• Informacje na temat:

    s na dobry bigos

Artykuły na temat: s na dobry bigos
  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Kompot i konkurencja

    Do wigilijnej kolacji tradycyjnie podaje się kompot z suszu. Jest z nim trochę tak jak z bigosem, bo w każdym domu smakuje inaczej.

  • mama jest nadal w szpitalu. bywam u niej prawie codziennie. ustrojstwo ze srub  ktore jest przyczepione do jej kolana pozostanie tak przez kolejne 4 tygdnie...

  • Czy znów przytyjesz w święta?

    Smażone karpie, pierogi, łazanki i bigos oto tradycyjne świąteczne polskie potrawy. W co trzecim polskim gospodarstwie domowych jest osoba, która jedząc te smakołyki zastanawia się, ile przybędzie jej kilogramów i jak je stracić.

  • Smakołyki i... ból brzucha

    Święta Bożego Narodzenia z suto zastawionym stołem to nasza polska tradycja. Karp, bigos, pierniki, makowce i inne świąteczne smakołyki...

  • Księga smaków: Kapusta kiszona

    Szczyt jej popularności przypada na sezon jesienno-zimowy, ale warto ją jeść przez cały rok. Ale co oprócz znanego wszystkim bigosu i kapuśniaku z niej przyrządzić? Jej niepisaną zaletą jest to, że przyspiesza przemianę materii, działa przeciwzapalnie i oczyszczająco. Ma wprawdzie minus - powoduje wzdęcia, ale można temu zapobiec, dodając do niej kminek. Z lasagne i grzybami To genialne...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    Katarzyna Pruszkowska, Styl.pl: Tłusta, ciężka i niezdrowa. Najpopularniejsze dania: kotlet schabowy, bigos i pierogi. Tak często kojarzy się tradycyjna kuchnia polska. Czy słusznie? Katarzyna Bosacka: - W sumie słusznie, ale nasza kuchnia coraz rzadziej jest taka, bo przez ostatnie lata bardzo się zmieniła. Widać to nie tylko po wyborze produktów spożywczych, liczbie szefów kuchni...

  • Kucharz powinien być otwarty na smaki

    ...talent i sama nauka na niewiele się zda. Jakie jest pana zdanie - czy każdy może nauczyć się gotowania? - Podstawową zasadą, którą powinien kierować się dobry kucharz, jest otwartość na smaki(...) wina. Prowadzi pan restaurację, więc podgląda pan zwyczaje naszych rodaków - czy i Polacy przekonują się do picia dobrych win? - Kilkanaście lat temu zwyczaj picia wina w Polsce nie był zbyt...

  • Siedem trików na oszczędne gotowanie i pieczenie

    ...jej dogotowanie. 4. Opłacalna inwestycja Gdy mamy dużą rodzinę i często gotujemy, zainwestujmy w szybkowar. Dobry kosztuje ok. 300 zł, ale wydatek szybko się zwróci, bo oszczędność energii sięga 50 proc. Szybkowar jest też świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy późno wracają do domu. Pozwala na oszczędność czasu. Gulasz wołowy udusimy w zaledwie 20 minut, a bigos ugotujemy w 35 minut...

  • ...poquito" :) Smiesznie bylo jednak. No to tyle na tyle. Tajska kuchnia jest wyborna. A szkocki black pudding to po prostu nasza kaszanka:) Tesknie za naszym dobrym jedzeniem. za bigosem...

Wideo na temat: s na dobry bigos
  • Chcesz mieć płaski brzuch?

    W "Dzień Dobry TVN" trenerka Katarzyna Bigos pokazała ćwiczenia na płaski brzuch. Jak prawidłowo je wykonać? (Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Pomogła potrzebującym w nietypowy sposób

    Co zawiera wegański bigos? - Składa się z wszystkiego, co sprawia, że czujemy świąteczny zapach i klimat - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" Joanna Brodzik. - Pachnie śliwkami wędzonymi, wędzonym tofu, dobrej jakości kiszoną kapustą, przyprawami - dodała aktorka. Jak sprzedaż takiego bigosu przełoży się na pomoc potrzebującym?

  • Pomysły na kiszoną kapustę

    Dominika Wójciak przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" potrawy z kapustą kiszoną. Zwyciężczyni 3. edycji "MasterChefa" zdradziła przepisy na: wegański bigos, pierogi z kapustą i grzybami oraz kapuśniaczki z ciasta krucho-drożdżowego.

Przepisy na temat: s na dobry bigos
  • Śliwka na świątecznym stole

    ..."Śliwka nie grzeszy urodą, ale za to grzeszy smakiem i aromatem. Możemy z niej przygotować marmolady, konfitury i powidła. Możemy pójść w aromatyczne sosy. Któż jest w stanie wyobrazić sobie dobry bigos bez niej? Również indyk w towarzystwie śliwki broni się doskonale. Poza tym można śliwkę zamknąć w pierogu" - mówi PAP Life dziennikarz kulinarny Paweł Loroch. Kolejne pomysły na wykorzystanie...

  • Sezon na grzyby

    ...czerwonego barszczu, bigosu, pieczeni i wielu sosów. Jak zbierać grzyby Wykręcajmy je delikatnie z podłoża wraz z całym korzeniem. Nie powinno się ich wycinać (resztka korzenia gnije, niszcząc...

  • Malka Kafka: Dieta wegańska jest receptą na zdrowie

    ...będzie tym samym schabowym, ale takiego kotleta można zrobić tak, że trudni go będzie odróżnić od mięsnej wersji. Można zrobić świetny bigos bez użycia mięsa. Są roślinnego pochodzenia substancje...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...na święta przygotowujemy dużo przysmaków. Co roku obowiązuje podział prac. Ja specjalizuję się w pierogach, mama w bigosie i barszczu, jedna siostra w rybach, a druga w sałatkach. W takich chwilach...

Dyskusje na temat: s na dobry bigos
  • Re: bigos

    Babcia mojego męża, osoba uważająca się właśnie za oszczędną sporządza taki bigos, czyli dosłownie co się nawinie. Kapusta, ogórek kiszony, grzyby otwarte nie wiadomo jak dawno temu, mortadela(...) potrafiła wykorzystać składniki z lodówki. Niestety takich ludzi jest bardzo dużo (chyba że tylko w mojej okolicy?), którym wydaje się, że gotują pyszny bigos. Bigos z tzw. resztek świątecznych

  • Re: Boski bigos Kuby

    Dobry bigos powinien być wyłącznie z kapusty kiszonej i zawierać wagowo tyle samo 3 rodzajów mięs (wołowina, wieprzowina, dziczyzna lub gęś) i wędlin (boczek, kiełbasa) co kapusta. Oprócz śliwek i grzybów oraz wina (lub wódki jałowcowej) powinno się dodać 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego. Gozdziki w bigosie to nieporozumienie. Włoszczyzna (bez pora) też mu nie zaszkodzi, a marchew poprawi

  • Re: bigos

    Bigos z pozostałych mięs i dobrych szynek,boczków - bo przecież na święta każdy stara się kupować mięsa i wędliny w dobrych gatunkach to dobry pomysł! Nikt tu nie mówi o zepsutych,spleśniałych produktach.Chyba,że ktoś ma na myśli niedojedzone i pozbierane resztki z talerzy:) Ale to chyba juz przesada,żeby takie pytania zadawać!Nawet z ludźmi biednymi dzielimy się dobrymi produktami a nie

  • Re: Szybki obiad na Wszystkich Świętych

    My mieliśmy na szczęście zamrożony bigos,więc to szybki i dobry obiad. A poza tym polecam ziemniaczki i kotlet schabowy,to moje ulubione danie:)

  • Re: I po co nam ten seks?

    Ja wolę dobry bigos od najlepszego bzykania.

  • Re: Co przygotować z poświątecznych resztek?

    W knajpie robia dobry bigos....A szczegolnie gdy sa poprawiny..to juz sprawdzone..

  • Re: Kwaśnica

    ja to nazywam bigos po wigilii i z kminkiem jest bardzo dobry wszystko razem gotuję i oszczędzam drzewo

  • Re: Jak pozbyć się resztek po świętach?

    bigos z resztek to raczej jakaś kapusta z resztkami , do bigosu żeby był naprawdę dobry daje się dużo różnego i dobrego mięsa

  • Re: Oto najlepiej opłacane modelki. Ile zarabiają?

    Jechałem sobie pociagie, jadłem bigos ze słoika i zauważyłem, że jedna dama ma potargane spodnie na kolanach. Powiedziałem je: MA PANI POTARGANE SPODNIE - A ONA , ZE TO NIE MOJA SPRAWA. I BĄDŹ TU DOBRY CZŁOWIEKU!.