• Informacje na temat:

    sałatka z ogórków zielonych z pietruszką

Artykuły na temat: sałatka z ogórków zielonych z pietruszką
  • Grajmy latem w zielone

    ..."Grasz w zielone? Gram!" - brzmiały słowa dziecięcej wyliczanki. W zielone powinien grać każdy, niezależnie od wieku. Potrawy z zielonych warzyw sprzyjają naszemu zdrowiu, a latem jest o nie najłatwiej. Urozmaicajmy swoje dania o zielone warzywa, a poczujemy przypływ sił witalnych.

  • Składniki: 2 marchewki , pietruszka, seler, cebula , jabłko, pół szklanki zielonego groszku, 2 kiszone ogórki , sok z cytryny, pół szklanki jogurtu 0%, pieprz, sól.

  • Bułgarska sałatka szopska

    ...oraz drobno siekaną natką pietruszki. Na koniec dodaj ser starty na tarce o grubych oczkach. Sałatka szopska jest idealnym dodatkiem do grillowanych mięs oraz szaszłyków.

  • SKŁADNIKI: 4 ziemniaki • 3 marchewki • 2 pietruszki • 1/4 selera • 3 kiszone ogórki • 2 kwaśne jabłka • cebula • 100 g zielonego groszku • 3 jajka ugotowane na twardo SOS: 1/2 szklanki majonezu • 2 łyżki musztardy • sok z cytryny • cukier, sól, pieprz

  • Składniki dla 4 osób: mała cukinia • 2 świeże ogórki • pęczek zielonych szparagów • 2 jajka • pęczek rzodkiewek • 10 dag orzechów piniowych • kilka kwiatów stokrotki • kilka kwiatów rumianku • kilka gałązek natki pietruszki • 2 łyżki masła klarowanego • szczypta cukru • sól • pieprz.

  • Sałatka z roladkami szynkowymi

    Składniki dla 4 osób: Ćwierć sałaty karbowanej • 2 garście roszponki • natka pietruszki • czerwona cebula • 20 dag małych pomidorków • garść zielonych oliwek • ogórek • papryka pomarańczowa • 10 dag szynki lub schabu• 10 dag pieczonej piersi indyka.

  • Składniki: pietruszka,seler, 2 marchewki l cebula, jabłko, 3 ugotowane ziemniaki, po pół szklanki zielonego groszku i kukurydzy, 2 kiszone ogórki.Na sos: pół szklanki jogurtu 0%, kostka bulionu z oliwą i ziołami, sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku, pieprz

  • Składniki na 12 sztuk: 4 pomidory malinowe • 2 czerwone papryki • puszka czerwonej fasoli • 2 kolby kukurydzy • mały słoiczek zielonych oliwek • 2 ogórki konserwowe • pęczek natki pietruszki • 2 łyżeczki cukru • oliwa z oliwek.

  • Zdrowotny hit! Zielone kuracje

    Późna wiosna i początek lata to idealna pora, by cieszyć się bogactwem zielonych produktów. To pełnia sezonu na takie rarytasy, jak listki młodej pokrzywy czy mniszka, zielone orzechy albo(...) oczyszczających. Dietetycy coraz częściej polecają koktajle z zielonych warzyw i owoców. Są bogate w substancje, których kobietom szczególnie brakuje - żelazo, magnez i kwas foliowy. Kuracja Kup...

  • Sałatka z łososiem

    Składniki na 5 porcji: 100 g wędzonego łososia, 5 jajek, 5 ziemniaków, 3 marchewki, mały kawałek korzenia selera, 3 ogórki kiszone, puszka kukurydzy, puszka groszku zielonego, majonez, sól, pieprz, łyżeczka ostrej musztardy.

Przepisy na temat: sałatka z ogórków zielonych z pietruszką
  • Tradycyjna sałatka jarzynowa

    Bazą sałatki są warzywa korzeniowe, ziemniaki i sos majonezowy. Inne składniki dobieraj według zasady: coś kwaśnego (jabłko, ogórek), ostrego (cebula) oraz treściwego (jajko, groszek).

  • Przepis na sałatkę do mięs z rusztu

    Gorące, wręcz ogniste klimaty to kwintesencja dobrego grilla. Soczyste kiełbaski, chrupiące szaszłyki czy aromatyczna karkówka niezmiennie zachwycają i królują na każdym stole podczas letniego garden party. Kulinarnym dopełnieniem klasyków z grilla mogą być oryginalne dodatki, na przykład sałatka inspirowana słoneczną kuchnią Meksyku.

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    Zamiast zwykłego obiadu możesz zaserwować rodzinie sycącą sałatkę warzywną z dodatkiem mięsa, ryb, makaronu, sera lub ziemniaków. Nikt się jej nie oprze!

  • Dlaczego warto jeść szparagi?

    Obok rzodkiewek i ogórków, szparagi to pierwsze warzywa, które wiosną pojawiają się w sklepach. Sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni. Warto go wykorzystać, bo lista zalet szparagów jest wyjątkowo długa.

  • Wakacyjne menu na weekend

    Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal   Sałatka z ryżem Składniki: 250 g ryżu Pół ogórka sałatkowego Pęczek rzodkiewki 1 awokado 2-3 łyżki soku z cytryny(...)        Sałatka z cukinii Składniki: po 2 małe żółte i zielone cukinie 3 duże marchewki 2 szalotki pęczek mieszanych ziół (np. pietruszka i kolendra) 5 łyżek oleju 4 łyżki...

  • 17 marca - Dzień Św. Patryka w kuchni i nie tylko

    ...honorować wszystkich obywateli Irlandii bez względu na pochodzenie. Opowieści o życiu patrona tego święta przeplatane są lokalnymi i międzynarodowymi legendami. Św. Patryk od kuchni Podczas "zielonych parad(...) miękkie. Sałatka : 1. Sos sałatkowy Włoski Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody. 2. Paprykę, ogórka, pomidora i ser feta pokrój w kostkę tej samej wielkości. Całość zalej...

  • Wiosenne przepisy z nutką orientu

    ..., gotowaną cieciorkę, pomidory z zalewą oraz chili. Wlewamy bulion i białe wino, następnie dusimy przez około 1 godzinę. Sałatka z gotowanym bobikiem Składniki: główka sałaty lodowej zielone oliwki...

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    Gwarantem ciekawej i smacznej kuchni jest zazwyczaj bogata historia regionu i rządzących nim wpływów. Tunezja, należąca kolejno do Imperium Rzymskiego, Imperium Osmańskiego i Francji, dziś może poszczycić się specjałami łączącymi w sobie co najmniej smaki tych trzech kultur. Wyraziste przyprawy, papryka, jagnięcina i owoce morza występują tu obok jajek, ziemniaków oraz… pysznego wina (produkowane od ponad dwóch tysięcy lat).

  • Jarmuż – przysmak, który kocha przymrozki

    Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz, dlatego warto czym prędzej poznać jego wyjątkowe kulinarne możliwości.

  • Kuchnia izraelska: Miks smaków świata

    ...popularna jest sałatka jerozolimska z siekanymi warzywami, oliwkami, serem fetą i granatami, bardzo przypominająca wiejską sałatkę grecką. To jednak niejedyny wpływ kultury śródziemnomorskiej na kuchnię...