• Informacje na temat:

    ryba po grecku

Artykuły na temat: ryba po grecku
  • Ryba po grecku

    Rybę umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Posyp solą i odrobiną pieprzu. Obtocz dokładnie w mące i usmaż na złoto na rozgrzanym oleju.  Marchewkę, pietruszkę...

  • Składniki na 8 porcji: ● kilogram filetów z dorsza ● 4 cebule ● 60 dag marchwi ● po 30 dag pietruszki i selera ● 20 cm pora ● 250 ml wody ● 20 dag koncentratu pomidorowego ● 2 liście laurowe ● 2 ziarenek ziela angielskiego ● sok z cytryny ● sól ● pieprz ● cukier ● łyżeczka słodkiej papryki ● mąka ● olej.

  • Składniki: • kilogram filetów z miruny • 4 marchewki • 2 pietruszki • seler • 2 cebule • koncentrat pomidorowy • sól • pieprz • cukier • 3 łyżki soku z cytryny • mąka • olej.

  • Składniki: 2 cebule, 3 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, 0,7 kg mintaja, mały koncentrat pomidorowy, 2 łyżki mąki, olej do smażenia, sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do ryb.

  • Najpierw przygotuj warzywa. Marchew, pietruszkę i seler obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Lekko posól, podsmaż na patelni i duś kilka minut na małym ogniu.

  • Składniki: 3 duże filety tilapii, 4 marchewki, po pół pietruszki i selera, por, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, olej, jajko, mąka i bułka tarta do panierowania.

  • Ryba po grecku zalecana przez dietetyków. Trzy argumenty za

    Ryby nie goszczą na polskich stołach zbyt często. Święta to doskonały okres, aby to nadrobić. Tym bardziej, że są one źródłem łatwo strawnego białka oraz kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Poza tym ryby regulują pracę układu krążenia: zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca, arytmii oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi.

  • Ryba po grecku idealnie przygotowana

    Rybne filety: baza potrawy. Rozmrażanie: filety rozmrażaj zapakowane w torebkę włożoną do zimnej wody, ew. zostaw je na noc w lodówce na najniższej półce. Dzięki temu ryba pozostanie soczysta i nie będzie się rozpadać podczas smażenia. Smażenie: filety zrumień na sklarowanym maśle lub oleju arachidowym. Jeśli używasz oleju, dodaj trochę zwykłego masła i sok z cytryny. Masło wzbogaci aromat ryby...

  • POMYSŁ NA … świąteczną rybę  z marką WINIARY!

    Świąteczna ryba z marką WINIARY...

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag filetów dorsza, 1 cytryna, 1/3 selera, 4 marchewki, 2 cebule, 1 pietruszka, 1 szkl. czerwonego wina, 5 łyżek oleju, ok. 3 łyżki mąki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, słodka i ostra mielona papryka, ziele angielskie, sól, pieprz

Przepisy na temat: ryba po grecku
  • Ryba po grecku z morelami

    Tradycyjny przepis na rybę po grecku tym razem delikatnie zmieniamy dodając suszonych moreli. To nowoczesne wydanie ryby po grecku sprawdzi się na każdym wigilijnym stole.

  • Dorsz po grecku

    Smaczna ryba na świąteczny stół.

  • Dorsz  po grecku

    Prosty przepis na rybę z warzywami.

  • Składniki dla 4 osób: 4 filety rybne (np. dorsz), puszka kukurydzy, puszka ananasa pokrojonego, słoiczek pikantnego keczupu, 2 połowy konserwowej papryki, czerwona cebula.

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...mariażu mięsa i warzyw są souvlaki czyli maleńkie szaszłyczki mięsno-warzywne pieczone na ruszcie nad ogniskiem (słowo "souvlaki" po grecku znaczy "ruszt"), pachnące lekkim aromatem dymu i przyprawami...

  • Śledzik na świąteczny stół - tradycja w nowym wydaniu

    ...odżywczych i wyśmienity smak to najlepsze powody, aby wykorzystać je w kuchni. Filety firmy SEKO świetnie sprawdzają się w formie przystawki, do sałatki, czy też w rybnej zapiekance. Ryba po grecku SEKO 500 g, cena: ok. 8zł - tradycyjny smak w nowym, wygodnym wydaniu - ryba po grecku bez konserwantów firmy SEKO pozwala na zachowanie wyśmienitego smaku i zaoszczędzenie czasu, tak cennego...

  • Biszkopty serowe

    Sposób przygotowania Ser żółty trzemy na drobnych oczkach,  dodajemy jajka, jogurt grecki, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy - wszystko razem dokładnie ze sobą miksujemy. Smażymy niewielkie placuszki/ biszkopty na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. - pastą z makreli (ser biały grecki owczy + wędzona ryba , sól, pieprz, świeży szczypiorek) - pastą...

  • Dietetyk: kolacja wigilijna może być nie tylko lekka, ale i bardzo zdrowa

    ...tłuszczu jest w stanie pokryć zapotrzebowanie kaloryczne na całą kolację. Radziłabym karpia piec albo podawać w galarecie. Na niektórych stołach pojawia się też ryba po grecku, która pod względem dietetycznym jest świetnym rozwiązaniem - jest to duszona ryba z warzywami - radzi dietetyk. Kolejnym daniem, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole są pierogi z kapustą i grzybami. Sam farsz...

  • Placuszki z płatków żytnich

    Produkty powstałe ze zbóż, w tym pełnoziarniste płatki, to ważny element prawidłowego sposobu odżywiania. O

Dyskusje na temat: ryba po grecku
  •  Re:  Ryba po grecku

    Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Ta w warzywach to ryba po polsku-grecku ;-) Ale ten przepis podany wyżej jest oki :)

  • Re: Ryba po grecku

    Ryba po grecku: dowolna ryba smażona i greckie wino! palce lizać:)

  •  Ryba po grecku

    Chcialabym zrobic rybe po grecku na swieta ale nie umiem.Czy ktos mi moze podac przepis ?

  • Re: Ryba po grecku

    Ryba po grecku to nie potrawa grecka:)

  •  Re:  Ryba po grecku

    Ryba po grecku to mój specjał.Nie panieruję w bułce,jedynie używam mąki.Najlepszy dorsz,może być też morszczuk czy panga.Nie daję pora,jest przecież cebula.Ważna rzecz - warzywa smażyć należy w tym oleju co ryby,trę je bezpośrednio na patelnię po wyjęciu ryb.Dolewam oleju,przykrywam.Kiedy zmiekną sole ,słodzę i pieprzę.Tak,tak sos ma być słodko -słony i pikantny.Na koniec mała puszka

  • Re: Ryba po grecku

    Tradycyna ryba po grecku :) https://youtu.be/JtM1sU-l2Jw

  •   Re:  Ryba po grecku

    a ja w ramach ułatwiania sobie życia spróbowałam kiedyś zrobić rybkę po grecku wykorzystując paluszki rybne(złota rybka)i wyszło super-polecam

  • Re: Ryba po grecku

    To mi wygląda na jakieś leczo a nie ryba po grecku.

  •  Re:  Ryba po grecku

    ja tam wolę po polsku-grecku ;-)) Nie smażę w panierce tylko obtaczam w mące. Spróbuj zrobić z mintaja w kostce. Lepiej kupować taki pakowany, bo przynajmniej wiesz co masz. Jak kupisz mrożony filet, to więcej zapłacisz za lód na rybie, niż za samą rybkę.

  • Re: Ryba po grecku

    W taki wlasnie sposob gotowalismy rybe po grecku jeszcze za czasow PRL.