• Informacje na temat:

    s po cygańsku

Artykuły na temat: s po cygańsku
  • Składniki na 4 porcje: ■ 40 dag kiełbasy ■ 10 dag wędzonego boczku ■ 2 cebule ■ czerwona papryka ■ łyżeczka ostrej papryki ■ 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ■ 3 korniszony ■ sól ■ pieprz.

  • Składniki: kilogram śledzi • 3 duże cebule • 2 ząbki czosnku • pół słoika korniszonów • słoiczek marynowanych grzybków • pół szklanki oleju z pestek winogron • łyżka musztardy sarepskiej • sól • łyżeczka cukru • świeżo zmielony czarny pieprz • słoiczek przecieru pomidorowego • natka pietruszki do dekoracji• mleko.

  • Składniki: 80 dag schabu bez kości, 4 marchewki, por, 3 cebule, pół małej cukinii, czosnek, 20 dag żółtego sera, sól, pieprz, majeranek, 3 łyżki majonezu.

  • Składniki: 1 kg karkówki bez kości, 30 dag żółtego ostrego sera, mały słoiczek majonezu, mały słoiczek keczupu, 2-3 duże cebule, sól, pieprz, majeranek.

  • Skład na 8 porcji: ● 500 g makaronu (np. kolanka albo świderki) ● 500 g wieprzowej kiełbasy ● 2 zielone papryki ● 3 łyżki oleju ● 400 g śmietany kremówki ● 2–3 łyżki keczupu ● 100 g sera Gouda w kawałku ● 250 ml sosu cygańskiego ● po płaskiej łyżeczce ostrej i słodkiej mielonej papryki ● pieprz i sól.

  • Cygańska ballada

    Kadyks, najdalej na południe wysunięta prowincja Hiszpanii, to esencja Andaluzji. Stąd wywodzą się sławne andaluzyjskie konie, sherry i szorstkie cygańskie flamenco. Jeśli gdziekolwiek w Hiszpanii szukać el duende, opisywanego przez Federica Garcíę Lorcę ulotnego i wywołującego uniesienia „ducha ziemi”, to właśnie tu.

  • Placki ziemniaczane po cygańsku

    Z mięsem i warzywami.

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 kg kapusty kiszonej, 1/2 kg mrożonych podgrzybków, 30 dag cienkiej kiełbasy, 1/2 kg cebuli, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, łyżka masła, łyżka oleju. Przyprawy: 2 łyżki octu, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz.

  • Składniki: 60 dag karkówki, ząbek czosnku, 3 papryki żółte, 3 papryki czerwone, sól , 3 papryki zielone, wegeta, szklanka śmietany , papryczka chili, pęczek tymianku, 4 łyżki sosu chili, oliwa, łyżka masła, pieprz

  • Składniki: 50 dag mięsa, 10 dag boczku, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 papryki, przecier pomidorowy , łyżka ostrego keczupu, pół szklanki pikantnego soku pomidorowego, szklanka bulionu, olej, pół szklanki czerwonego wina, ostra papryka , ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, majeranek, kminek, puszka kukurydzy, puszka fasoli, sól.

Zdjęcia na temat: s po cygańsku
Wideo na temat: s po cygańsku
Przepisy na temat: s po cygańsku
Dyskusje na temat: s po cygańsku