• Informacje na temat:

    ryż po włosku

Artykuły na temat: ryż po włosku
  • ...1. Ugotuj ryż. Pomidory umyj, zetnij wierzchy i wydrąż (nie wyrzucaj miąższu). 2. Posiekaną natkę pietruszki i cebulę podsmaż na oleju. Dodaj ryż, mięso, jajo, połowę miąższu z pomidorów, sól i pieprz. Napełnij pomidory. 3. Do żaroodpornego naczynia wlej bulion, dodaj resztę miąższu, sól, pieprz i wymieszaj. Poukładaj obok siebie nadziewane pomidory, przykryj czapeczkami ze ściętych wierzchów...

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu (białego lub brązowego), 1 paczka mrożonych warzyw na patelnię „po włosku”, 15 dag pomidorków cherry, 3 łyżki oliwy, 250 ml mleka 3,2 proc., 20 dag sera topionego z ziołami, świeże zioła – bazylia, oregano, natka pietruszki, sól morska, pieprz świeżo mielony, gałka muszkatołowa.

  • Jamie gotuje po włosku, Jamie Oliver

    Jamie gotuje po włosku jest hołdem na cześć kuchni Włoch. Jamie chce się podzielić miłością, jaką darzy ulubioną gastronomię smakoszy z całego świata, prezentując łatwe w przygotowaniu, znane(...) smaki Italii. Książka zawiera ponad 130 przystępnych przepisów ułożonych jak prawdziwa włoska uczta: antipasti; sałatki; zupy; makarony; ryż i kluski; mięso; ryby; dodatki; chleb i wypieki oraz desery...

  • Kiedy Jamie poznał nonny

    ...to po włosku babka, babcia. Ale to słowo ma znacznie głębsze i szersze znaczenie. - To ostatnie pokolenie prawdziwych włoskich babć. To kobiety, które żywiły rodzinę, nie pracowały zawodowo, nie(...) cudowną potrawę o nazwie tiella. To zapiekany ryż, ale nie typowo włoski, jak do risotto, tylko basmati, długoziarnisty ryż. Nie znałem wcześniej tego przepisu. To cudowna receptura na obiad dla całej...

  • Bartek Kieżun: Polska to Włochy tylko na północy

    ...późno, ale z pełną świadomością tego, co robię. W Polsce łatwo gotuje się po włosku? Chodzi mi przede wszystkim o dostępność składników. - Już łatwo. Sytuacja bardzo się zmieniła w przeciągu ostatnich dziesięciu lat. Z pierwszych wypraw do Włoch przywoziłem sobie np. ryż do risotto, bo jedyny dostępny w Polsce był bardzo drogi, a do tego kiepskiej jakości. Zdarzało mi się przywozić makarony...

  • Szyfr złamany

    ...mocno chropowatą, dzięki czemu świetnie wchłaniają sos. Uszka tradycyjnie podaje się z sosami warzywnymi, na przykład brokułowym z anchois, rzadziej z mięsnymi. Orzo Słowo "orzo" po włosku oznacza "jęczmień" i odnosi się do wielkości i kształtu tego makaronu. Inna jego nazwa to "risoni" czyli duży ryż. Orzo jest używany jako składnik zup i zapiekanek, nadzienie do warzyw (np. papryki, bakłażana...

  • Potęga smaku

    ...... A było jakieś danie z czasów pańskiego dzieciństwa, które dziś już nie istnieje? Danie bardzo proste, ubogie - ryż na mleku. W czasach mojego dzieciństwa bardzo często to jadaliśmy w rodzinie(...), których decyzje zmieniają świat, lecz politycy powinni pamiętać, że to oni ich utrzymują. Proszę spojrzeć na etymologię słowa "pokorny" (po włosku: humile, po łacinie: humilis - przyp. red.). Pochodzi ono...

  • ... rozwazania nad kilogramami ... wlasnymi i wloskimi

    ... patrzac na te ilosci jedzenia, ktore pochlaniaja Wlosi dochodze  do wniosku, ze powinno to byc spoleczenstwo co najmniej otyle. Nic bardziej mylacego...

  • Dolce jest vita

    Fiori, na placu wśród resztek warzyw i owoców dzieci grają w piłkę. Borys dołącza się, zagaduje po włosku. Koniec meczu, podano obiad. Dzieciaki siadają do stołu w małej knajpce. Przyglądamy się, jak...

Przepisy na temat: ryż po włosku
  • Risotto i tiramisu. Jak przygotować włoską kolację we dwoje?

    ...one grają tu pierwsze skrzypce! Oprócz tradycyjnej cebuli warto pokusić się o inne, czasami nieoczywiste składniki. Ryż po włosku bowiem uwielbia towarzystwo roślin strączkowych. Śmiało urozmaicaj(...), to w średniowieczu Sycylia była głównym producentem ryżu. Ten obecnie suchy i gorący kraj w czasie podbojów arabskich korzystał z sieci nawadniających. Dzięki temu rozwinęły się tam pola ryżowe...

  • Szyfr złamany

    ...mocno chropowatą, dzięki czemu świetnie wchłaniają sos. Uszka tradycyjnie podaje się z sosami warzywnymi, na przykład brokułowym z anchois, rzadziej z mięsnymi. Orzo Słowo "orzo" po włosku oznacza "jęczmień" i odnosi się do wielkości i kształtu tego makaronu. Inna jego nazwa to "risoni" czyli duży ryż. Orzo jest używany jako składnik zup i zapiekanek, nadzienie do warzyw (np. papryki, bakłażana...