• Informacje na temat:

    sałatka śledzie marynowane ziemniakami

Artykuły na temat: sałatka śledzie marynowane ziemniakami
  • ...warstwę śledzi, przykryj cebulą. Układając na przemian cebulę i śledzie wypełnij słój. Zalej przestudzoną marynatą, odstaw na noc do lodówki. Podawaj z posiekaną cebulką i salsą pomidorową. Salsa pomidorowa(...), posiekanym porem i pokrojonymi ugotowanymi ziemniakami. Sałatkę dopraw majonezem.

  • Przyrządzanie: ➊ Upieczone buraki obierz. Jednego zetrzyj na tarce, z drugiego wytnij różę (jakbyś obierała jabłko ze skóry). ➋ Cebulę posiekaj, posyp solą, pieprzem i wymieszaj z burakami oraz octem. ➌ Śledzie pokrój na małe kawałki, dodaj obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, korniszony, ziemniaki oraz część pieczarek. Składniki połącz z majonezem, solą i pieprzem. ➍ Na...

  • ...1 Ugotuj obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki. Przelej zimną wodą i odsącz. 2 Obierz cebulę i pokrój w pióra. Skrop octem winnym i posyp cukrem. Podsmaż krótko na patelni. 3 Śledzie pokrój na małe kawałki. Posiekaj szczypiorek. 4 Wymieszaj śmietanę, jogurt, przyprawy. Polej ziemniaki, delikatnie wymieszaj. Pokrój na kawałki jabłko, posiekaj kapary...

  • ...w kosteczkę. Buraki gotujemy, obieramy i ścieramy na tarce, doprawiamy solą, pieprzem, octem winnym i cukrem. 2. Cebulę dymkę myjemy, siekamy. Trzy śledzie kroimy w kostkę, jednego śledzia dzielimy na(...). Na ziemniaki wykładamy marchewkę, potem jajka i kukurydzę, znowu polewamy majonezem. Na majonez wykładamy buraki, które dekorujemy odłożonym śledziem. Każdą warstwę, oprócz śledzi, doprawiamy lekko...

  • Składniki: • 2 duże upieczone buraki • 2 ugotowane ziemniaki • cebula • 3 duże śledzie w occie • gruszka • słoiczek pieczarek marynowanych • 5 korniszonów • sól • pieprz • łyżka octu winnego • 2 łyżki majonezu • 2 łyżki jogurtu greckiego...

  • ...porcji ciasta na placki. Smaż je z obu stron na złoty kolor, a następnie układaj na papierowym ręczniku, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. 4. Śledzie obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko...

  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Śledź po japońsku

    Składniki(4 porcje): 3 ziemniaki, 4 płaty śledzia marynowanego, grubo mielony czarny pieprz, 4 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, 4 jajka na twardo, 2 ogórki kwaszone, 2 jabłka, 1 puszka groszku konserwowego, majonez, 2 łyżki musztardy sarepskiej, sól, 1 por , pieprz drobno mielony.

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    Tak, jak Włosi mają swoje carpaccio, a Hiszpanie tapasy, tak my na przystawkę mamy śledzie. I powinniśmy być z nich dumni. Te najpopularniejsze – czyli filety a’la matjasy – podawane pod różnymi postaciami są obowiązkowym punktem w świątecznym, karnawałowym i imieninowym menu każdego Polaka. Zanim jednak zabierzemy się do ich przyrządzania, warto poznać kilka matiasowych faktów…

  • Najpopularniejsze są marynowane, ale ze śledzi można również przygotować pasty, sałatki czy tatara. Można je także smażyć, a nawet zrobić z nich zupę. Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć? W pysznej sałatce Śledzie marynowane będą wybornie smakować w sałatce z ziemniakami...