• Informacje na temat:

    rosol rozmaryn

Artykuły na temat: rosol rozmaryn
  • Składniki dla 4 osób: mały sandacz (60 dag) • włoszczyzna • 2 cebule • 4 łodygi selera naciowego • papryczka chili • pieprz mielony • pieprz w ziarnach • czosnek • rozmaryn • sól.

  • Do rosołu

    ...albo kurę. Do wszystkich trzeba dodać warzywa: cebulę, marchewkę i seler naciowy, sól, pieprz i zioła (w Piemoncie używa się rozmarynu, w Toskanii bazylii). Tak ugotowane mięsa są pyszne, a bulion...

  • Składniki dla 8 osób: włoszczyzna • nieduża kura • cebula • 2 cm korzenia imbiru • 2 liście laurowe • 4 ziarna ziela angielskiego • pieprz cayenne • świeży rozmaryn • 10 dag makaronu • 15 dag sera gouda • bagietka• sól • pieprz...

  • Rozmaryn, bob, figa i konwalie

    ...przed laty, nie ma tylko, juz mojej sasiadki Marii, z ktora ucinalam sobie przy zywoplocie pogawedke. Kwitnie, juz stary krzak rozmarynu i moge sobie pospiewac,, " O moj rozmarynie, rozwijaj sie(...) wiatr. Wieczorem jednak bedzie chlodno ( wiadomo gory ) i zapale w kominku. A jutro ugotuje polski rosol i pojde na Starowke. A pojutrze bedzie ... po swietach.

  • Składniki na 4-5 porcji: 50 dag piersi z indyka, 2 pomidory (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego), 1 duża marchewka, 1 cebulka, 4-5 suszonych moreli, 2 łyżki śmietany 18%, 1/2 szkl. rosołu drobiowego, np. z kostki, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, sól, pieprz, olej rzepakowy do smażenia, listki bazylii do dekoracji.

  • Kurczak nadziewany warzywami

    Składniki: ●kurczak; farsz: ●kromka białego chleba pokrojonego w kostkę ●po pół czerwonej i zielonej papryki – pokrojone w kostkę ●200 g pieczarek, pokrojonych ●cebula posiekana ●gałązka rozmarynu ●pęczek natki pietruszki ●łyżka oleju ●sól, biały pieprz, papryka, majeranek ●2 łyżki kukurydzy z puszki ●50 ml rosołu drobiowego ●1-2 łyżki stopionego masła oraz: marchewka...

  • Zapiekanka z ziemniakami i brokułami

    Składniki: kilka ugotowanych ziemniaków (mogą być w mundurkach) ●kilka ugotowanych różyczek brokułu ●ugotowana marchewka (może być z rosołu) ●cebula ●masło, olej ●żółty ser do posypania ●sól, pieprz, papryka w proszku, zioła (np. rozmaryn) ●ew. kwaśna śmietana lub jogurt (do polania gotowej zapiekanki).

  • Zdrowe frytki - nie tylko z ziemniaków

    ...cholesterolem. Frytki z topinambura z oregano i rozmarynem ·   0,5kg topinambura ·   1 ząbek czosnku ·   2 łyżki oliwy ·   Szczypta oregano ·   Szczypta suszonego rozmarynu (lub gałązka) Nieobraną bulwę dokładnie myjemy i kroimy na paseczki, rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą, mieszamy w misce sprasowany ząbek czosnku, oregano i rozmaryn...

  • Zaskakujący bób

    ..., schładzamy i podajemy udekorowane świeżą gałązką rozmarynu w towarzystwie grzanki z kozim serem. Magda Gessler Ten wspaniały bób Co z tym bobem?

  • Najsmaczniejsze zupy odchudzające

    ...oleju, włóż mięso i warzywa, podsmaż. Dodaj 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżkę ziaren pieprzu, kilka gałązek świeżego tymianku oraz rozmarynu. Przełóż do garnka, zalej 2 litrami wody. Gotuj ok. 2 godzin, odcedź...

Przepisy na temat: rosol rozmaryn
  • Rosół – czego o nim nie wiedziałaś?

    ...korzystają aromatyczne kulki ziela angielskiego. Przygotowując danie, możesz pokusić się o dodanie także szczypty rozmarynu, zwłaszcza jeśli gotujesz rosół na mięsie wołowym lub cielęcinie. Dorzuć również(...) z kury? Dobór właściwego mięsa na rosół to nie lada wyzwanie! Złota zasada: im bardziej różnorodne mięso w rosole, tym lepszy jego smak. W tym przypadku śmiało łącz wołowinę z drobiem. Znakomity...

  • Złocisty filet z morelami

    Sposób przygotowania 1. Mięso opłucz, osusz i pokrój na małe kawałki. Cebulę i marchew obierz, drobno pokrój. Posyp mięso, dołóż musztardę i wymieszaj. 2. Morele posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na spore cząstki (usuń głąb) i wrzuć na rozgrzany olej. Gdy się rozgotują, a sok jeszcze nie wyparuje,zmniejsz ogień, dodaj morele i rozmaryn. Dopraw do smaku solą...

  • Włoskie danie pasta e fagioli doskonałe na zimę

    ...na koniec ugotowany makaron, najlepiej krótki typu kolanka. Doprawić rozmarynem. Danie powinno mieć konsystencję gęstej zupy. Gastroenterolog Luca Piretta z uniwersytetu La Sapienza w Rzymie poleca też...

  • Pasztet z królika - Robert Sowa

    Składniki na 10 porcji: 1 królik (ok. 1-1,2 kg); 100 g słoniny; 100 g boczku; 200 g łopatki wieprzowej; 2 cebule; 4 jajka; 2 ząbki czosnku; 1 czerstwa bułka kajzerka; 200 ml białego wina; 100 ml winiaku; garść orzeszków pistacjowych; tłuszcz do wysmarowania foremek; sól, pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek Sposób przygotowania Królika umyć, osuszyć, wyjąć kości. Mięso królika wraz...