• Informacje na temat:

    salatka z brakow

Artykuły na temat: salatka z brakow
  • Składniki: po 5 dag roszponki i rukoli,1 garść listków młodej botwinki, 3 pomidory, 20 dag żółtego sera, 1 pęczek bazylii, sól, 2-3 łyżki orzeszków, 1 ząbek czosnku, 1/2 szklanki oliwy, pieprz

  • Składniki: 2 duże buraki, 1 dojrzałe awokado, 15 dag sera z niebieską pleśnią, garść rukoli, 3 dag orzechów włoskich, 1/3 szklanki oliwy, 2 łyżki soku z pomarańczy, sól, pieprz, ocet winny

  • Czego ci brak?

    Zimą jemy mało warzyw i owoców. W ten sposób fundujemy sobie wiosenne osłabienie, bo nie dostarczamy organizmowi wystarczającej porcji witamin i mikroelementów, mówią specjaliści. Na szczęście jest jeszcze czas na działania profilaktyczne. W miesiąc uzupełnisz niedobory. Łykając suplementy? Otóż nie, wystarczy zmiana codziennego menu. O wskazówki poprosiliśmy dietetyka.

  • Składniki: 20 dag polenty błyskawicznej (instant), 8 gałązek tymianku, 8 dag tartego parmezanu, 10 dag radicchio, 1 garść rukoli, 15 dag boczku wędzonego, oliwa, sól, pieprz.

  • Warto przestawić się na surówki i sałatki

    Lubisz je, czy nie, musisz wiedzieć, że warzywa to bezcenny skarb. Im więcej ich w jadłospisie, tym lepiej!

  • 3 przyprawy na pobudzenie apetytu

    Długotrwały brak apetytu stanowi poważny problem. Może mieć również nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Dowiedz się, co powinnaś dodawać do potraw, by jedzenie znów zaczęło sprawiać ci przyjemność.

  • Pięć zaskakujących przyczyn ataków głodu

    Każdej z nas zdarza się ulec jedzeniowym zachciankom. Nie ma co obwiniać się o brak silnej woli, bo… powody nasilania się takich pokus wcale nie muszą być związane z jedzeniem.

  • Siedem złotych zasad, gdy powieka zaczęła coraz częściej drgać

    Przyczyną tej denerwującej przypadłości jest zwykle brak magnezu. Wtedy też możesz mieć skurcze mięśni nóg. Winny bywa niedobór wapnia, na który wskazuje też częsta próchnica mimo właściwej higieny.

  • Siedem pozornie zdrowych produktów, które mogą ci zaszkodzić!

    Wstajesz rano i w pośpiechu zjadasz jogurt naturalny z muesli popijając go sokiem z kartonu. Na drugie śniadanie zabierasz z sobą gotową sałatkę „fit” i baton energetyczny. Po miesiącu z przerażeniem stwierdzasz, że zamiast przypływu energii, czujesz ospałość i chroniczne zmęczenie, w dodatku zamiast schudnąć, znowu przybrałaś na wadze! Jak to się stało?

  • Dobre hormony na jesień

    Choć zapewne jak większość z nas lubisz jesień, twój organizm już niekoniecznie. To z powodu coraz mniejszej ilości docierającego światła. Gdy zaczyna go brakować, w twoim ciele zachodzą procesy(...) łąkowej. Dopamina ułatwi koncentrację Odpowiada za koncentrację i motywację. Gdy jej poziom spada, stajemy się rozkojarzeni. Po co sięgnąć, by jej nie brakowało? ● Migdały i ziarna słonecznika...

Przepisy na temat: salatka z brakow
  • Sałatka z mniszka doda ci energii

    Jeśli jeszcze nie uporałeś się z wiosennym zmęczeniem, warto poszukać odpowiedniego remedium. Najlepszym będzie sałatka z mniszka - radzi Jadwiga Górnicka. Surowiec na to danie jest w zasięgu ręki.

  • Zimowa sałatka z kurczakiem

    Pod koniec zimy nasz organizm szczególnie odczuwa brak witamin. Niedobory pomoże uzupełnić ta sałatka.

  • Jakie jedzenie przygotować na imprezę, aby zadowoliło zróżnicowane gusta kulinarne?

    Nasi goście zjedli już wszystkie koreczki, sałatki, kanapki i inne przygotowane dania. Impreza jest udana i na pewno za jakiś czas ktoś znów zechce coś przekąsić, a tymczasem w lodówce hula wiatr. A zresztą – szkoda by było zniknąć na dłużej w kuchni i przyrządzać potrawy, zamiast bawić się z resztą towarzystwa. Jak wybrnąć z tej sytuacji?

  • Jesienne dary natury, o których nie miałeś pojęcia

    Jesień to pora roku, która nie ma w zwyczaju nas rozpieszczać. Niskie temperatury, wiatr i deszcz, brak słońca oraz ciągle nawracające przeziębienie. To skojarzenia, które najczęściej przychodzą nam na myśl kiedy zbliża się okres listopadowo - grudniowy. Jednak pomimo złej pogody, krótszego dnia i spadku nastroju, wciąż nazywamy ją „piękną, złotą jesienią”. Dlaczego? Bowiem jak żaden inny, właśnie ten sezon corocznie dostarcza nam prawdziwą witaminową bombę!

  • Kuchnia Izraelska - jedna z najbardziej pożywnych na świecie

    Kuchnię izraelską cechuje nie tylko duża różnorodność - swoje wpływy czerpie z kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej, tureckiej. Fakt, że jej znaczną część stanowią strączki, świeże owoce i warzywa, powoduje, że uznawana jest za jedną z najzdrowszych kuchni świata.

  • 3 kroki do dobrej kondycji

    Nie od dziś wiadomo, że zdrowy styl życia znacząco wpływa na dobre samopoczucie i ogólny komfort – zarówno psychiczny, jak i fizyczny. Jeżeli dopiero teraz podjąłeś decyzję o zmianach i podejmujesz pierwsze kroki, zobacz na co zwrócić szczególną uwagę. Natomiast jeśli już od dawna wytrwale stoisz przy zdrowym planie dnia, sprawdź, czy przypadkiem o czymś nie zapomniałeś.

  • Pięć śniadań, które sycą i pomagają schudnąć

    Osoby, które rezygnują z porannego posiłku, mają syndrom podjadania w ciągu dnia - a to prosta droga do nadwagi! By tego uniknąć, jedzmy pierwszy posiłek nie później niż 2 godz. po przebudzeniu. Oto lekkie śniadania dla wymagających!

  • Mango i ananas - bakaliowy duet w twojej kuchni

    Dojrzewające w ciepłym tajskim słońcu, złocisto-żółte, egzotyczne owoce mango i ananasa, są doskonałą propozycją dla tych, którzy pragną przedłużyć lato w swojej kuchni. Te słodkie owoce od wieków doceniane są przez mieszkańców Tajlandii i Indii, gdzie znajdują się ich największe uprawy. Dlaczego warto, aby stały się ulubioną przekąską i idealnym składnikiem naszych kulinarnych eksperymentów?

  • Sery na talerzach Europejczyków

    Brie, Gouda, Cheddar, a może Brunost? Gatunków i rodzajów sera jest mnóstwo, a ich smakoszy więcej, niż można by się spodziewać. Nic w tym dziwnego, ser to przecież nie tylko doskonały przysmak i dodatek do wielu dań, ale także cenne źródło witamin i minerałów. Co ciekawe, każdy kraj ma swojego serowego faworyta, który niekiedy staje się nawet symbolem samego państwa, otrzymując etykietę „must eat”. Dlaczego tak się dzieje i jak właściwie prezentują się sery na talerzach mieszkańców Europy?...

  • Święta po włosku

    Co warto wiedzieć o włoskim makaronie.