• Informacje na temat:

    ryba pieczona z krewetkami

Artykuły na temat: ryba pieczona z krewetkami
  • Składniki: oczyszczony łosoś (ok. 2,5 kg), 2 łyżki oleju, ząbek czosnku, 2 szalotki, 8 krewetek tygrysich, papryczka chili, kawałek imbiru, gotowany ziemniak, pół szklanki śmietany, kilka gałązek kolendry, łyżka orzeszków piniowych.

  • .... Wymieszaj. 3. 3/4 ciasta rozwałkuj, wyłóż nim posmarowane masłem foremki do tarty, spód lekko ponakłuwaj widelcem. Włóż kawałki łososia (może też być inna ryba lub krewetki), zalej sosem...

  • Składniki na 6 porcji: 80 dag filetów z łososia, olej, 1 ząbek czosnku, 2 szalotki, 6-8 krewetek tygrysich, 1 papryczka chili, kawałek świeżego imbiru, 1 duży gotowany ziemniak, 50 ml kremówki, kolendra, 1 łyżka orzeszków piniowych.

  • Szparagi uwielbiają towarzystwo ryb (łososia, a także halibuta). Dobrze smakują ze smażonymi na maśle krewetkami, pieczoną lub smażoną wołowiną, kurczakiem, dojrzewającą szynką, a nawet wędzonym boczkiem. Świetne są też z dodatkiem serów typu brie, camembert czy kozich. Najlepiej smakują polane roztopionym masłem z natką lub przyrumienioną bułką tartą oraz posiekanym jajkiem na twardo. A oto...

  • Śródziemnomorskie lato

    ...w cudownie prosty sposób. Nie potrzeba na to wielu składników, lecz jakość ich musi być jak najwyższa. Na początku wszystkie produkty na patelni są suche, a pod koniec — ryba pływa w aromatycznej mrugającej(...) i natychmiast ( subito! ) podawaj. Wskazówka na przyjęcie: możesz przygotować potrawę godzinę przed podaniem. W tym celu wyłącz gaz, kiedy ryba z wierzchu wydaje się jeszcze surowa. Nie przykrywaj...

  • Bezsenna kraina

    ...i własnoręcznie złowiona ryba upieczona nad ogniskiem. Oto archipelag Lofotów. Raj za kołem polarnym.

  • Katarzyna Bosacka: Pan karp

    ...karp to nasza ryba narodowa, w dodatku zdrowa, a jeśli ją dobrze wybierzemy i przyrządzimy, może być naprawdę smaczna. Karp przybył do Polski między XII a XIII w. wraz z zakładanymi przez mnichów cystersów hodowlami. Dziś jesteśmy największym producentem tej ryby w Europie. Jednak nie jemy jej często, to zdecydowanie ryba sezonowa - aż 80 proc. produkcji sprzedaje się w okolicach Bożego Narodzenia...

  • Te wspaniałe buraki!

    Mają cudowny głęboki kolor i właściwości zdrowotne, których nie sposób przecenić. A do tego smak, który można odkrywać wciąż na nowo.

  • Na tropie sprawców alergii pokarmowych

    Za zdecydowaną większość tych dolegliwości odpowiada tzw. Wielka Ósemka popularnych produktów.

  • ..., doprawiona koperkiem, delikatna i smaczna, w sam raz na chłodne dni; ✔ ryba pieczona w folii lub z rusztu – posypana ziołami lub z sosem jogurtowym, idealna na obiad, np. do ziemniaków; ✔ pasta rybno(...) zawierają także wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają rozwój mózgu, wzrok i odporność szkraba. W rybach znajdują się też cenne dla zdrowia minerały (m.in. wapń, fosfor, żelazo czy jod) oraz...

Przepisy na temat: ryba pieczona z krewetkami
  • Szaszłyki z krewetkami

    Dla miłośników ryb

  • Tarta z rybą, groszkiem i łososiem

    .... Wymieszaj. 3. 3/4 ciasta rozwałkuj, wyłóż nim posmarowane masłem foremki do tarty, spód lekko ponakłuwaj widelcem. Włóż kawałki łososia (może też być inna ryba lub krewetki), zalej sosem, przykryj...

  • Prawdy i mity: ryby i owoce morza

    ...pozbawić mięso witamin i innych składników, ale również smaku. Mrożone ryby najlepiej rozmrażać powoli, w zimnej wodzie z dodatkiem soli, dzięki której ryba zachowa składniki odżywcze. Można również rozmrażać ryby na sucho, wstawiając zamrożony produkt na 4-5 godzin na dolne półki lodówki. Najgorszym rozwiązaniem jest błyskawiczne rozmrażanie we wrzątku albo w mikrofalówce. Tłuszcz zawarty w rybach...

  • Lazania z łososiem

    .... Ułóż na przemian: makaron, szpinak i łososia. Każdą warstwę polej sosem. Posyp serami. Obłóż pomidorkami. Piecz ok. 40 minut w temp. 175 st. Udekoruj, np. usmażonymi krewetkami...

  • Rodzinny piknik – propozycja menu

    .... Krewetki smarujemy mieszanką oliwy, soli i soku z limonki i podsmażamy na patelni. Do słoika wkładamy warstwami wszystkie składniki (awokado, pomidorki, ogórek, rzodkiewka, upieczona ciecierzyca, papryka...

  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    Sezon grillowy w pełni, ale przecież nie dla ciebie karkówka, kiełbaski... To prawda, ale my proponujemy pyszne dania, które pozwolą ci dbać o figurę!

  • Błyskawiczne szaszłyki

    Z drobiu, schabu, wołowiny, baraniny... Wystarczy dodać trochę warzyw, ziół i okrasić sosem. Podajemy przepis na szaszłyki, które zrobisz błyskawicznie.

  • Jak gotuje Murakami?

    Przepisy inspirowane twórczością Harukiego Murakamiego.

  • Kuchnia chorwacka

    Kuchnia chorwacka jest bardzo urozmaicona, a jej korzenie sięgają czasów prehistorii i antyku.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.