• Informacje na temat:

    rolada z wodą

Artykuły na temat: rolada z wodą
  • ...tendencję do gwałtownego wyrastania i równie szybkiego opadania. Aby temu zapobiec, umieść w piekarniku miseczkę wypełnioną wodą.

  • Przygotowanie 1. Pierś z indyka umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Rozkrój ją tak, aby dała się rozłożyć jak książka. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem na cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem, skrop olejem. 2. Osączone z zalewy morele pokrój w małą kostkę. Ser pleśniowy również pokrój w kostkę, wymieszaj z morelami. Tak przygotowane...

  • .... Dobrze wymieszaj. 3. Farsz rozłóż na płacie mięsa. Zwiń. Roladę obwiąż mocną nitką. Obsmaż na oleju, ułóż w żaroodpornej formie. Podlej wodą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz...

  • Rolada ze szpinakiem

    Szpinak sparz wrzątkiem i zalej zimną wodą. Następnie zmiksuj, dodając śmietanę, pieprz, żółtka, parmezan oraz mąkę. Mieszankę podgrzej, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia i wrzuć ubite białka. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 10 minut w temperaturze 180°C. Ciasto schłodź i przełóż na folię spożywczą. Delikatnie oderwij...

  • ...1 Mięso przełóż do miski. Jedną cebulę obierz i drobno poszatkuj lub zetrzyj na tarce, dodaj do mięsa. Wbij jajko. Dodaj około 1/4 szklanki mleka oraz 2-3 łyżki bułki tartej. Masę starannie wyrób. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 2 Szpinak przepłucz pod bieżącą wodą, nie osączaj. Drugą cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż...

  • Rolada  z łososiem

    Szpinak sparz wrzątkiem i zlej zimną wodą. Następnie zmiksuj, dodaj śmietanę, pieprz, żółtka, parmezan oraz mąkę. Mieszankę podgrzej, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia i wrzuć ubite białka. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 10 minut w temperaturze 180 °C. Ciasto schłodź i przełóż na folię spożywczą. Delikatnie oderwij papier, na...

  • Rolada z indyka

    Przygotowanie:  1. Pierś z indyka umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Rozkrój ją tak, aby dała się rozłożyć jak książka. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem na cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem.  2. Chleb tostowy lub bułkę pokrój w małą kostkę. Wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię. Mieszając, smaż 3-5 min. Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj. Do...

  • ...180°C. 5. Sos z pieczeni rozprowadź z wodą wymieszaną z mąką i polej nim cielęcinę. Czas: 90 min. 1 porcja = 350 kcal...

  • ...1. Mięso oczyść, op łucz, a następnie zmiel w maszynce i przełóż do miski. Obrane cebule drobno poszatkuj. Dodaj do mięsa. Wbij obydwa jajka, wlej wino. Dodaj tyle bułki tartej, by powstała zwarta masa. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem oraz świeżymi lub suszonymi ziołami. 2. Przepiórcze jajka wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj 2 minuty. Wyjmij z garnka, zalej zimną wodą, odstaw na ok...

  • ...1 Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Posiekaj drobno obrany czosnek. W rondlu rozpuść masło, przesmaż cebulę z czosnkiem. Wlej kremówkę, zagotuj. 2 Szpinak przebierz, odrzucając nadpsute liście. Umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz. Odetnij ogonki. Listki posiekaj. Wrzuć do wrzącej kremówki. Chwilę gotuj razem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 3 Stolnicę oprósz mąką. Ciasto francuskie...

Przepisy na temat: rolada z wodą
  • Rolada nadziewana

    Sposób przygotowania Warzywa bez rozmrażania włóż do garnka. Zalej posoloną wodą i ugotuj na półtwardo. Odcedź, osącz i wystudź. Filet opłucz, wytrzyj i rozetnij na płat. Mięso rozbij,natrzyj sokiem cytrynowym. Oprósz solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Usmaż na szklisto na łyżce masła. Ugotowane warzywa wymieszaj z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Połącz z twarogiem. Przypraw solą...

  • Rolada wołowa

    Sposób przygotowania 1. Grzyby mocz godzinę. Posiekaj. Zagotuj z wodą, w której się moczyły. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij, dodaj posiekaną kapustę, grzyby z wodą i pokrojone śliwki. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu około półtorej godziny bez przykrywki.  2. Wołowinę przekrój, uformuj płat. Na mięsie rozłóż odciśniętą kapustę oraz plastry boczku (pozostaw dwa...

  • Rolada z grzybami

    Sposób przygotowania 1. Suszone grzyby zalej przegotowaną letnią wodą. Gdy zmiękną, ugotuj, osącz, posiekaj. Mięso opłucz, osusz, rozbij, ew. rozkrój (nie przecinając do końca) tak, by po rozłożeniu powstał duży płat łatwy do zrolowania. Natrzyj szałwią, solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i zroluj. Owiń folią, włóż do lodówki.  2. Przygotuj farsz: pieczarki oczyść, drobno pokrój. Cebulę...

  • Rolada z kurczaka

    ...oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą. Jedną marchewkę pokrój w podłużne słupki, ułóż na płacie mięsa. Zwiń całość jak roladę, obwiąż bawełnianą nicią lub zepnij. 3. Pozostałe marchewki pokrój(...) mięso i włóż do naczynia masło. W razie potrzeby podlewaj też roladę wodą. Po upieczeniu lekko wystudź, pokrój w plasterki. Podawaj z warzywami. Polej powstałym sosem.

  • Rolada z nadzieniem owocowo-grzybowym

    ...oleju z posiekaną cebulą. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem.  3. Śliwki susz. zalej gorącą wodą. Odstaw na 15 min. Pokrój razem z wydrylowanymi świeżymi. Dodaj do grzybów. Podduś, zredukuj(...) 40 min w 180 st. C, obracając i podlewając wodą...

  • Rolada z grzybami i orzechami

    ..., wrzuć pieczarki, grzyby suszone i czosnek.  3. Dodaj masło i duś ok. 10 minut. Wrzuć orzechy i przyprawy. Ew. podlej wodą lub dodaj bułkę, jeśli farsz jest za luźny. Duś kolejne 5 minut. Wymieszaj(...) pieczenia. Piecz ok. 60 minut w 170 st., podlewając wodą. Podawaj np. z jarzynami z wody polanymi sosem z pieczenia.

  • Rolada z likierem kawowym

    ...ściereczką. Rulon odłóż do wystudzenia.  3. Przygotuj krem: czekoladę połam na kawałki, wrzuć do miseczki. Postaw ją nad garnkiem z parującą wodą i poczekaj, aż czekolada się stopi. Zdejmij ją z kąpieli...

  • Rolada z łososia z musem ze śliwek kalifornijskich

    Sposób przygotowania W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem i skórką z cytryny oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Filet z łososia umyj, osusz. Zetnij skórę, odetnij dolną część tzw. brzuszek dla wyrównania kształtu. Tak przygotowany filet przecinaj w połowie wysokości, nie dochodząc do końca płatu. W ten sposób...

  • Rolada mocno malinowa

    Rozpływa się w ustach!

  • Rolady z mielonego mięsa

    Świetnie smakują i apetycznie wyglądają. Możesz je serwować na codzienne obiady i rodzinne przyjęcia. A jeśli ci zostanie kawałeczek rolady – także jako smakowity dodatek do kanapek, zamiast zwykłej wędliny!

Dyskusje na temat: rolada z wodą
  • Rolada owocowa - technika robienia

    Piekłam po raz pierwszy (i niestety chyba ostatni) roladę owocową http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/rolada-truskawkowa,46018 i miałam kłopot z ciastem. 1) najpierw papier do pieczenia przylgnął do ciasta i nie mogłam go ściągnąć. Trochę pokropiłam wodą (jak gdzieś czytałam) i poszło... 2) potem po odwinięciu wystygniętego ciasta ze ściereczki okazało się, że przykleiło się do niej

  • Re:  co z mielomego?

    plastrze mięsa wieprzowego od szynki lub łopatki, zwinąć w roladę, owinąć nitką układać na zeszklonej cebulce posypać wegetą i papryką, zalać ciepłą wodą. Dusić pól godziny. Wyjąć , odwinąć nitkę(...) kapusty włoskiej /ja daję 2 liście/ , całość obłożyć masą mięsną, powstanie taka większa rolada którą trzeba w koło obsmażyć na gorącym tłuszczu. Następnie ułożyć w rondlu na świeżym tłuszczu , dolać

  • Re: Rolada z grzybami i orzechami

    "Wstaw ..... rękawa do pieczenia. Piecz,....., podlewając wodą." Ciekawe. ;-)

  • Re: Śląskie zrazy

    Mięso mielone owszem czasami jest dodawane do rolady,ale niestety,taka rolada jest niesmaczna,przeważnie sucha.Ja śląskie rolady robię tak : smaruję każdy rozbity płat mięsa musztarda,posypuję pieprzem i solą,daję plaster boczku,cebulę,kawałek kiełbasy i kiszony ogórek .Obsmażam dość mocno,potem podlewam wodą,do której dodaję liść laurowy i ziele angielskie,dusze do miękkości.Sos przecedzam

  • Re: Śląskie zrazy

    Mięso mielone owszem czasami jest dodawane do rolady,ale niestety,taka rolada jest niesmaczna,przeważnie sucha.Ja śląskie rolady robię tak : smaruję każdy rozbity płat mięsa musztarda,posypuję pieprzem i solą,daję plaster boczku,cebulę,kawałek kiełbasy i kiszony ogórek .Obsmażam dość mocno,potem podlewam wodą,do której dodaję liść laurowy i ziele angielskie,dusze do miękkości.Sos przecedzam