• Informacje na temat:

    rosół z pierogami

Artykuły na temat: rosół z pierogami
  • Rosół z pierogami

    ...na powierzchnię. 3 Wołowinę i porcję rosołową umyj, zalej 1,5 l zimnej wody. Zagotuj, zdejmij szumowinę. Dodaj oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy i 2-3 ziarna ziela. Gotuj rosół na małym ogniu pod przykryciem ok. 90 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z pierogami. Aby rosół był klarowny, a zarazem esencjonalny, koniecznie gotuj go na bardzo małym ogniu (nawet kilka godzin...

  • Pielmieni - pierogi rosyjskie

    Podawaj polane masłem lub śmietaną. Mogą też być dodatkiem do rosołu albo czerwonego barszczu.

  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Maria Iwaszkiewicz - córka Anny i Jarosław to kronikarka polskiej kultury jedzenia. W czasach PRL-owskiej rzeczywistości przypominała, jak jadano przed wojną, ratowała od zapomnienia dawne przepisy, barwnie opowiadała o życiu na Stawisku. Przeczytaj fragment książki "Kuchnia Iwaszkiewiczów": Mówi się w Polsce: "Święty Jacku z pierogami!". Jest to wykrzyknik wyrażający najwyższe zdumienie...

  • Składniki: 50 dag gotowanego mięsa z rosołu, oraz: 40 dag mąki , 30 dag kapusty kiszonej, 2 listki laurowe, jajko, po 5 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, 2 cebule, 20 dag podsmażonego boczku, pokrojonego w kostkę, ziarenka jałowca, pieprz, sól, olej

  • Pierogi z kurczakiem

    Składniki na 6 porcji: 25-35 dag mięsa z rosołu, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 3-4 ząbki czosnku, 1 jajko, 1/2 kg mąki, sól, pieprz, mielona słodka papryka, majeranek, masło.

  • Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    .... W czasach PRL-u moi rodzice często gotowali w sobotę rosół, a potem w niedzielę z warzyw z rosołu, ziemniaków i jajek na twardo tata robił sałatkę jarzynową, a z mięsa mama lepiła pierogi. Po upadku...

  • Składniki na 4 porcje: 30 dag pieczonego mięsa z gęsi, 25 dag mąki, 200 ml wrzątku, 3 cebule, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz, majeranek, olej.

  • Żal wyrzucić pachnące przyprawami marchewki, pietruszki, seler, por czy kapustę, których nie zjedliśmy z zupą. Można zrobić z nich smaczne dania na ciepło i zimno!

  • Przygotowanie: Umytą wołowinę zalewamy zimną wodą, solimy, doprowadzamy do wrzenia. Po 30 minutach dodajemy oczyszczoną, sprawioną kurę, gotujemy na małym ogniu. Cebulę obieramy, kroimy, przypiekamy na patelni bez tłuszczu. Jarzyny obieramy, myjemy. Razem z cebulą i wszystkimi przyprawami wrzucamy do rosołu. Gotujemy jeszcze 40-50 minut. Miękkie mięso wyjmujemy, rosół...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...-u moi rodzice często gotowali w sobotę rosół, a potem w niedzielę z warzyw z rosołu, ziemniaków i jajek na twardo tata robił sałatkę jarzynową, a z mięsa mama lepiła pierogi. Po upadku komunizmu przestały...

Przepisy na temat: rosół z pierogami
  • Oryginalny, domowy rosół z kurczaka

    Esencjonalny, aromatyczny i złoty czyli domowy rosół z kurczaka, uwielbiany przez wszystkich Polaków. Król i podstawa wielu zup, zastrzyk energii dla chorych, danie na każdą okazję.

  • Warzywa z rosołu

    10 łatwych przepisów.

  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami, przenieśmy się na chwilę na Wigilię do Italii.

  • Regionalne przysmaki Polski

    Jesień to kuchnia, domowe zacisze, przyjaciele i to, co na bazarze oczywiście dostępne" - uważa kuchni Tomasz Jakubiak. Jesień to także idealny czas na zwiedzanie Polski i poznawanie jej kulinarnych sekretów.

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...potrawy. Ostatnio na stole króluje rosół, klopsiki i młoda kapusta. Jemy też dużo owoców i warzyw - wymienia Aneta. - Wszystko tu mamy ekologiczne, swoje. Mieszkamy w małej wsi pod Żyrardowem. Obok(...) nadmiaru soli, ostrych przypraw. Staram się karmić ją produktami, których pochodzenie znam i akceptuję. Jeśli rosół - to z wiejskiej kury, warzywa - z naszego ogródka, słodycze - jak najmniej. - Na co...

  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

Dyskusje na temat: rosół z pierogami
  • Re: Rosół

    Zupa won ton z pierogami to jest super rzecz.Aromatyczna,pikantna,a pierogi do niej nie są aż tak skomplikowane jakby wynikało z przepisów:)