• Informacje na temat:

    rolada z białek

Artykuły na temat: rolada z białek
  • Rolada waniliowa

    Żółtka oddziel od białek. Białka ubij, pod koniec dodając cukier. Potem wbijaj po jednym żółtku, wlej olej, wciąż miksując,ale na niskich obrotach. Mąkę połącz z kakao, proszkiem do pieczenia i startą czekoladą. Dodawaj partiami do ciasta. Produkty mieszaj do momentu połączenia się składników. Ciasto wylej na wyłożoną papierem formę (o wymiarach 39x35 cm). Wyrównaj.  Piecz w temperaturze 180

  • Przygotowanie: 1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka z cukrem utrzyj na puszystą masę. Przełóż do białek, delikatnie wymieszaj łyżką. Na koniec, delikatnie mieszając, stopniowo dosypuj suche składniki. Ciasto przelej na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 min w temp. 160°C. Jesz cze ciepłe posyp z wierzchu cukrem...

  • PRZYGOTOWANIE: ok. 60 minut 1. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, powoli dosypując cukier. Pianę z białek wymieszać z żółtkami. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. 2. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem płaskiej blasze (32x39 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego...

  • Przygotowanie: 1. Przesiane mąki wymieszaj z makiem oraz proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywno pod koniec powoli dosypując cukier. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Na koniec w 2-3 porcjach dodaj suche składniki oraz kilka kropli aromatu migdałowego, delikatnie wymieszaj łyżką. Dużą blachę wyłóż...

  • ...1 Rozbij jajka. Białka oddziel od żółtek. Żółtka oraz 2 łyżki cukru utrzyj starannie lub zmiksuj na puszystą masę. Do białek dodaj szczyptę soli, za pomocą miksera ubij sztywną pianę. 2 Do ubitej piany z białek wsyp pozostały cukier, ubijaj jeszcze 2-3 minuty, aż piana stanie się szklista. Wówczas dodaj masę żółtkową, wymieszaj delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. 3 Przesiej mąkę...

  • Rolada orzechowa

    ... 1. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody i ubić na sztywno, powoli dosypując 125 g cukru. Pianę z białek wymieszać z żółtkami. Mąkę przesiać razem z kakao i wymieszać ze zmielonymi orzechami. Porcjami wsypywać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. 2. Ciasto rozsmarować na płaskiej blasze (32x39 cm) wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika...

  • ...1 Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka (powinny być dobrze schłodzone) ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj na kremową masę ze szklanką cukru pudru, opakowaniem cukru waniliowego oraz 100 ml lodowatej wody. Dodaj przesianą mąkę oraz naturalne gorzkie kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz masę z pianą z białek. 2 Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wylej...

  • ...1. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać z solą i ubić na sztywno. W trakcie ubijania dosypać 7 dag cukru i cukier wanilinowy. Pianę z białek ostrożnie wymieszać z żółtkami. Proszek budyniowy połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika...

  • PRZYGOTOWANIE: ok. 80 minut 1 Białka wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać 7,5 dag cukru i cukier wanilinowy. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami wsypywać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze. Wstawić...

  • ...1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Białka wymieszaj z solą, ubij na sztywną, lśniącą pianę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, małymi porcjami domieszaj do utartych żółtek. Dołóż pianę z białek. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. 2. Dużą blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na niej równomiernie ciasto. Wstaw...

Przepisy na temat: rolada z białek
  • Rolada truskawkowa

    Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 1/2 szkl. cukru i ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na płaskiej blasze (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w 200 st. C. Po wyjęciu biszkopt prze- łóż na ściereczkę. Usuń papier, zwiń razem ze...

  • Rolada czekoladowa

    Sposób przygotowania 1. Blachę (32 x 37 cm) wyłóż pergaminem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 cukru. Pianę z białek połącz z żółtkami.  2. Do masy jajecznej domieszaj mąkę przesianą z proszkiem oraz kakao. Rozsmaruj na blasze. Piecz 20 min w 180 st. (góra i dół).  3. Biszkopt wyjmij, usuń papier. Ciasto zwiń. Żelatynę rozpuść wg przepisu. Rabarbar osącz. Jogurt utrzyj...

  • Chrupiąca rolada

    Sposób przygotowania 1. Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek, żółtka utrzyj z 1/2 cukru i cukrem waniliowym. Białka ubij na pianę z resztą cukru, połącz z żółtkami, domieszaj mąki. Masę rozprowadź na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w 180 st. C przez 10-12 minut. Ciasto przykryj ściereczką, odwróć i zdejmij pergamin. Zroluj je ze ściereczką i zostaw, by ostygło.  2. Krokant i krem...

  • Wiśniowa rolada

    Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.

  • Rolada czekoladowa

    Sposób przygotowania 1. Nagrzej piekarnik do 180ºC. Białka ubij na sztywno, dodając porcjami 50 g cukru. Osobno utrzyj żółtka z resztą cukru na puszystą masę. Dodaj do niej ekstrakt oraz przesiane kakao. Zmiksuj. Łyżką dodaj 2 łyżki piany z białek i delikatnie pomieszaj. Dodaj resztę piany porcjami. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej ciasto. Piecz 20 minut. 2. W tym...

  • Rolada czekoladowa z malinami

    Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody i ubij na sztywno. W trakcie ubijania dosyp połowę cukru. Pianę z białek ostrożnie wymieszaj z żółtkami. Obie mąki połącz  z proszkiem oraz kakao. Wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.  2. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp...

  • Rolada biszkoptowa z kiwi

    Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek. Białka ubij. Żółtka utrzyj z 2/3 szkl. cukru, dodaj pianę z białek i mąkę z proszkiem. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 20 min w 180 st. Piecz 20 minut. Biszkopt przełóż na ściereczkę i razem z nią ciasno zwiń. Wystudź.  2. Kiwi obierz, pokrój na kawałki, gotuj 5 minut. Zmiksuj, przetrzyj. W gorącym musie...

  • Rolada z likierem kawowym

    Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z solą i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą jasnokremową...

  • Rolada biszkoptowa z kremem

    Sposób przygotowania 1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z jednym i drugim cukrem na sztywną pianę, po czym wlej żółtka i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszaj do połączenia składników (np. na najmniejszych obrotach miksera). 2. Płaską blaszkę (np. z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź warstwę ciasta...

  • Rolada bezowa z masą borówkową

    Sposób przygotowania Białka ubij z sokiem z cytryny i 3/4 szkl. cukru. Pianę z białek połącz z mąką ziemniaczaną. Bezę wymieszaj łyżką. Rozsmaruj ją na blasze (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz 20 min w 160 st. Blat studź na blasze 5 minut, następnie przełóż go na ściereczkę kuchenną. Zdejmij pergamin, zwiń i studź 10 minut. Żelatynę rozpuść według przepisu podanego na opakowaniu. Borówki...

Dyskusje na temat: rolada z białek
  • Re: Rolada z kremem i bezą

    A gdzie tu jest beza? Przecież bezę piecze się inaczej, przede wszystkim tylko z białek....

  • Re: Siedem sztuczek na puszysty biszkopt

    Rolada zawsze bez tłuszczu. I zasada na jedno jajko dwa dek mąki i tyle samo cukru. Do białek cukier dawać na trzy razy to ważne pierwszy raz jak zrobią się białe drugi po minucie a trzeci na sam koniec jak już są sztywne i ubijać jeszcze pół minuty do tego żółtka mieszać pięć sekund na koniec Maka lekko ręka wymieszać.