• Informacje na temat:

    rosół z grzybów

Artykuły na temat: rosół z grzybów
  • Składniki na 4-5 porcji: 40 dag wołowiny na rosół, 2 podudzia z kurczaka, 4 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, mały kawałek selera, por, kawałek włoskiej kapusty, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 20 dag grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki), 1 średnia cebula, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

  • Chiński rosół

    Składniki: 15 g susz. grzybów mun ●550 g podudzi z kurczaka, z kośćmi i skórą ●45 g obranego świeżego imbiru, pokrojonego w plastry ●2 łyżki wina Shaoxing (lub półwytrawnego sherry) ●sól ●2 łyżki oleju arachidowego ●szczypiorek, ew. nać ●mielony biały pieprz.

  • Składniki: 2 pałki kurcza ka, skrzydełko kurczaka, 2 marchewki, 2 pietruszki, seler korzeniowy, garść suszonych grzybów, filet z piersi z kurczaka, jajko, duża bułka pszenna, listek laurowy, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, sól, pieprz.

  • Składniki na dwanaście porcji: 1/2 kury wiejskiej, 2 marchewki, 10 dag selera, 1 pietruszka, 1 cebula, sól, 1/2 łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu, 1/2 żółtej papryki, 10 dag pora (biała część), 15 dag mrożonych grzybów leśnych (lub 5 dag suszonych).

  • Składniki na 6 porcji: Po 1 marche wce i pietruszce, 1 cebula, chili, 1 udko indycze, 1 liść laurowy, sól, po 3 ziarna ziela ang. i pieprzu, 2 dag suszonych grzybów mun, sos sojowy, po 10 dag ka pusty pekińskiej i pora, opakowanie makaronu sojowego, pieprz.

  • Składniki: pół wiejskiej kury, 20 ziaren fasoli, jaś, 5 suszonych grzybów, 2 marchewki, pietruszka, seler, por, sól, pieprz, natka. Przygotowanie: Fasolę mocz 3 godz. Kurę i grzyby opłucz. Warzywa pokrój. Wszystkie składniki włóż do garnka z wodą, gotuj na wolnym ogniu minimum 2 godz. Przypraw solą i pieprzem. Rosół podawaj z domowym makaronem, ozdób natką.

  • Orientalny bulion typu ramen z grzybami shiitake

    Podczas podróży do Japonii żywiłam się głównie zupami. Menu japońskich restauracji przeważnie brzmiało tak egzotycznie, że bałam się zapuszczać w jego meandry, obstawałam więc przy potrawach bezpiecznych, które nie będą zbyt oddalone od mojej kulinarnej strefy komfortu. Bo ramen to taki japoński rosół, tyle że zrobiony na wywarze z glonów kombu i płatków suszonego tuńczyka. Na końcu do wywaru...

  • Składniki na 4 porcje: 2 dag suszonych grzybów mun, 9 dag pędów bambusa w zalewie, 20 dag makaronu ryżowego, 3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego, 2 małe piersi z kurczaka, kawałek imbiru wielkości kciuka, 2 średnie ząbki czosnku, garść listków kolendry lub natki pietruszki do dekoracji.

  • Skład na 4 porcje: ● 12 sparzonych w wodzie liści kapusty włoskiej ● 800 g świeżych grzybów ● 6 łyżek tartej bułki ● 1 jajko ● 2 cebule ● 2 łyżki oliwy lub oleju ● 1 litr rosołu ● 4 łyżki gęstej śmietany ● szczypta majeranku ● świeży tymianek ● po łyżce masła i mąki ● sól i pieprz...

  • Składniki: 75 dag świeżych grzybów (podgrzybki, prawdziwki, kurki, ew. pieczarki), półtora litra rosołu, 2 cebule, 2 łyżki masła, pół szklanki gęstej śmietany 30-proc., sól, pieprz.

Przepisy na temat: rosół z grzybów
  • Rosół; majeranek lub suszone grzyby; makaron domowej roboty.

  • Grzyby duś w oleju przez 5 minut. Dodaj umyty ryż, mrożony groszek, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Dolej do tego rosół i gotuj przez 10 minut. Pozostaw w kuchence na 5 minut, po czym gotuj jeszcze 5 min.

  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami, przenieśmy się na chwilę na Wigilię do Italii.

  • ...1,5 l rosołu, 50 dag świeżych grzybów, 30 dag grubego makaronu, 3 łyżki śmietany, łyżka mąki, majeranek, pieprz, sól...

  • ...20 dkg świeżych grzybów (np. podgrzybek, borowik), 5 dkg cebuli, 2 łyżki oleju, 2 łyżki mąki, natka pietruszki, litr rosołu, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, papryka. Czas przygotowania - ok. 25 minut, z czego 16 min samego gotowania.

  • Wielkanocne jajka

    .... Za pomocą szprycy lub łyżeczką umieść ją w wydrążonych jajkach. Na wierzchu ułóż filety anchois oraz koperek. Podawaj schłodzone. Wykwintne jaja w galarecie Składniki: kilka suszonych grzybów(...) zalej wywarem z kurczaka i odstaw do stężenia. 3. Udekoruj plasterkami grzybów. Podawaj galaretkę np. na kromce razowego chleba. Efektowne koreczki z kawiorem Składniki: 4 jajka...

  • Regionalne przysmaki Polski

    ...z samych ziemniaków, które zwijane jest w rulon, a następnie gotowane. Podlasie słynie także z opieńków. To tam możemy spróbować pysznej zupy z dodatkiem właśnie tych grzybów. Lokalnym deserem jest sękacz...

  • Zupa z kurczakiem i imbirem

    ...g grzybów shitake, - 1 czerwona papryka, - 100 g kiełków sojowych, - 250 g kapusty pekińskiej, - puszka (ok. 314 ml) pędów bambusa, - łyżka oleju, - sól, - Sambal Oelek, - 100 g makaronu Przygotowanie: Zagotować litr wody. Do wrzątku włożyć pierś z kurczaka, jedną marchewkę, obrany imbir, chilli i gotować na małym ogniu pół godziny. Kapelusze grzybów ponacinać na krzyż. Paprykę pociąć...

  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    ...swoich pikantnych potraw w imię zasady im ostrzej tym lepiej. Prostym do przygotowania daniem jest zupa Suan la tang. Do jej przygotowania należy przygotować rosół z kury, pierś z kurczaka, garść suszonych grzybów mun, kukurydzę, pędy bambusa, tofu, jajko, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, biały pieprz, pastę chili, ocet ryżowy i przyprawy. Następnie należy zagotować rosół i kolejno dodawać...

  • Kurczak w szampanie

    ...odszumowując. Części kurczaka wyjąć z rosołu, rosół przecedzić. 30 g masła roztopić na dużej patelni i obsmażać części kurczaka na złoty kolor, dodać pokrojone w cienkie plasterki grzyby i smażyć jeszcze 10-15

Dyskusje na temat: rosół z grzybów
  • Re: Rosół z kurczaka i wołowiny

    Powiem Ci dlaczego Babcine było lepsze: teściowa robiła zupę z suszonych grzybów, przepis znam, robię często ale nie jest taka świetna jak ś.p.Teściowej, lata temu spytałem o szczegóły gotowania tej wspaniałej zupy ,,daj dużo suszonych grzybów i będzie dobrze''. Dziś wiem: ja tę zupę jadłem 1-2 razy w roku i czekałem na ten dzień a dziś mam ją często na stole.

  • Re: "W twarz nikt mi nie powiedział, że jestem gruba"

    obowiązkowo a śniadanie 7 przed pracą potem lunch,obiad 16,kolacja znowu 21 właśnie szykuje pastę jajeczną z łososiem i szczypiorkiem na bagietkę i zupę rosół i będzie na jutro też pod obiad aaa jeszcze jak tato wróci z grzybów znowu gulasz bo nie ma bata sezon

  • Re: Pasztet mieszany

    - barbarzyństwo) Przyprawy - sól, pieprz, cukier, imbir, gała muszkatołowa Mięso ugotować z włoszczyzną, jak na rosół, którą wyrzucamy, pod koniec gotowania do miękkości, dodać wątróbkę i jeszcze(...) powietrzu (temp. poniżej "0") i podawać z chrzanem, ćwikłą, żurawiną lub zalać galaretką z różnymi dodatkami. Grzybów nie daję, zabijają smak gotowanego mięsa. Serdecznie pozdrawiam. ps. pasztet widoczny