• Informacje na temat:

    rosół z selerem naciowym

Artykuły na temat: rosół z selerem naciowym
  • ...i pokrojone w kostkę mięso, podsmażyć, zalać bulionem, gotować 25 min. 3. Awokado obrać, usunąć pestki, zmiksować z sokiem z limonki, dodać do zupy z pomidorami i selerem, doprawić, zagotować, przed podaniem...

  • ...1. Oczyść rybę, pokrój na dzwonka (głowę i płetwy zachowaj). Oczyść włoszczyznę, obierz cebulę. Włóż do garnka resztki ryby, pokrojoną włoszczyznę, pokrojone cebule, kilka ziaren pieprzu i gotuj 30 minut. Włóż papryczkę chili, dzwonka ryby i gotuj 20 minut. Odstaw na kilka minut, by ostygło. 2. Przecedź rosół przez sitko, wlej do garnka, włóż pokrojony seler naciowy...

  • Składniki: 1 kg wołowiny (rostbef, pręga, krzyżówka), tuszka kurczaka, 2 marchewki, pietruszka, pęczek natki, cebula, kawałek pora, 2 łodygi selera naciowego, ćwiartka włoskiej kapusty, papryczka czuszka, 2 ząbki czosnku, kilka listków lubczyku, sól, pieprz. Makaron: pół kg mąki, 4 jajka.

  • Do rosołu

    Rosół to idealna zupa na jesień. Syci, rozgrzewa, łagodzi objawy przeziębienia.

  • ...podpiecz na suchej patelni, aż zbrązowieją. 4. Dodaj po godzinie piersi kurczaka, cebule i kapustę, po dwóch – zdejmij rosół z ognia. Przecedź. Dobry rosół musi być klarowny. Dlatego...

  • ...i gotuj 40 minut. Oczyść warzywa i pokrój, dodaj do wywaru i gotuj jeszcze 30 min. Pod koniec wsyp groszek konserwowy, przypraw rosół do smaku. Kaszę mannę wsyp do miski, dodaj...

  • Barszcz, rosół i krupnik - tradycyjne polskie zupy

    ..., wymieszać z miodem i przecedzonym wywarem ze śliwek, ponownie zagotować. Do gorącego, lecz niegotującego się barszczu wlać sok buraczano-jabłkowy. Podawać z pasztecikami lub diablotkami. Rosół(...), - łyżka masła, - surowe białko, - po 2-3 ziarna pieprzu, ziela angielskiego i jałowca, - liść laurowy, - sól Przyrządzanie: Mięso wołowe i kurę umyć, cielęcinę sparzyć, aby rosół nie bielał, wątróbkę...

  • Bardzo banalna opowieść o rosole i o sałatce…

    ...jestem chora bo potrzebuję wtedy wrócić do znanego kokonu emocji, odczuć i smaków, jak wtedy, gdy byłam małą dziewczynka i tato gotował specjalnie dla mnie rosół… Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez(...), i gnębiona chorobą zakasałam rękawy i ugotowałam sobie to co lubię!   Jak możecie zobaczyć na zdjęciach był to rosół a jak rosół to wiadomo z warzyw robi się sałatkę, bo takie ugotowane w rosole...

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag chudej kiełbasy, np. białej, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 3 pomidory lub 1 puszka pomidorów w zalewie, 1-2 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka gęstego octu balsamicznego, 1 łyżka ostrej musztardy, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1/2 łyżeczki estragonu, 1 łyżeczka oleju, 1 łyżka oliwy, 1/3 łyżeczki mielonego kminku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz ziołowy.

  • Czarodziejski lubczyk

    Gałązki świeżego lubczyku można gotować jak szparagi lub łodygi selera naciowego i w tej formie dodaje się je do surówek i sałatek. Jednak pamiętaj, by nie przesadzić z ilością, bo pachną one bardzo intensywnie. Zupy z lubczykiem Oprócz świeżego lubczyku idealny aromatyczny i tłusty rosół musi zawierać zawierać cebulę, marchew, czosnek, natkę, pora i tymianek. Lubczyk lubi też towarzystwo...

Przepisy na temat: rosół z selerem naciowym
  • Sprawdzony przepis na rosół

    Dobry rosół musi być klarowny. Dlatego, gdy w chwilę po zagotowaniu wywaru pojawi się na jego powierzchni szara piana, dokładnie zbierz ją łyżką z dziurkami (tzw. szumówką).

  • Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, 1 główka sałaty, puszka mandarynek, 3 średnie selery naciowe, 1 szklanka rosołu, jogurt, majonez, 2 łyżki curry, 1 łyżeczka marynowanych ziarenek zielonego pieprzu, sól, pieprz, cukier.

  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    ...rosołem, gotuj bez przykrycia, aż mięso dojdzie, a rosół wyparuje. Zmieszaj 1/2 jogurtu ze szczyptą soli. Zalej mięso i duś, mieszając, aż jogurt odparuje i "osiądzie" na kurczaku. Resztę jogurtu...

  • Jaką zupę pani lubi?

    ...z miodem i przecedzonym wywarem ze śliwek, ponownie zagotować. Do gorącego, lecz niegotującego się barszczu wlać sok buraczano-jabłkowy. Podawać z pasztecikami lub diablotkami. Rosół królewski(...) • surowe białko • po 2-3 ziarna pieprzu, ziela angielskiego i jałowca • liść laurowy • sól Przyrządzanie: Mięso wołowe i kurę umyć, cielęcinę sparzyć, aby rosół nie bielał, wątróbkę zrumienić na maśle...

  • Szkocki wieczór

    ...ogień i gotować 3-3,5 h. Odszumowywać. Wyjąć mięso. Rosół przecedzić. 1 cebulę utrzeć, wymieszać z metką, jajkiem i pieprzem, dobrze wyrobić, formować małe kulki. Opiekać je na oleju przez 5-8 minut...