• Informacje na temat:

    rolada makowa puszka masy

Artykuły na temat: rolada makowa puszka masy
  • Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, puszka masy makowej, 10 dag dowolnych bakalii, 2 białka i całe jajko, cukier puder, owoce kandyzowane, orzechy i migdały do dekoracji.

  • Składniki na 15 porcji: 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mleka, 4 dag świeżych drożdży, 1 jajko, 1 żółtko, 10 dag masła, 1/2 szkl. cukru, 1 puszka masy makowej (bez bakalii) q1 łyżka drobno startej skórki z cytryny, 1/2 szkl. sparzonych i osączonych rodzynek, 1/2 szkl. orzechów laskowych, tłuszcz do formy.

  • Rolada makowa

    Składniki na 20 porcji: 10 dag drożdży, cytryna, 30 dag cukru, 1,5 szklanki letniego mleka, 1 kg mąki, 2 całe jajka, 4 żółtka, sól, 35 dag masła, 1 op. cukru waniliowego, 2 puszki masy makowej, 2 op. lukru, skórka pomar.

  • Tradycyjna rolada z makiem

    Składniki: 10 dag drożdży, cytryna, 30 dag cukru, 1,5 szkl. mleka, 1 kg mąki, 2 jajka, 4 żółtka, sól, 35 dag masła, 1 op. cukru waniliowego, 2 puszki masy makowej, 2 op. lukru, kandyzowane owoce.

  • Puszysta serowa rolada z makiem

    Składniki na 25 porcji: 3 szkl. mąki pszennej, 1 duża puszka masy makowej, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. cukru pudru, 3 jajka, 25 dag tłustego twarogu, 25 dag masła, 25 dag bakalii (np. rodzynek, suszonych fig i orzechów laskowych), 1 małe op. proszku do pieczenia, 1 op. cukru waniliowego.

  • Składniki na 24 porcje. Do ciasta: 1 kg mąki, 10 dag drożdży, 1 i 1/2 szkl. mleka, 35 dag masła,1 i 1/2 szkl. cukru, 2 jajka, 4 żółtka Do nadzienia: 1 puszka masy makowej, 1 szkl. posiekanych bakalii (suszone owoce, orzechy, migdały)

  • Składniki: 10 dag drożdży, cytryna, 30 dag cukru, 1,5 szklanki letniego mleka, 1 kg mąki, 2 całe jajka, 4 żółtka, sól, 35 dag masła, 1 op. cukru waniliowego, 2 puszki masy makowej, 2 op. lukru, kandyzowane owoce.

  • Drożdżowy makowiec

    Składniki: 10 dag drożdży, cytryna, 30 dag cukru, 1,5 szklanki mleka, orzechy, 1 kg mąki, 2 całe jajka, 4 żółtka, sól, 35 dag masła, 1 op. cukru waniliowego, 2 puszki masy makowej, 2 op. polewy czekoladowej , skórka cytrynowa i pomarańczowa.

  • Składniki na 8-10 porcji: 1 szklanka mąki pszennej, 60 ml letniego mleka, 5 dag roztopionego masła, 2 żółtka, 1 i ½ dag świeżych drożdży, 2 czubate łyżki cukru, szczypta soli, ½ łyżki wódki lub spirytusu, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 7-8 łyżek gotowej masy makowej np. z puszki, polewa czekoladowa.

  • Aromatyczny makowiec

    .... 1,5 godziny. Mak z puszki przełóż do miski. Dołóż ekstrakt wanilii. Białka ubij, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj szpatułką. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 3 mm. Wyłóż na nie...