• Informacje na temat:

    ryz z kurkuma na patelni

Artykuły na temat: ryz z kurkuma na patelni
  • Warzywa z patelni z ryżem

    Przygotowanie: Umyj dokładnie wszystkie warzywa, a następnie wlej na rozgrzaną patelnię oliwę. Podsmaż na niej obrany i posiekany czosnek. Dodaj pokrojone...

  • ...najdrobniejszą kostkę. Opłucz i posiekaj natkę pietruszki. Czerwoną cebulę obierz i drobno posiekaj. 4. Rodzynki zalej szklanką wrzątku, po kilku minutach osącz je. Migdały grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju palmowego. Wrzuć migdały i rodzynki. Po 2 min dodaj żółty ryż, oprósz pieprzem. Smaż 3 min, przełóż na talerz. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju palmowego, zrumień na nim boczek...

  • Kurkuma: Azjatycka królowa przypraw

    Świat poznał tę niezwykłą przyprawę (tzw. indyjski szafran) dzięki kuchni azjatyckiej i arabskiej, w których kurkuma stanowi niezwykle istotny element.

  • Ryż na wiele sposobów

    ...w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Warzywa podsmażyć. Wsypać ryż i kurkumę, mieszając, smażyć jeszcze minutę. Do ryżu wlać wino, wymieszać, poczekać, aż wyparuje. Szynkę pokroić w słupki(...) patelnię zetrzeć żółty ser, przemieszać. Risotto posypać posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki. Przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pierzem. Gotową potrawę przełożyć na talerze. Paella...

  • ...  Ugotować ryż. W między czasie pokroić w kostkę warzywa i podsmażyć na patelni (na maśle) do uzyskania szklistego koloru cebuli. Następnie podlać trochę wodą i poddusić pod przykryciem. Ugotowany ryż wysypać z torebki na patelnię, wymieszać z warzywami, następnie dodać przyprawy. Wymieszać dokładnie tak aby wszystkie ziarenka ryżu były żółte (obtoczone w kurkumie). Smażyć wszystko na...

  • Cukinia i fenkuł z farszem

    Przygotowanie: 1. Ryż zalać 3/4 szklanki wrzątku, dodać sól i kurkumę, ugotować na małym ogniu. 2. Cukinie przekroić wzdłuż na wysokości 2/3, wydrążyć. Fenkuły przekroić na pół, delikatnie usunąć ze środka część liści. Nasiona kopru uprażyć na suchej patelni, wymieszać z ryżem. 3. Łososia opłukać, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, usmażyć na oleju. Dodać opłukany szpinak, dusić 3-4 minuty...

  • Składniki: torebka ryżu, strąk czerwonej papryki, 2 marchewki, pół puszki groszku zielonego konserwowego, cebula , pół brokuła, 3 kiełbaski wiedeńskie, sól, pieprz, kurkuma, tymianek, olej...

  • Składniki: 20 dag brązowego ryżu, cukinia, 20 dag wędzonego boczku, 4 jajka, kurkuma, curry, sól, pieprz, słodka papryka, szczypiorek.

  • Składniki na 4 porcje: • 1 woreczek ryżu • 4 marchewki • 3 żółtka • 2 łyżki bułki tartej • sól • pieprz • kurkuma • olej do smażenia • pół szklanki majonezu • 3 łyżki naturalnego jogurtu.

  • Składniki (na 4 porcje) 8 podudzi kurczaka, 30 dag różnych wędlin, 2 cebule, po 1 żółtej, czerwonej i zielonej papryce, 30 dag ryżu, litr bulionu z kurczaka, szkl. groszku z puszki, 3 ząbki czosnku, 6 łyżek oliwy, kurkuma, sól, pieprz, mielona ostra papryka.

Przepisy na temat: ryz z kurkuma na patelni
  • Ryż z czterech stron świata

    ...połówki. Dymki oczyść, cebulki potnij na cząstki, a szczypiorek na ukośne kawałeczki. 2. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Dodaj pozostałe pokrojone warzywa (bez(...) pestkę, miąższ obierz i pokrój w kosteczkę. Płatki migdałowe zrumień na suchej patelni, mieszając. Przed podaniem ryż z mięsem posyp kosteczkami mango oraz płatkami migdałowymi. Danie udekoruj...

  • Curry z kalafiora

    Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy kolendrę i gorczycę.

  • Ryżowa niespodzianka

    Sposób przygotowania 1. Pesto wymieszaj z sosem sojowym, oregano i bazylią. Mięso umyj, dokładnie osusz, natrzyj czosnkiem, posmaruj 2/3 doprawionego pesto. Odstaw na 60 minut. Obsmaż na rumiano na patelni grillowej lub zawiń w folię aluminiową i piecz 45 minut w piekarniku, w 170ºC.  2. Ryż ugotuj w osolonej wodzie z kurkumą. Osącz go, wymieszaj z resztą pesto. Cebulę obierz, pokrój na...

  • Składniki: 250 g ryżu, 2-3 ząbki czosnku, parmezan, kurkuma, sól.

  • Dania obiadowe na cały tydzień

    ...wody ugotuj ryż, odcedź.  2. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień drobno posiekane cebule, czosnek i jedną paprykę. Przypraw kurkumą, oregano, słodką papryką w proszku. Dodaj posiekaną drobno papryczkę...

  • Soczyste udka z kurczaka

    ...z patelni.  3. Na patelnię wlej 3 łyżki oleju. Wsyp ryż, smaż, aż zrobi się szklisty. Domieszaj gorący bulion, mielone papryki, kurkumę. Dopraw solą, pieprzem. Włóż smażone warzywa z kiełbasą(...) rozpuści. Cebulę obierz, drobniutko posiekaj. 2 łyżki oleju rozgrzej, wrzuć cebulę, podduś na szklisto. Zdejmij z patelni, domieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę.  2. Pałki rozłóż na blasze...

  • Zimno? Mamy na to sposób - rozgrzewające dania z bakaliami

    ...w rozgrzewających daniach nie powinno zabraknąć aromatycznych przypraw, takich jak imbir, kurkuma czy curry, ale także bakalii, które nie tylko będą doskonale smakować, ale również dostarczą naszemu(...) patelni orzechami włoskimi. Pomidory faszerowane ryżem w curry i suszonymi śliwkami Sposób przygotowania Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na gorącej patelni smażymy cebulę z curry...

  • Paella z kurczakiem

    ...i oczyścić). 2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, smaż na niej podudzia kurczaka ok. 10 minut, zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmaż paprykę, cebulę i czosnek. Dodaj ryż oraz pomidory. Posyp słodką i ostrą papryką. Gorący bulion wymieszaj z kurkumą. Zalej nim składniki na patelni. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 10-15 minut. 3. Do składników na...

  • Jednogarnkowe obiady

    .... Gotuj 15 minut, ew. dolewając bulion. Na wierzchu ułóż oczyszczone krewetki.  4. Wsyp groszek. Przykryj i gotuj 5-6 minut. Zdejmij patelnię z ognia. Odczekaj 10 minut, by smaki się przegryzły(...) i obraną cebulę. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, obsmaż mięso.  2. Kurczaka zdejmij na talerz. Na patelnię dolej trochę oliwy. Obsmaż po 2-3 minuty kolejno: cebulę, paprykę i pomidory...

  • Świąteczne pieczenie z nadzieniem

    ..., mielone papryki, kozieradkę wymieszaj. Por oczyść, potnij w półplasterki. Pieczarki umyj i osusz, ew. przekrój na połówki.  2. Pieczarki podsmaż na suchej patelni. Gdy wyparuje sok, wlej 1 łyżeczkę oleju, smaż, aż się zrumienią, dodaj por. Dopraw solą. Paprykę pokrój na małe kawałeczki. Domieszaj do pieczarek, zdejmij z patelni, odstaw, by farsz ostygł. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzej...