• Informacje na temat:

    s grzybowy

Artykuły na temat: s grzybowy
  • ...posiekanej natki pietruszki. Formę do tarty wyłóż schłodzonym ciastem, nakłuj je widelcem i posyp startym serem. Na ser wyłóż farsz grzybowy. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut. Przed...

  • Składniki na 6 porcji: ● 2 garści suszonych grzybów ● paczka grzybów mrożonych ● 2 marchwie ● korzeń pietruszki ● pół cebuli ● łyżka oleju ● 150 ml śmietany kremówki ● sól ● pieprz czarny świeżo mielony ● ziele angielskie ● liście laurowe.

  • Składniki: • 1,5 kg ziemniaków • 2 cebule • majeranek • łyżka oleju • pół kg grzybów leśnych • 15 dag żółtego sera • 3 ogórki kiszone • sól • pieprz • 3 jajka • 40 dag gęstej kwaśnej śmietany • pęczek natki pietruszki.

  • Składniki: 4 dag suszonych grzybów, 10 dag kaszy jęczmiennej, 1 cebula, olej, 2 marchewki, 800 ml bulionu warzywnego, 1 liść laurowy, 4 ziemniaki, 4 łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz mielony i ziarnisty

  • Sos grzybowy

    Podawany w chlebie.

  • Grzybowy Stroganow

    Tego dania nie przywiozłam z podróży. Powstało dzięki temu, że pewnego razu towarzyszyłam przyjaciółce na wyjątkowo niewegetariańskim weselu — na stole nie było żadnej sałatki, warzywa ozdabiające deski wędlin zalane były dodatkowo galaretą, a co chwilę wjeżdżały półmiski pełne parujących kotletów. Nawet ziemniaki podawano wyłącznie ze smażonymi kiełbaskami.

  • Pyszny pasztet grzybowy

    Smaku domowego pasztetu nie da się z niczym porównać.

  • Składniki na 10 porcji: • 2 garści suszonych grzybów • 2 paczki grzybów mrożonych • 2 marchwie • korzeń pietruszki • pół cebuli • łyżka oleju • 150 ml śmietany kremówki • sól • pieprz czarny świeżo mielony • ziele angielskie • liście laurowe

  • Składniki na 4 porcje: 30 dag ryżu do risotto, 40 dag mrożonych kurek, 10 dag chudego wędzonego boczku, 900 ml bulionu warzywnego, 250 ml białego wina wytrawnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku q8 gałązek tymianku, 5 dag twardego sera typu parmezan, 4 łyżki masła, sól, świeżo mielony czarny pieprz

  • Składniki: 10 dag suszo nych grzybów, pęczek włoszczyzny, 3 duże kapelusze suszonych borowików, pół szklanki białego wytrawnego wina, łyżka masła, sól, pieprz, natka

Zdjęcia na temat: s grzybowy
Wideo na temat: s grzybowy
  • Święty spokój i zupa grzybowa

    Anna Popek o szczerych rozmowach przy ucieraniu maku, swoich popisowych smakołykach i upragnionym świętym spokoju.

  • Świąteczna ryba w roli głównej

    Szef kuchni Jakub Kasprzak zdradził w kuchni "Dzień Dobry TVN" przepisy na świąteczne dania. Na stole pojawiły się potrawy takie, jak: zupa z karmelem i lanymi kluskami, sum w maśle, majonez grzybowy, śliwka, karp, miód gryczany, kasza z suszonymi owocami, burak oraz uszka z makiem w wywarze z suszu.

  • Makarony z dodatkami wg Andrzeja Polana

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" do Andrzeja Polana dołączyła aktorka Joanna Orleańska, aby w ramach Światowego Dnia Makaronu przygotować swoje ulubione dania makaronowe. Na stole w programie pojawiły się takie dania jak: makaron z pesto z marchewki i orzechów, makaron z burakiem, kapustą i szynką oraz grzybowy makaron z kurczakiem. (źródło: Dzień Dobry TVN/ x-news)

Przepisy na temat: s grzybowy
  • Grzybowy przysmak

    Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w talarki.

  • Pożywny grzybowy quiche

    .... Dopraw do smaku przyprawami, posyp połową posiekanej natki pietruszki. Formę do tarty wyłóż schłodzonym ciastem, nakłuj je widelcem i posyp startym serem. Na ser wyłóż farsz grzybowy. Piecz...

  • Chleb cukiniowo-grzybowy

    Domowej roboty.

  • ...pierś z kurczaka, kapusta biała, pieczarki, sos sojowo-grzybowy, przyprawy do smaku, oliwa z oliwek, ryż (gramatura składników uzależniona jest od ilości osób spożywających finalnie tą potrawę)

  • Makaron z grzybami

    Sposób przygotowania 1. Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać pokrojone grzyby. Dusić do miękkości. Pod koniec doprawić do smaku i dodać połowę natki pietruszki. 2. Połowę grzybów zmiksować i połączyć z wywarem jarzynowym. Do ugotowanego makaronu dodać zmiksowany sos grzybowy, pozostałą część grzybów i połowę parmezanu...

  • Żurek wielkanocny

    ..., posypany świeżym majerankiem. Najlepszy jest następnego dnia.  RADA: Można też dodać do zupy garść mrożonych kurek - wzmocnią grzybowy smak.

  • Makaron z grzybami

    ...połowę natki pietruszki. Połowę grzybów zmiksować i połączyć z wywarem jarzynowym. 2. Do makaronu ugotowanego zgodnie z przepisem dodać zmiksowany sos grzybowy, pozostałą część grzybów i połowę...

  • Uszka wigilijne

    ...grzyby i bułkę tartą. Doprawić do smaku. 3. Ciasto rozwałkować, wykrawać kwadraty o boku ok. 4 cm. Na każdy nałożyć grzybowy farsz, sklejać po przekątnej, tak by powstał trójkąt. Skleić dwa końce...

  • Barszczyk czerwony

    ..., pieprzem, suszonym majerankiem i sokiem z cytryny.  3. Gotowy barszczyk przecedź przez sitko. Podawaj z pasztecikami grzybowymi albo pikantnymi ciastkami francuskimi. 

  • Grzybowa z kaszą jęczmienną

    ...z masłem. Wymieszaj z pozostałym grzybowym wywarem oraz pokrojonymi grzybkami.  4. Do zupy ostrożnie wlej śmietanę, uważając, by nie zwarzyła się. Przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem. 

Dyskusje na temat: s grzybowy
  • sos grzybowy na zimę

    czy ktoś z Was robił kiedyś sos grzybowy w weki na zimę? jestem ciekawa czy da się to zrobić a sos po jakimś czasie (mimo, że zagotowany) nie zacznie się psuć? przecież to praktycznie sama śmietana jest!

  • Re: Grzybowy Stroganow

    akurat po żubrówce pozostaje charakterystyczny posmak. Przykro mi że nie masz racji ;-((

  • Re: sos grzybowy na zimę

    Na Twoim miejscu nie ryzykowałabym z wekowaniem gotowego sosu. Jeśli chcesz to możesz zawekować wstępnie przygotowane grzyby. Dokładnie obrane i umyte grzyby pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą lekko posolić i gotować ok 15-20 minut. Grzyby wrzucasz do słoików, zalewasz je niewielką ilością wody w której się gotowały (będzie lekko ciemna) zamykasz słoiki i pasteryzujesz przez 10 mjinut. Takie grzybki ze słoik a możesz zimą wykorzystać nie tylko do sosu grzybowego ze śmietaną, ale i do...

  • Re: Grzybowy Stroganow

    ~ do Macko Wawa , też . Pisze się i nazywa od początku powstania - "Boeuf Stroganoff". Chociaż u nasz we Polsce nazywany jest "Strogonow" , niepoprawnie ale się utrwaliło. I cóż na to poradzisz ??

  • Re: sos grzybowy na zimę

    Zgadzam się z Mole, tak samo robię, bałabym się pasteryzacji grzybów, chociaż być może zdaje to egzamin.

  • Re: Grzybowy Stroganow

    Oczywiście masz rację. A Strogonowa najlepiej popić ekspresso lub moczą.

  • Re: sos grzybowy na zimę

    Cebulke poddusic na masełku ,dac opłukane grzybki ,dusic jakies pół godziny ,doprawic do smaku ,daje do pojemników i mroze ,w zimie odmrazam do prawiam smietaną ,pyszne jak swierze w smaku ,polecam .

  • Re: sos grzybowy na zimę

    grzybki do słoików ,to bez śmietany.nawet mrożę sosy grzybowe też bez śmietany.

  • Re: Grzybowy Stroganow

    A po co ten alkohol? W doadtku wodka ktora zadnego smaku nie pozostawi?