• Informacje na temat:

    ryba w burakach

Artykuły na temat: ryba w burakach
  • Ryba z burakami była niegdyś daniem londyńskiej... biedoty. Dziś to proste, ale bardzo smakowite danie gości na stołach wyśmienitej restauracji.

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia, 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy, 1 pęczek koperku, 5 łyżek oleju, 1 opakowanie mrożonej dyni, 1 duży burak, 1 łyżka brązowego cukru , tymianek, 250 ml kwaśnej śmietany , 1 cytryna, sól, czarny i kolorowy pieprz.

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 kg buraków, 30 dag filetu z ryby morskiej, 1-2 dojrzałe brzoskwinie, 1,2 l kefiru, 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina, sól, pieprz, kilka gałązek świeżej natki.

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag makaronu rurki, 15 dag szpinaku, 40 dag fileta z łososia, 1 ugotowany burak, 2 łyżki śmietany 18 proc., 2 ząbki czosnku, 1 kulka mozzarelli, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, zioła do ryb, gałka muszkatołowa. Beszamel: 1 szklanka mleka, po 1 łyżce mąki i masła.

  • Te wspaniałe buraki!

    Mają cudowny głęboki kolor i właściwości zdrowotne, których nie sposób przecenić. A do tego smak, który można odkrywać wciąż na nowo.

  • Ryba pieczona w pergaminie czyli en papillotte

    Zdjęcie na dzisiejszy obiadek... z mezem... smacznie, zdrowo i jak zwykle ekspresowo 30 minut caly obiad. Ryba biala, ja mialam...

  • Co jeść, by nie dać się grypie?

    Antygrypowy jadłospis zawiera dużo ciepłych, gotowanych pokarmów, zwłaszcza zupy. Beta karotenu oraz witaminy C, ważnych dla odporności, dostarczą Ci natomiast marchew, czerwona papryka, buraki, cytrusy i natka pietruszki. Spożywaj też miód i czosnek - naturalne antybiotyki o właściwościach przeciwbakteryjnych i antywirusowych.

  • Składniki dla 4 osób: 3 ziemniaki • 30 dag buraków • 40 dag filetów z soli • łyżka orzechów laskowych • mieszanka sałat • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżeczka miodu • kilka gałązek koperku • cytryna • olej do smażenia • niepełna szklanka mleka • łyżka koziego sera • szczypta gałki muszkatołowej • sól • pieprz.

  • SKŁADNIKI dla 4 osób Uszka: 30 dag filetów rybnych • włoszczyzna • 2 liście laurowe • 4 ziela angielskie • 2 cebule • olej • jajko • sól • pieprz. Barszcz: 2 kg buraków • garść suszonych grzybów • 2 liście laurowe • 3 ziela angielskie • 2 ząbki czosnku • sok z cytryny • sól • pieprz • cukier.

  • ...skorzonerę, usmaż. Ułóż na talerzu, na niej połóż gorącego dorsza (dzięki temu ryba dłużej zachowa ciepło). Dokoła ułóż lekko osączone z marynaty plasterki buraków. Czas przygotowania 35 min, ilość porcji...

Wideo na temat: ryba w burakach
  • Świąteczna ryba w roli głównej

    Szef kuchni Jakub Kasprzak zdradził w kuchni "Dzień Dobry TVN" przepisy na świąteczne dania. Na stole pojawiły się potrawy takie, jak: zupa z karmelem i lanymi kluskami, sum w maśle, majonez grzybowy, śliwka, karp, miód gryczany, kasza z suszonymi owocami, burak oraz uszka z makiem w wywarze z suszu.

  • Leczenie przez jedzenie

    Bożena Kropka jest dyplomowanym dietetykiem i promotorem zdrowia. Jako pierwsza w Polsce wprowadziła zalecenia diety rotacyjnej: bez glutenu, bez cukru i bez mleka. W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała dania takie jak: placek gryczany, pasta z zielonego groszku, placuszki dyniowe, krem z pieczonych buraków, ciasteczka daktylowe oraz pieczona ryba. (DDTVN/X-news)

Przepisy na temat: ryba w burakach
  • Sola ze smażoną cytryną na buraczkach

    Buraki gotuj 15 minut, odstaw w wodzie, w której się gotowały, na noc.

  • Barszczyk z uszkami

    Tradycja na polskim stole.

  • Dietetyk: kolacja wigilijna może być nie tylko lekka, ale i bardzo zdrowa

    ...tłuszczu jest w stanie pokryć zapotrzebowanie kaloryczne na całą kolację. Radziłabym karpia piec albo podawać w galarecie. Na niektórych stołach pojawia się też ryba po grecku, która pod względem dietetycznym jest świetnym rozwiązaniem - jest to duszona ryba z warzywami - radzi dietetyk. Kolejnym daniem, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole są pierogi z kapustą i grzybami. Sam farsz...

  • Pięć sposobów na wędzonego pstrąga

    ...- Pstrąg to smaczna i zdrowa ryba - zapewnia Anna Skowrońska, właścicielka Gospodarstwa Rybackiego Zielenica. ten polski hodowca przez cały rok dostarcza świeże ryby, toteż konsumenci nie muszą(...) rybę, która jest dostępna przez cały rok. Świeża ryba z Polski dostępna cały rok - Jest smaczną i zdrową rybą. Można go upiec, przyrządzić na grillu lub sięgnąć po wędzonego pstrąga, który...

  • Miód - 10 łatwych przepisów

    Ma niezwykłe właściwości – chociaż jest bardzo słodki, znakomicie sprawdza się nie tylko w deserach. Oto kilka niebanalnych pomysłów!

  • 3 pomysły na dodatki do chłodników

    Sezon na chłodniki w pełni. Na wakacyjnych stołach króluje chłodnik litewski, ogórkowy, czy chłodniki owocowe. Z czym, poza klasycznym jajkiem czy makaronem, podawać tę letnią potrawę, aby urozmaicić jej smak oraz wygląd?

  • 4 kulinarne symbole Wigilii

    ...wigilijnym stole znajduje się zwykle 12 potraw. Czego nie może wśród nich zabraknąć? 1. Ryba, choć niekoniecznie karp Ryba jest zdecydowanie najważniejszym elementem wigilijnej wieczerzy. To najstarszy symbol chrześcijaństwa - starszy nawet od krzyża. Symbolikę ryby można rozpatrywać dwojako - z jednej strony ryba jako zwierzę wodne jest kojarzona z chrztem, czyli odrodzeniem, a z drugiej...

  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    ...majonez z jogurtem i sokiem z cytryny, dopraw. Połącz jabłka, orzechy i seler z sosem. Podaj. Restauracja River w hotelu Savoy, Londyn Ryba z burakami była niegdyś daniem londyńskiej... biedoty. Dziś to(...)°C. Następnie zdejmij folię, rybę pokrój i ułóż na burakach. Ubierz listkami botwiny (ew. koperkiem). Restauracja hotelu Ritz-Carlton, Nowy Jork Pewnego wieczoru w 1924 r. Caesar Cardini miał zamykać...

  • Niekonwencjonalne łączenie składników daje potrawom nowy smak

    Kucharze podkreślają, że produkty, które na pozór zupełnie do siebie nie pasują, mogą stworzyć oryginalną kompozycję nie tylko smakową, lecz także wizualną. Owoce na słono, bób z poziomkami, pieczone mięso w czekoladzie czy jadalne kwiaty to tylko niektóre z inspiracji na ten sezon.

  • Sandwicz story, czyli nasz chleb powszedni

    Z pastą jajeczną, twarożkiem, rostbefem, a może awanturką? Kanapka to nasze flagowe danie śniadaniowe, które zasługuje na odrobinę atencji i uznania. Jaka jest historia kanapki? Kto jest jej twórcą? Jak ewoluowała na przestrzeni lat? Jakie mamy rodzaje sandwiczy i jaki powinniśmy jeść chleb? Sprawdzamy w ramach kampanii Chleb Dobry.