• Informacje na temat:

    s majonezowy

Artykuły na temat: s majonezowy
  • Składniki: 12,5 dag szpinaku, 1 ząbek czosnku, 200 ml majonezu, 100 ml jogurtu typu greckiego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 10 dag wędzonego boczku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

  • Baba majonezowa

    Kaszubski specjał.

  • Składniki na 10 porcji: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 3/4 szkl. cukru, 5 łyżek majonezu, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3,5 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, tłuszcz i tarta bułka do formy. Do dekoracji: 1 op. białego lukru, 1 szkl. wiśni bez pestek, 3 łyżki cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, grubo posiekane pistacje.

  • Majonezowe babeczki na słodko

    Jak można wykorzystać majonez do sporządzenia różnych popularnych i smacznych dań, także na słodko? Na przykład przygotowując babeczki:-)

  • Białe szparagi  w majonezowym sosie

    Składniki na 4 porcje: ● pęczek białych szparagów ● sól, cukier ● kilka kropli soku z cytryny; sos: ● łyżka ostrej musztardy ● 2 żółtka ● 2 białka ● szkl. oleju ● biały pieprz, sól.

  • Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo, ok. 15 dag bobu, majonez, sól, ostra papryka w proszku.

  • Składniki na 4 porcje): 500 g peklowanej wędliny (szynki, baleronu, boczku lub polędwicy), sól, pieprz, suszony tymianek l średnia marchewka (ok. 100 g), 2-3 korniszony + 2 łyżki zalewy z ogórków, 2-3 dymki, 250 g majonezu, łyżka jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki musztardy, cebula

  • Pory w sosie musztardowo-majonezowym

    Dla zdrowia i pięknej figury.

  • Składniki: 1/2 główki białej kapusty, 3 marchewki, 1 cebula, 20 dag kiszonej kapusty, 1/3 szkl. cukru pudru, sól, pieprz, 1/2 szkl. majonezu, 1/4 szkl. mleka, po kilka gałązek natki i szczypiorku.

  • Świetnym dodatkiem do pieczonych pierogów są pikantne sosy. Pasują zarówno do dań z mięsem, jak i jarskich. Sos jogurtowo-majonezowy. Wymieszaj po...

Wideo na temat: s majonezowy
  • Babki wielkanocne w pięciu odsłonach

    Wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy bez pachnącej, oblanej lukrem babki. Dlatego w kuchni "Dzień Dobry TVN" mistrzyni cukiernictwa Beata Kartowicz przygotowała ją w pięciu odsłonach. Na stole pojawiły się: babka drożdżowa, czekoladowa, gotowana, majonezowa i odwrócone mini babeczki z kremem patissiere. Materiał archiwalny.

Przepisy na temat: s majonezowy
  • Sos majonezowy najlepszy, bo domowy

    Do prawie każdej z sałatek pasuje przepyszny domowy majonez doprawiony np. ziołami, czosnkiem, jogurtem.

  • Słoikowa sałatka z sosem jogurtowo-majonezowym

    Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

  • Białe szparagi w majonezowym sosie

    Świetne jako przystawka zamiast sałatki.

  • Składniki: schab w plastrach (ok. 7), zioła prowansalskie, pieprz, cebula, ser żółty, mały słoik majonezu dekoracyjnego.

  • Przepis nadesłany przez: olas1979.

  • Tradycyjna sałatka jarzynowa

    Bazą sałatki są warzywa korzeniowe, ziemniaki i sos majonezowy. Inne składniki dobieraj według zasady: coś kwaśnego (jabłko, ogórek), ostrego (cebula) oraz treściwego (jajko, groszek).

  • Uniwersalne zimne sosy do pierogów

    Sos jogurtowo - majonezowy Wymieszaj po 4 łyżki naturalnego jogurtu greckiego i majonezu. Dodaj 2 obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny i sól oraz pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Przed podaniem sos warto dobrze schłodzić. Salsa pomidorowa Obierz i posiekaj 1 czerwoną cebulę oraz 3 ząbki czosnku. Zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj pokrojone...

  • Trzy szybkie i łatwe sosy!

    Migdałowy z fetą i jogurtem Utrzyj na gładko 30 dag sera feta oraz 300 ml gęstego jogurtu naturalnego. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Na suchej patelni zrumień 10 dag płatków migdałowych (ew. posiekanych migdałów albo orzechów laskowych). Wymieszaj je z sosem. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i odrobiną soli. Majonezowy z keczupem na ostro Do dużego słoika...

  • Wegetariańskie barbecue: Soczyście warzywne burgery z buraka

    ...plastrze sera, następnie gorącego buraczanego kotleta, ponownie ser i mix sałat. Przykryć drugą połówką bułki. Serwować z dowolnym sosem - pomidorowym, majonezowym, tatarskim lub chrzanowym. Smacznego!

Dyskusje na temat: s majonezowy
  • Re: sałatka z prawdziwkami

    Składniki mówią, że jest to świetne połączenie, ale jestem początkującą gospodynią i proszę o dokładne proporcje składników i przepis na sos majonezowy. W każdym razie proszę o więcej szczegółów, bo jestem zupełnie początkująca. Pozdrawiam

  • Re: sałatka z prawdziwkami

    wydaje mi się , że najlepsza byłaby taka ziemniaczana sałatka: ziemniaki gotowane, kalafior gotowany, smażone prawdziwki, ogórek konserwowy, marchew gotowana, groszek, sos majonezowy i dużo zieleniny. Dla mnie takie połączenie jest super

  • Re: FASZEROWANE JAJKA

    Przypomnialy mi sie takie jajka faszerowane z mojego wesela... Byly pyszne. A zrobione byly prosto.Zoltka utarto z maslem i smietana,doprawiono i nafaszerowano jajka.I do tego byl sos majonezowy z ziarenkami marnowanego zielonego pieprzu.Bardzo smaczne.

  • Re: sałatka z prawdziwkami

    kurcze , ale mi zadałaś temat, wszystko zależy od ilości sałatki jaką chcesz uzyskać, ja bym dała wszystkiego po tyle samo (no- ziemniaków może być nieco więcej), pokrój wszystko w kostykę i możesz dodać jeszcze cebulę , o której zapomniałam. Jesli chodzi o sos majonezowy - tyle samo majonezu i śmietany ( lub jogurtu greckiego) wymieszaj , dopraw, zalej składniki , wymieszaj. Smacznego

  • Re: co na stół na imieniny???

    Ja raz jadłam na imieninach taką sałatkę warstwową, w przezroczystej misce były ułożone pory, kukurydza, groszek, papryka, ogórki konserwowe, żółty ser, chyba coś tam jeszcze, na wierzchu był sos majonezowy - dokładnego przepisu musiałabyś poszukać, ale sałatka wygląda b. efektownie i jest smaczna. Poza tym, hm, może jakieś jajka nadziewane? Albo w stylu włoskim - bruschetty. To są taki

  • Re: Sos majonezowy najlepszy, bo domowy

    Przepis jest na majonez.Sosem będzie wtedy,gdy dodamy śmietanę,jogurt.Nie rozumiem tylko dlaczego potrzebne są 3 żółtka.Do takiej ilości oleju wystarczy w zupełności 1.Sok z cytryny oprócz dodania smaku "wybiela" majonez.Jeśli zależy nam,żeby był bardzo jasny należy dodać trochę gorącej wody.

  • Re: Sos majonezowy najlepszy, bo domowy

    Kto by się bawił trzepaczką?! W kubku po dużym jogurcie umieszcza się żółtko,łyżeczkę musztardy i olej, wszystko się blenduje aż zgęstnieje.Posolić,popieprzyć,przełożyć do naczynia, a kubek wyrzucić.Prosto i czysto.

  • Re: Sos majonezowy najlepszy, bo domowy

    100ml oleju i 3 żółtka? Moim zdaniem wystarczy 1 żółtko na 150ml oleju. Nie dodaje cytryny ale za to szczyptę cukru i kilka kropel maggi. Można dodać też odrobinę octu jeśli ktoś lubi ostrzejszy majonez lub chce kilka dni trzymać w lodówce.

  • Re: Sos majonezowy najlepszy, bo domowy

    Sol, cukier i cytryna lub ocet to konserwanty zabezpieczajace majonez przed zepsuciem. Od 20 lat robie majonez i nigdy sie nie zepsul,nawet jak o nim zapomnialam i lezal kilka tygodni lodowce.

  • Pora na dania z pora

    Najprostsza sałatka z pora: cienko pokrojony por, groszek z puszki i sos majonezowy - idealna jako dodatek do dań, kanapek. Świetnie pasuje do wędliny i jajek. Smacznego!