• Informacje na temat:

    s grzybowy

Artykuły na temat: s grzybowy
  • ...posiekanej natki pietruszki. Formę do tarty wyłóż schłodzonym ciastem, nakłuj je widelcem i posyp startym serem. Na ser wyłóż farsz grzybowy. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut. Przed...

  • Składniki na 6 porcji: ● 2 garści suszonych grzybów ● paczka grzybów mrożonych ● 2 marchwie ● korzeń pietruszki ● pół cebuli ● łyżka oleju ● 150 ml śmietany kremówki ● sól ● pieprz czarny świeżo mielony ● ziele angielskie ● liście laurowe.

  • Składniki: • 1,5 kg ziemniaków • 2 cebule • majeranek • łyżka oleju • pół kg grzybów leśnych • 15 dag żółtego sera • 3 ogórki kiszone • sól • pieprz • 3 jajka • 40 dag gęstej kwaśnej śmietany • pęczek natki pietruszki.

  • Składniki: 4 dag suszonych grzybów, 10 dag kaszy jęczmiennej, 1 cebula, olej, 2 marchewki, 800 ml bulionu warzywnego, 1 liść laurowy, 4 ziemniaki, 4 łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz mielony i ziarnisty

  • Sos grzybowy

    Podawany w chlebie.

  • Grzybowy Stroganow

    Tego dania nie przywiozłam z podróży. Powstało dzięki temu, że pewnego razu towarzyszyłam przyjaciółce na wyjątkowo niewegetariańskim weselu — na stole nie było żadnej sałatki, warzywa ozdabiające deski wędlin zalane były dodatkowo galaretą, a co chwilę wjeżdżały półmiski pełne parujących kotletów. Nawet ziemniaki podawano wyłącznie ze smażonymi kiełbaskami.

  • Pyszny pasztet grzybowy

    Smaku domowego pasztetu nie da się z niczym porównać.

  • Składniki na 10 porcji: • 2 garści suszonych grzybów • 2 paczki grzybów mrożonych • 2 marchwie • korzeń pietruszki • pół cebuli • łyżka oleju • 150 ml śmietany kremówki • sól • pieprz czarny świeżo mielony • ziele angielskie • liście laurowe

  • Składniki na 4 porcje: 30 dag ryżu do risotto, 40 dag mrożonych kurek, 10 dag chudego wędzonego boczku, 900 ml bulionu warzywnego, 250 ml białego wina wytrawnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku q8 gałązek tymianku, 5 dag twardego sera typu parmezan, 4 łyżki masła, sól, świeżo mielony czarny pieprz

  • Składniki: 10 dag suszo nych grzybów, pęczek włoszczyzny, 3 duże kapelusze suszonych borowików, pół szklanki białego wytrawnego wina, łyżka masła, sól, pieprz, natka

Zdjęcia na temat: s grzybowy
Wideo na temat: s grzybowy
  • Święty spokój i zupa grzybowa

    Anna Popek o szczerych rozmowach przy ucieraniu maku, swoich popisowych smakołykach i upragnionym świętym spokoju.

  • Świąteczna ryba w roli głównej

    Szef kuchni Jakub Kasprzak zdradził w kuchni "Dzień Dobry TVN" przepisy na świąteczne dania. Na stole pojawiły się potrawy takie, jak: zupa z karmelem i lanymi kluskami, sum w maśle, majonez grzybowy, śliwka, karp, miód gryczany, kasza z suszonymi owocami, burak oraz uszka z makiem w wywarze z suszu.

  • Makarony z dodatkami wg Andrzeja Polana

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" do Andrzeja Polana dołączyła aktorka Joanna Orleańska, aby w ramach Światowego Dnia Makaronu przygotować swoje ulubione dania makaronowe. Na stole w programie pojawiły się takie dania jak: makaron z pesto z marchewki i orzechów, makaron z burakiem, kapustą i szynką oraz grzybowy makaron z kurczakiem. (źródło: Dzień Dobry TVN/ x-news)

Przepisy na temat: s grzybowy
  • Grzybowy przysmak

    Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w talarki.

  • Pożywny grzybowy quiche

    .... Dopraw do smaku przyprawami, posyp połową posiekanej natki pietruszki. Formę do tarty wyłóż schłodzonym ciastem, nakłuj je widelcem i posyp startym serem. Na ser wyłóż farsz grzybowy. Piecz...

  • Chleb cukiniowo-grzybowy

    Domowej roboty.

  • ...pierś z kurczaka, kapusta biała, pieczarki, sos sojowo-grzybowy, przyprawy do smaku, oliwa z oliwek, ryż (gramatura składników uzależniona jest od ilości osób spożywających finalnie tą potrawę)

  • Makaron z grzybami

    Sposób przygotowania 1. Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać pokrojone grzyby. Dusić do miękkości. Pod koniec doprawić do smaku i dodać połowę natki pietruszki. 2. Połowę grzybów zmiksować i połączyć z wywarem jarzynowym. Do ugotowanego makaronu dodać zmiksowany sos grzybowy, pozostałą część grzybów i połowę parmezanu...

  • Żurek wielkanocny

    ..., posypany świeżym majerankiem. Najlepszy jest następnego dnia.  RADA: Można też dodać do zupy garść mrożonych kurek - wzmocnią grzybowy smak.

  • Makaron z grzybami

    ...połowę natki pietruszki. Połowę grzybów zmiksować i połączyć z wywarem jarzynowym. 2. Do makaronu ugotowanego zgodnie z przepisem dodać zmiksowany sos grzybowy, pozostałą część grzybów i połowę...

  • Uszka wigilijne

    ...grzyby i bułkę tartą. Doprawić do smaku. 3. Ciasto rozwałkować, wykrawać kwadraty o boku ok. 4 cm. Na każdy nałożyć grzybowy farsz, sklejać po przekątnej, tak by powstał trójkąt. Skleić dwa końce...

  • Barszczyk czerwony

    ..., pieprzem, suszonym majerankiem i sokiem z cytryny.  3. Gotowy barszczyk przecedź przez sitko. Podawaj z pasztecikami grzybowymi albo pikantnymi ciastkami francuskimi. 

  • Grzybowa z kaszą jęczmienną

    ...z masłem. Wymieszaj z pozostałym grzybowym wywarem oraz pokrojonymi grzybkami.  4. Do zupy ostrożnie wlej śmietanę, uważając, by nie zwarzyła się. Przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem. 

Dyskusje na temat: s grzybowy
  • sos grzybowy na zimę

    czy ktoś z Was robił kiedyś sos grzybowy w weki na zimę? jestem ciekawa czy da się to zrobić a sos po jakimś czasie (mimo, że zagotowany) nie zacznie się psuć? przecież to praktycznie sama śmietana jest!

  • Re: Grzybowy Stroganow

    akurat po żubrówce pozostaje charakterystyczny posmak. Przykro mi że nie masz racji ;-((

  • Re: sos grzybowy na zimę

    Na Twoim miejscu nie ryzykowałabym z wekowaniem gotowego sosu. Jeśli chcesz to możesz zawekować wstępnie przygotowane grzyby. Dokładnie obrane i umyte grzyby pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą lekko posolić i gotować ok 15-20 minut. Grzyby wrzucasz do słoików, zalewasz je niewielką ilością wody w której się gotowały (będzie lekko ciemna) zamykasz słoiki i pasteryzujesz przez 10 mjinut. Takie grzybki ze słoik a możesz zimą wykorzystać nie tylko do sosu grzybowego ze śmietaną, ale i do...

  • Re: Grzybowy Stroganow

    ~ do Macko Wawa , też . Pisze się i nazywa od początku powstania - "Boeuf Stroganoff". Chociaż u nasz we Polsce nazywany jest "Strogonow" , niepoprawnie ale się utrwaliło. I cóż na to poradzisz ??

  • Re: sos grzybowy na zimę

    Można grzyby poddusić z cebulką, doprawić i zamrozić. Potem tylko rozmrozić, zagotować i dodać resztę składników. Pozdrawiam.

  • Re: Grzybowy Stroganow

    Oczywiście masz rację. A Strogonowa najlepiej popić ekspresso lub moczą.

  • Re: sos grzybowy na zimę

    dzięki za odzew, tak myślałam, że się nie da :)

  • Re: sos grzybowy na zimę

    Obgotowane w wodzie z solą grzyby ładuję do wyprażonych słoików, zakręcam, odwracam na "łebki". Następnego dnia pasteryzuję słoiki przez godzinę.Odwracam słoiki na "łebki". Znowu pasteryzuje przez godzinę. Po ostygnięciu (na "łebkach") grzyby są gotowe do przechowywania nawet przez całą zimę. Sos łączę ze śmietaną po otworzeniu słoika.

  • Re: Grzybowy Stroganow

    A po co ten alkohol? W doadtku wodka ktora zadnego smaku nie pozostawi?