• Informacje na temat:

    salatka z brakow

Artykuły na temat: salatka z brakow
  • Składniki: po 5 dag roszponki i rukoli,1 garść listków młodej botwinki, 3 pomidory, 20 dag żółtego sera, 1 pęczek bazylii, sól, 2-3 łyżki orzeszków, 1 ząbek czosnku, 1/2 szklanki oliwy, pieprz

  • Składniki: 2 duże buraki, 1 dojrzałe awokado, 15 dag sera z niebieską pleśnią, garść rukoli, 3 dag orzechów włoskich, 1/3 szklanki oliwy, 2 łyżki soku z pomarańczy, sól, pieprz, ocet winny

  • Czego ci brak?

    Zimą jemy mało warzyw i owoców. W ten sposób fundujemy sobie wiosenne osłabienie, bo nie dostarczamy organizmowi wystarczającej porcji witamin i mikroelementów, mówią specjaliści. Na szczęście jest jeszcze czas na działania profilaktyczne. W miesiąc uzupełnisz niedobory. Łykając suplementy? Otóż nie, wystarczy zmiana codziennego menu. O wskazówki poprosiliśmy dietetyka.

  • Składniki: 20 dag polenty błyskawicznej (instant), 8 gałązek tymianku, 8 dag tartego parmezanu, 10 dag radicchio, 1 garść rukoli, 15 dag boczku wędzonego, oliwa, sól, pieprz.

  • Warto przestawić się na surówki i sałatki

    Lubisz je, czy nie, musisz wiedzieć, że warzywa to bezcenny skarb. Im więcej ich w jadłospisie, tym lepiej!

  • Siedem pozornie zdrowych produktów, które mogą ci zaszkodzić!

    Wstajesz rano i w pośpiechu zjadasz jogurt naturalny z muesli popijając go sokiem z kartonu. Na drugie śniadanie zabierasz z sobą gotową sałatkę „fit” i baton energetyczny. Po miesiącu z przerażeniem stwierdzasz, że zamiast przypływu energii, czujesz ospałość i chroniczne zmęczenie, w dodatku zamiast schudnąć, znowu przybrałaś na wadze! Jak to się stało?

  • Dobre hormony na jesień

    Choć zapewne jak większość z nas lubisz jesień, twój organizm już niekoniecznie. To z powodu coraz mniejszej ilości docierającego światła. Gdy zaczyna go brakować, w twoim ciele zachodzą procesy(...) łąkowej. Dopamina ułatwi koncentrację Odpowiada za koncentrację i motywację. Gdy jej poziom spada, stajemy się rozkojarzeni. Po co sięgnąć, by jej nie brakowało? ● Migdały i ziarna słonecznika...

  • Cała prawda o musach

    Dietetycy zalecają codzienne spożywanie warzyw i owoców. Nie znaczy to oczywiście, że należy je jeść wyłącznie na świeżo lub w postaci sałatek. Soki w kartonach i butelkach oraz musy mają zbliżone wartości odżywcze, a dodatkowo można je zabrać ze sobą niemal wszędzie.

  • To warzywo wszechstronne. Jemy je na surowo w sałatkach czy na ciepło: grillowane, gotowane, duszone, zapiekane. Oczywiście można ją marynować lub robić z niej aromatyczne pasty do mięs.

  • Wielki wiosenny detoks

    Dni coraz dłuższe, pogoda coraz ładniejsza, a tobie brak energii? A może dieta nie przynosi rezultatów lub twoje włosy i paznokcie są w złym stanie? To znak, że organizm potrzebuje oczyszczającej kuracji.

Przepisy na temat: salatka z brakow
  • Sałatka z mniszka doda ci energii

    Jeśli jeszcze nie uporałeś się z wiosennym zmęczeniem, warto poszukać odpowiedniego remedium. Najlepszym będzie sałatka z mniszka - radzi Jadwiga Górnicka. Surowiec na to danie jest w zasięgu ręki.

  • Zimowa sałatka z kurczakiem

    Pod koniec zimy nasz organizm szczególnie odczuwa brak witamin. Niedobory pomoże uzupełnić ta sałatka.

  • Jakie jedzenie przygotować na imprezę, aby zadowoliło zróżnicowane gusta kulinarne?

    Nasi goście zjedli już wszystkie koreczki, sałatki, kanapki i inne przygotowane dania. Impreza jest udana i na pewno za jakiś czas ktoś znów zechce coś przekąsić, a tymczasem w lodówce hula wiatr. A zresztą – szkoda by było zniknąć na dłużej w kuchni i przyrządzać potrawy, zamiast bawić się z resztą towarzystwa. Jak wybrnąć z tej sytuacji?

  • Jesienne dary natury, o których nie miałeś pojęcia

    Jesień to pora roku, która nie ma w zwyczaju nas rozpieszczać. Niskie temperatury, wiatr i deszcz, brak słońca oraz ciągle nawracające przeziębienie. To skojarzenia, które najczęściej przychodzą nam na myśl kiedy zbliża się okres listopadowo - grudniowy. Jednak pomimo złej pogody, krótszego dnia i spadku nastroju, wciąż nazywamy ją „piękną, złotą jesienią”. Dlaczego? Bowiem jak żaden inny, właśnie ten sezon corocznie dostarcza nam prawdziwą witaminową bombę!

  • 3 kroki do dobrej kondycji

    Nie od dziś wiadomo, że zdrowy styl życia znacząco wpływa na dobre samopoczucie i ogólny komfort – zarówno psychiczny, jak i fizyczny. Jeżeli dopiero teraz podjąłeś decyzję o zmianach i podejmujesz pierwsze kroki, zobacz na co zwrócić szczególną uwagę. Natomiast jeśli już od dawna wytrwale stoisz przy zdrowym planie dnia, sprawdź, czy przypadkiem o czymś nie zapomniałeś.

  • Pięć śniadań, które sycą i pomagają schudnąć

    Osoby, które rezygnują z porannego posiłku, mają syndrom podjadania w ciągu dnia - a to prosta droga do nadwagi! By tego uniknąć, jedzmy pierwszy posiłek nie później niż 2 godz. po przebudzeniu. Oto lekkie śniadania dla wymagających!

  • Mango i ananas - bakaliowy duet w twojej kuchni

    Dojrzewające w ciepłym tajskim słońcu, złocisto-żółte, egzotyczne owoce mango i ananasa, są doskonałą propozycją dla tych, którzy pragną przedłużyć lato w swojej kuchni. Te słodkie owoce od wieków doceniane są przez mieszkańców Tajlandii i Indii, gdzie znajdują się ich największe uprawy. Dlaczego warto, aby stały się ulubioną przekąską i idealnym składnikiem naszych kulinarnych eksperymentów?

  • Sery na talerzach Europejczyków

    Brie, Gouda, Cheddar, a może Brunost? Gatunków i rodzajów sera jest mnóstwo, a ich smakoszy więcej, niż można by się spodziewać. Nic w tym dziwnego, ser to przecież nie tylko doskonały przysmak i dodatek do wielu dań, ale także cenne źródło witamin i minerałów. Co ciekawe, każdy kraj ma swojego serowego faworyta, który niekiedy staje się nawet symbolem samego państwa, otrzymując etykietę „must eat”. Dlaczego tak się dzieje i jak właściwie prezentują się sery na talerzach mieszkańców Europy?...

  • Święta po włosku

    Co warto wiedzieć o włoskim makaronie.

  • Wprowadź do diety surówkę piękności Heleny Rubinstein

    Surówka piękności została stworzona przez jeden z największych autorytetów urody i mody - Helenę Rubinstein. Pozwala poczuć się lekko, rześko od samego rana. Podstawą do jej przygotowania są płatki owsiane.