• Informacje na temat:

    ryba po grecku pomidory

Artykuły na temat: ryba po grecku pomidory
  • Niezastąpiona bazylia

    Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa „basileus” oznaczającego „króla”.

  • Zakynthos – wyspa kulinarnych przyjemności

    ...przypraw, jak na przykład oregano lub tymianek. Je się tu dużo warzyw - do najpopularniejszych należą pomidory, czosnek, szpinak, karczochy i koper włoski. Grecy przyrządzają warzywa na wiele sposobów(...) są jednym z głównych składników kuchni greckiej. Możemy raczyć się tutaj chociażby smażonymi kalmarami, marynowanymi ośmiorniczkami czy gotowanymi w winie rybami. Oprócz tego, popularne są oczywiście...

  • Zimowe sałatki

    ...pleśniowym i udekorowane gałązkami tymianku. Z fasolą i owocami Składniki na 4-6 porcji: 20 dag ryżu, po puszce czerwonej fasoli i kukurydzy, 1 jabłko, 1 czerwona papryka, 2 średnie pomidory, 2 pomarańcze(...). Paprykę umyć, pokroić w kostkę. Ananasa i brzoskwinie osączyć i też pokroić w kostkę. Fasolę i kukurydzę opłukać z zalewy. Pomarańcze zalać wrzątkiem, zostawić na kilka minut. Obrać pomidory...

  • Kuchnia śródziemnomorska. Dla zdrowia i urody

    .... Frutti di mare to bogate źródło witamin B12 i PP oraz jodu odpowiadającego za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Pomidory i spółka Świeże warzywa to podstawowy składnik potraw kuchni śródziemnomorskiej. Pomidory stanowiące bazę dla niskokalorycznych sosów do past, pizzy i ryb i owoców morza używane są w kuchni śródziemnomorskiej pod różnymi postaciami: całe, jako przecier, sok, suszone...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...mariażu mięsa i warzyw są souvlaki czyli maleńkie szaszłyczki mięsno-warzywne pieczone na ruszcie nad ogniskiem (słowo "souvlaki" po grecku znaczy "ruszt"), pachnące lekkim aromatem dymu i przyprawami...

  • Pstrąg z grilla i nie tylko

    Co musisz wiedzieć? Kupując w markecie pstrąga w całości zwróć uwagę na jego kolor i zapach (ma być neutralny). Oczy powinny być szkliste i jasne a skrzela różowe - wówczas nasz pewność, że ryba jest świeża. Przed pieczeniem, przyjrzyj się, czy na skórze nie pozostało zbyt wiele łusek - możesz je usunąć przesuwając po skórze tępą stroną noża w kierunku od ogona do głowy.  Najlepszymi...

  • Niezbędny zestaw plażowicza, czyli jak przetrwać nad wodą!

    ...i warzywa - sprawdzony patent na drugie śniadanie! Pokrojone w kostki marchewki, ogórki czy pomidory to sprawdzony przepis na szybką i zdrową przekąskę. Fanów świeżych owoców bez wątpienia skuszą...

  • Teraz ryby mają głos

    Wigilia to ich czas. W tym roku spróbuj jednak nieco bardziej nowoczesnych dań z owocami morza i rybami w roli głównej. A na deser podaj piernikowy przysmak.

  • Cypr od kuchni

    ...jednogarnkowe, w których do wołowiny lub jagnięciny dodawane są ziemniaki, cebula oraz pomidory. Wszystko jest zapiekane parę godzin do momentu, kiedy mięso jest tak miękkie, że dosłownie rozpływa się...

  • Święta inaczej

    ...w święta jest także ryba po grecku i w galarecie. Pierwsze danie ze względu na to, że zawiera dużo warzyw i dostarcza m.in. wapnia, cynku magnezu i likopenu (z pomidorów), związku, który zapobiega nowotworom. Z kolei ryba w galarecie ma tę zaletę, że jest gotowana. Ten sposób przygotowania lepiej niż smażenie zachowuje cenne kwasy tłuszczowe. Inne ważne składniki, np. żelazo, które podczas gotowania...

Przepisy na temat: ryba po grecku pomidory
  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...mariażu mięsa i warzyw są souvlaki czyli maleńkie szaszłyczki mięsno-warzywne pieczone na ruszcie nad ogniskiem (słowo "souvlaki" po grecku znaczy "ruszt"), pachnące lekkim aromatem dymu i przyprawami...

  • Placuszki z płatków żytnich

    Sposób przygotowania 1. Serek wiejski przełóż do miseczki, dodaj jajko oraz płatki żytnie, całość dokładnie wymieszaj i chwilę odczekaj. 2. Słonecznik podpraż na suchej patelni i dodaj do miseczki z płatkami oraz serkiem. 3. Pomidory suszone drobno pokrój, dodaj wraz z papryką do miseczki. 4. Dopraw całość curry, solą (wystarczy szczypta) oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj. 5. Na...

  • Kuchnia izraelska: Miks smaków świata

    ...tradycja. Typowe warzywne przystawki to tabouleh - surowe posiekane pomidory, czerwona papryka, ogórek z oliwą, czosnkiem i kuskusem oraz madbukha - bakłażan gotowany w śmietanie i oliwie. Bardzo...

  • Przyjęcie bez kalorii

    ...wówczas najwspanialszy aromat i kolor łososia. Wątróbka na różowo Składniki: 0,5 kg wątróbki cielęcej, pęczek liści szałwii, 2 pomidory, 1 papryka, garść truskawek, 1 ząbek czosnku, 5 gałązek(...) minuty. Przełóż mięso na drugą stronę i zdejmij z ognia, aby "odpoczęło" i pozostało różowe w środku. Piecz pomidory i paprykę 30 minut w temperaturze 120°C. Pokrój je na kawałki, dodaj truskawki...

  • Najlepsze przepisy z miodem

    ...ziemniaków wstawić do piekarnika. Ocet wymieszać z 2 łyżkami oleju, doprawić solą i pieprzem. Pomidory i cebulę pokroić w plasterki, wymieszać z winegretem i listkami kolendry. Miód podgrzać...

Dyskusje na temat: ryba po grecku pomidory
  •   Re:  Ryba po grecku

    ja panieruję w mące, jajku z odrobiną mleka i w bułce. Smażę rybkę i wykładam na półmisek. Oddzielnie do garnka wlewam odrobinę oleju na niego wrzucam tyle mrożonej włoszczyzny w paski ile mam ochotę i smażę parę minut, dodaję pomidory krojone bez skóry Pudliszek i smażę, dodaję przyprawy, np pieprz ziołowy, listki bobkowe oraz ziele angielskie a potem wylewam taki sos na rybę i gotowe.

  •    Re:  Ryba po grecku

    do mani:gotuje rybke na parze ( czyli w steamerze, z ang. steam czyli para)po uprzednim doprawieniu jej a sos pomidorowy robie w ten sposob na patelni rozgrzewam ociupine oliwy, wrzucam pomidory+czosnek+oregano+bazylie i doprawiam sola i pieprzem jak lubie. podaje z dwoma mlodymi ziemniaczkami albo frytkami i brokuly moje ulubione.proste i bardzo mi smakuje.moze nie brzmi to zachecajaco i zaraz

  • Re: przepis na rybę po grecku???

    Składnikidla 2-4 osóbszczupak lub inna słodkowodna ryba, 1 kg cebula, 4 średnie marchewka, 5 duzych pietruszka (korzeń), 1 korzeń selera, kawałek por, 1 papryka czerwona i zółta, po połowie sół,pieprz,cukier, do smaku koncentrat pomidorowy, 1 słoik świeże pomidory, 4 Natka pietruszki, kilka gałązek świeza bazylia, 1 gałązka listek laurowy i ziele, do smaku równie dobrze może to byc i ryba morska