• Informacje na temat:

    s na sos tatarski

Artykuły na temat: s na sos tatarski
  • Sałatka z sosem tatarskim

    ...z indyka, połowa selera, sos tatarski, sól, pieprz. 1. Ziemniaki, marchewki oraz seler obieram, kroję na  drobne kawałki i gotuję, uważając, aby nie były za miękkie. Ogórki, ser i szynkę tnę na nieduże kawałki. 2. Składniki przekładam do salaterki, doprawiam do smaku i dodaję sos tatarski.

  • Składniki na 5-6 porcji. Jajka: 5-6 jaj • 10-15 dag szynki • 2 łyżki kwaśnej śmietany • sól • pieprz. Sos tatarski: 1 słoik majonezu • 2-3 ogórki kiszone • 1/2 słoika groszku zielonego • 1 słoik pieczarek marynowanych • natka lub szczypiorek.

  • Bułeczki: 4 miękkie razowe bułki, 4 duże (przekrojone na pół) lub 8 małych płaskich filetów rybnych (łącznie ok. 480 g), na przykład z flądry, złocicy, smuklicy lub zimnicy, bez skóry i ości, szczypta pieprzu cayenne, 1/2 kubka mąki, oliwa, 25 g parmezanu, pojemniczek rzeżuchy, cytryna. Purée: średni ziemniak, 500 g mrożonego groszku, 1/2 pęczka świeżej mięty. Sos tatarski: 6 malutkich...

  • Befsztyk tatarski

    Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą do masy mięsnej dodać sosu worcestershire albo kilka kropli tabasco.

  • ...sosem tatarskim. Na tym ułóż sałatę, plasterki ogórków i po 2 paluszki rybne. Posyp je cebulą i szczypiorkiem, polej keczupem i pozostałym sosem tatarskim. Przykryj pieczywem tostowym. Kanapki(...) praskę czosnkiem. Koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dołóż do sosu tatarskiego, wszystko dokładnie wymieszaj. 2. Sałatę opłucz, osusz na pa pierowym ręczniku. Dymkę oczyść, cebulę pokrój...

  • Befsztyk tatarski

    Składniki na 4 porcje: 40 dag polędwicy wołowej, 2 dymki ze szczypiorem, po 2 łyżki kaparów, korniszonów i cebulek w occie, 4 pomidorki koktajlowe, 1 papryczka chili, 4 jajka, 2 łyżki oliwy, sól pieprz.

  • Składniki na 8 porcji: 12 przepiórczych jajek, lpo 1 łyżce mielonej słodkiej papryki i kolorowego pieprzu. Do sosu tatarskiego posiekane: 2 korniszony, 1 mała cebulka, kilka marynowanych grzybków, 2 kawałki konserwowej czerwonej papryki oraz 1 i 1/2 szkl. majonezu, sól, pieprz, cukier, natka, szczypiorek.

  • ...w temperaturze 200° C. Podawaj ciepłe z sosem pomidorowym lub po ostygnięciu – z barszczem. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut Porcja: 365 kilokalorii...

  • ..., dopraw do smaku solą i pieprzem. 2 jajka drobno posiekaj, grzybki i 3 ogóreczki pokrój w drobną kostkę. Dodaj sos majonezowo- musztardowy, wymieszaj. Pozostałe ogórki i oliwki pokrój w plasterki. 2. Jajka, które zostały przekrój wzdłuż na pół. Na półmisku połóż 8 łyżek sosu tatarskiego. Na każdej porcji ułóż połówkę jajka. Udekoruj plasterkami ogórka, oliwki i majonezem. Przygotowanie: 30 minut...

  • Z sosami smakują jeszcze lepiej

    Tatarski Przepis podała mi ukochana babcia. Drobno kroję 2-3 korniszony, wiejskie jajko ugotowane na twardo i kilka grzybków marynowanych. Szczypiorek siekam. Do 150 g majonezu dodaję jajko(...) i sokiem z cytryny. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Sos jest bardzo orzeźwiający zwłaszcza w upalny dzień.

Wideo na temat: s na sos tatarski
Przepisy na temat: s na sos tatarski
  • Sos tatarski

    Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole!

  • Łosoś pieczony w sosie tatarskim

    Składniki: 70 dag łososia 1 łyżka masła 1 cebula 1 listek laurowy 1 łyżka świeżego tymianku lub szczypta suszonego sól, pieprz sos tatarski np. Premium Tarsmak Przygotowanie(...). Wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 35 minut. 2. Po schłodzeniu rybę polać sosem tatarskim. Smacznego!

  • Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem

    Składniki: filety śledziowe a’la matjas - 6 sztuk ananas z puszki - 6 plasterków jajka ugotowane na twardo - 3 sztuki papryka konserwowa - 1 mały słoiczek sos tatarski np.Tarsmak(...) z sosem tatarskim. 2. Sałatkę wyłożyć do miseczki i posypać płatkami chilli i pestkami granata.   Smacznego!

  • Ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim

    ...ziemniaki pieczemy w żarze do miękkości (około 45-50 minut).  Upieczone ziemniaki obficie posypujemy szczypiorkiem i podajemy z sosem tatarskim.

  • ​Sos beszamelowy

    Składniki: 30 g masła 30 g mąki 300 ml bulionu 300 ml mleka Sól Galka muszkatołowa Przygotowanie:  Masło roztopić, dodać mąkę, zmieszać (nie rumienić). Zasmażkę stopniowo zalać bulionem i mlekiem, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować 5 minut. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Sos angielski Sos holenderski Sos tatarski...

  • Wytrawne mini babeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkoniakiem

    Może warto w te święta, zamiast tradycyjnych jaj z majonezem, chrzanem czy w tatarskim sosie, urozmaicić nieco menu?

  • Błyskawiczne sosy do przekąsek

    Dobrze dobrany sos to najlepszy sposób, aby podkreślić smak potrawy. Z naszymi przepisami nawet kulinarni debiutanci przygotują bez problemu najsmaczniejsze dodatki.

  • Wegetariańskie barbecue: Soczyście warzywne burgery z buraka

    ..., wyrazisty żółty ser, garść różnych gatunków sałat oraz ulubiony sos. Jarskie barbecue czas zacząć!

  • Tatar ze śledzia z kalarepą i suszonymi śliwkami

    Sposób przygotowania Płaty śledziowe moczymy przez około 2 godziny. Gotujemy jajka na twardo, obieramy je i kroimy w kostkę. Płaty śledziowe również kroimy w kostkę lub duże kwadraty, a szczypiorek siekamy. Sałatkę można podać na dwa sposoby: składniki można ułożyć warstwami, a na wierzch dodać sos tatarski lub też wymieszać wszystkie składniki. 

  • Burgery farmerskie z kolendrą

    ...pieczarki i korniszony grubo posiekaj. Pikle wymieszaj  z majonezem i jogurtem. Przygotowany sos tatarski przypraw. Bułki rozetnij. Przełóż sałatą, pomidorami, hamburgerami oraz czerwoną cebulą i sosem.(...) przełóż do miseczki. Cukinię odciśnij, wraz z kolendrą i resztą warzyw dodaj ją do mięsa. Masę  przypraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Wyrób. Uformuj  z niej 5 owalnych kotletów. Lekko spłaszcz je...

Dyskusje na temat: s na sos tatarski
  • Re: zamiast majonezu

    my zamiast majonezu coraz częściej używamy sos tatarski, ummm pycha

  • Re: Jajka nadziewane

    przepis jest fajny,ale ja wole zwykly majonez jak sos tatarski

  • Re: SAŁATKI

    Prawda,sos tatarski jest obowiązkowy.Gdy się przegryzie przez noc znika w okamgnieniu.Gdzieś tu na Smakerze jedna z dziewczyn podała sałatkę z przysmakiem gajowego,tę bym chętnie wypróbowała.

  • Re: Sosy do jaj i mięs

    bo nie zorro....sos tatarski nazwa jak każda inna

  • Re: SAŁATKI

    tradycyjna jarzynowa musi być , do tego sałatka z odciskanych porów i obowiązkowo sałatka typu sos tatarski z grubo krojonych grzybów leśnych ....już się nie mogę doczekać

  • Re: Sosy do jaj i mięs

    W naszej rodzinie od kilku pokoleń sos tatarski jest przyrządzany jako pikantna sałatka do mięs i wędlin, składniki: jajka na twardo, korniszony, grzyby marynowane (może być pieczarka) groszek z puszki, w ilościach proporcjonalnych po mnie więcej 1/4 każdy składnik , sól, pieprz do smaku plus kilka łyżek majonezu (szklanka w podanym powyżej przepisie, to zdecydowanie za dużo). A dlaczego tatarski

  • c.d

    c.d

    Jesli chodzi o potrawy,ktore znajduja sie u nas na stole-to jest to zur,ktory miesci wszystkie nagotowane jajka:) Moja mama robi sos tatarski,a tesciowa sos chrzanowy z jablkiem-mnie smakuja oba,wiec je robie. Pieke sama szynke,mieso,robie pasztet.A z ciast...jest u mnie babka drozdzowa i mazurek.

  • Re: Myślisz, że kupujesz majonez? Lepiej sprawdź etykietę...

    Chciałem kupić sos tatarski, którego jednym z podstawowych składników są grzyby. I co się okazało; 2/3 sosów nie miało grzybów!!!

  • Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

    a ja lubię sos tatarski :) Banalnie proste jajka w sosie tatarskim Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki. Cebulę, grzybki i ogórki kroimy w drobniutka kosteczkę. Dodać majonez, jogurt, musztardę,zioła i przyprawy i dokładnie mieszamy Gotowy sosik chłodzimy w lodówce ok. pól godzinki, aby smaki się przegryzły. Nakładamy na jajka i gotowe. Tak naprawdę ilość majonezu

  • Re: Błyskawiczne sosy do przekąsek

    kto to wymyślił, sos tatarski to tylko polski głupi wynalazek, w tatarstanie nie ma czegoś takiego jak sos tatarski kolejny głupi obciach polski