabłkowego 1/2 szklanki letniej wody 50 g masła do posmarowania cukier puder do posypania Nadzienie: szklanka mleka 30 g masła 1/3 szklanki cukru 300 g mielonego maku (opis przygotowania poniżej) 100 g dżemu morelowego 150 g suszonych moreli Przygotowanie: 1. Mąkę przesiej na...

Dyskusje na temat: rolada makowa
  • Re: masa makowa

    Od jakiegoś czasu robie makowieć z wykorzystaniem masy makowej, tylko że nie na cieście drożdżowym a na biszkopcie. Szybkie w wykonaniu, smaczne przy konsumpcji. Polecam. Przepis poniżej http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/biszkoptowa-rolada-makowa,45027

  • Re: Rolada makowa z malinami

    niezrolowana rolada, hehe dobre....

  • Re: masa makowa

    I pod ty się podpisuje :) Piekę taki od dawna, przepis mam z ,,Poradnika Domowego" . Ale rolada o której była tu mowa wcześniej jest tak szybka, prosta i smaczna, że ostatnio zepchnęła makowiec na biszkopcie na boczny tor :)

  • Re: Rolada makowa z malinami

    no ale na zdjęciu to nie jest rolada!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Re: swiateczne wypieki

    Na pewno będzie biszkoptowa rolada makowa, sernik puszysty (numer popisowy mojej mamy), keks z bakaliami, biszkoptowa rolada jabłkowa z mnóstwem cynamonu i prażonymi jabłkami... Z ciast mniej tradycyjnych ananasowiec i byc może tort czekoladowy z czekoladowym kremem i pijanymi wiśniami...

  • Re: Rolada makowa z malinami

    Kochani, mam wrażenie, interia nie czyta naszych komentarzy. Smutne

  • Re: Sposób na rozpadający się makowiec

    Przed wyłożeniem masy, ciasto należy posmarować białkiem. Ponadto polecam mój przepis na masę makową : http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/rolada-makowa,29410 Ciasto podczas krojenia nie kruszy się i mak nie odchodzi od ciasta.

  • super ciasto

    ciasto wychodzi takie samo jak na zdjeciu i jest bardzo dobre

  • Re: Lokalne i rodzinne zwyczaje świąteczne :)

    ), sałatka jarzynowa tradycyjna (wyjątkowo z dodatkiem zmieniaków). Z ciast koniecznie rolada makowa, szarlotka, drożdżowe i orzechowe. Kluski z makiem i ryż z jagodami i malinami straciły swoich

  • beznadzieja

    przyciągnęło mnie zdjęcie, szkoda,ze dajecie inne zdjęcia niż przepis do nich, zepsułam składniki i czas