• Informacje na temat:

    ryby w occie winnym

Artykuły na temat: ryby w occie winnym
  • Jak przyrządzać ryby

    ...kolory (np. świeży śledź, makrela czy pstrąg mienią się jak tęcza). Kulinarne sztuczki Aby usunąć specyficzny zapach ryby, skrop ją obficie sokiem cytrynowym, octem winnym albo obłóż plasterkami cebuli(...)Lekcja kupowania Sprawdź, czy tułów ryby jest gładki, sztywny i sprężysty. Jeśli jest miękki, wiotki i ze zgrubieniami – ryba jest nieświeża. Oczy ryby powinny być wypukłe, jasne i wilgotne. Jeśli...

  • Ryby mają głos

    Prosty sposób na przygotowanie ryby: usmażona sauté. A może chcesz przyrządzić ją na kilka innych sposobów?

  • ...● 250-300 g filetów z wybranej ryby (pstrąga, dorsza, mintaja) ● kilka młodych, małych buraczków ● kilka rzodkiewek ● marynowane cebulki (kilka sztuk białych; mogą być też barwione kurkumą – złociste oraz czerwone) ● olej ● garść roszponki ● kilka gałązek koperku, przyprawy: ● sól morska ● świeżo mielony pieprz – zielony i czarny ● oliwa z oliwek ● ocet winny biały ● ew. 2-3 łyżeczki...

  • Składniki dla 4 osób: 4 porcje wyfiletowanego dorsza, pangi, halibuta, morszczuka lub innej ryby • 4 łyżki mąki • jajko 2 łyżki tartej bułki • 4 łyżeczki błyskawicznych płatków owsianych (zamiennie mogą być płatki migdałowe) • łyżeczka octu winnego • połówka cytryny • 4 łyżeczki oliwy lub oleju • sól • pieprz.

  • ...1. Na oliwie podsmaż pokrojony por, orzechy i rodzynki. Wyjmij łyżką cedzakową, a do sosu wlej ocet, sok z 1 pomarańczy i łyżkę oliwy. Przypraw sos, polej pory z orzechami i rodzynkami. 2. Na talerzu ułóż plastry drugiej pomarańczy, podsmażone pory, kawałki obranej ryby. Polej sosem i udekoruj natką. Czas przygotowania 30 min, ilość porcji 4, cena za porcję 2,90 zł...

  • Składniki na 4 porcje: 1 kg ryby, 1 nieduży seler, 1 pietruszka, 2 marchewki, 120 ml octu winnego, 2 cebule, 5 ziaren pieprzu, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 1-2 listki laurowe, 2 cytryny, 10 dag rodzynek, 1 łyżka cukru, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, natka.

  • .... Przyprawić do smaku solą, pieprzem i octem winnym. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, przekroić. Jedną połówkę pokroić na cząstki, z drugiej wycisnąć sok i wymieszać go z solą i cukrem. Dolać resztę oliwy i wymieszać trzepaczką. 2. Filety z łososia podzielić na porcje, lekko posolić. Papryki rozciąć, usunąć środki z pestkami. Do każdej połówki włożyć porcję ryby i cząstki cytryny. Posypać skórką...

  • ..., a potem na plasterki. Włóż je do środka ryb. Oprósz ryby solą i pieprzem. Ułóż w piekarniku, skrop oliwą. Piecz 15 minut lub do czasu, gdy ryba będzie upieczona i rumiana. 2. Na sos najpierw podpraż(...) niewielkim ogniu, mieszając, minutę. Pomidorki cherry pokrój na połówki, dodaj do sosu i smaż jeszcze minutę. Zdejmij z ognia, dodaj zioła, przypraw do smaku. 3. Podawaj ryby polane sosem...

  • ...rzymską, kawałkami obranego z błonki grejpfruta i cykorią z sosem. Na wierzchu ryby układaj odłożone kiełki.

  • .... Przelej bulion przez lnianą ściereczkę. Żelatynę połącz z czystym wywarem, dopraw sokiem z cytryny ,solą i pieprzem. Z ryby wyjmij ości. 3 W miseczkach układaj plastry jajka, liście laurowe, ziela...

Przepisy na temat: ryby w occie winnym
  • Klasyczny karp w galarecie

    ...ściereczkę. Żelatynę połącz z czystym wywarem, dopraw sokiem z cytryny ,solą i pieprzem. Z ryby wyjmij ości. 3. W miseczkach układaj plastry jajka, liście laurowe, ziela angielskie i rybę. Zalej bulionem...

  • Filety z okonia z cykorią i sosem winogronowym

    ...niej kawałki ryby. Polać sokiem winogronowo-cytrynowym. Obłożyć masłem i skropić 100 ml oliwy z oliwek. Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, w zależności od grubości porcji. Po ugotowaniu wyjąć kawałki ryby z garnka, popieprzyć i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostały w garnku sos zagotować i odparować,aby zgęstniał. Zdjąć z ognia, dołożyć winogrona i delikatnie zamieszać...

  • Michel Moran zdradza swoje najlepsze przepisy

    ...niej kawałki ryby. Polać sokiem winogronowo-cytrynowym. Obłożyć masłem i skropić 100 ml oliwy z oliwek. Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, w zależności od grubości porcji. Po ugotowaniu wyjąć kawałki ryby z garnka, popieprzyć i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostały w garnku sos zagotować i odparować,aby zgęstniał. Zdjąć z ognia, dołożyć winogrona i delikatnie zamieszać...

  • Halibut w ziołach

    ...w drobną kostkę. Kapustę poszatkować, połączyć z cebulą i jabłkiem, dobrze wymieszać. Resztę oliwy zmieszać z octem winnym, solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Kawałki ryby smażyć na rozgrzanym ruszcie po(...), - mała cebula, - 2 łyżki octu winnego, - 6 łyżek oliwy z oliwek, - sól, pieprz Przygotowanie: Płaty ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać i rozetrzeć na miazgę. Każdy...

  • Ryba w żółtym sosie

    ..., - 2 cytryny, - 10 dag rodzynek, - 1 łyżka cukru, - 2 łyżki masła, - 1 łyżka mąki, - sól, pieprz, - kilka listków natki Przygotowanie: Ryby sprawić, podzielić na porcje, jeśli są małe to w całości. Z warzyw, przypraw i resztek ryby (głowy, płetwy) ugotować wywar. Przecedzić go, marchewkę zostawić. Do wywaru dodać ocet, rodzynki i pokrojoną w plasterki jedną cytrynę. Zagotować, a następnie...

  • Łosoś w majonezie

    ...kratce i wstawić do garnka. Gdy wywar się zagotuje, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 3 godziny. 3. Kratkę z ciepłą rybą wyjąć z wywaru, osączyć. Z ryby usunąć ości i skórę. Przykryć folią, wstawić na godzinę do lodówki. Łososia przełożyć na półmisek. 4. Majonez wymieszać z posiekanym koperkiem. Posmarować łososia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 l wywaru z ryby. Na łososiu ułożyć plasterki ogórka...

  • Halibut w ziołach

    ...w drobną kostkę. Kapustę poszatkować, połączyć z cebulą i jabłkiem, dobrze wymieszać. Resztę oliwy zmieszać z octem winnym, solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Kawałki ryby smażyć na rozgrzanym ruszcie po(...), - mała cebula, - 2 łyżki octu winnego, - 6 łyżek oliwy z oliwek, - sól, pieprz Przygotowanie: Płaty ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać i rozetrzeć na miazgę. Każdy...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...i 1/3 szparagów. W bulionie rozpuść żelatynę. Ułóż 1/2 łososia na szparagach, zostaw cm odstępu od ścianek, wypełnij szparagami. Zakryj nimi łososia. Na tym ułóż 2. warstwę ryby i szparagów. Zalej bulionem(...) 1/2 dorsza na szparagach, zostaw cm odstępu od ścianek, wypełnij szparagami. Zakryj nimi dorsza. Na tym ułóż 2. warstwę ryby i szparagów. Zalej bulionem, zastudź, wstaw na 3 godz. do lodówki. Podaj z cytryną...

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    ...koperku Przygotowanie: Ryż gotować w osolonej wodzie 18-20 minut. Ryby skropić sokiem z połowy cytryny, doprawić solą i pieprzem. Marchewki pokroić w półplasterki. Marchewki i fasolkę, ugotować w osolonej wodzie. Ryby obtoczyć w mące. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni i smażyć ryby z obu stron po 2-3 minuty. Zagotować mleko z bulionem, wmieszać bazę do sosów i gotować jeszcze minutę. Do sosu dodać...

  • Sałatki i surówki

    ...- pieczonej ryby lub duszonego mięsa. Sałatka zawiera ok. 220 kalorii. Sałatka z cykorii - 15 dag cykorii - 20 dag pora - duże jabłko - 2 łyżki oleju sojowego lub oliwy - jogurt - sok z cytryny - sól...