• Informacje na temat:

    sałatka z ogórków zielonych z pietruszką

Artykuły na temat: sałatka z ogórków zielonych z pietruszką
  • Grajmy latem w zielone

    ..."Grasz w zielone? Gram!" - brzmiały słowa dziecięcej wyliczanki. W zielone powinien grać każdy, niezależnie od wieku. Potrawy z zielonych warzyw sprzyjają naszemu zdrowiu, a latem jest o nie najłatwiej. Urozmaicajmy swoje dania o zielone warzywa, a poczujemy przypływ sił witalnych.

  • Składniki: 2 marchewki , pietruszka, seler, cebula , jabłko, pół szklanki zielonego groszku, 2 kiszone ogórki , sok z cytryny, pół szklanki jogurtu 0%, pieprz, sól.

  • Sałatka jarzynowa z majonezem

    Przygotowanie: 1. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę umyj (nie obieraj) i włóż do garnka. Zalej wodą, posól i gotuj  pod przykryciem  do miękkości. ...

  • Bułgarska sałatka szopska

    ...oraz drobno siekaną natką pietruszki. Na koniec dodaj ser starty na tarce o grubych oczkach. Sałatka szopska jest idealnym dodatkiem do grillowanych mięs oraz szaszłyków.

  • SKŁADNIKI: 4 ziemniaki • 3 marchewki • 2 pietruszki • 1/4 selera • 3 kiszone ogórki • 2 kwaśne jabłka • cebula • 100 g zielonego groszku • 3 jajka ugotowane na twardo SOS: 1/2 szklanki majonezu • 2 łyżki musztardy • sok z cytryny • cukier, sól, pieprz

  • Składniki dla 4 osób: mała cukinia • 2 świeże ogórki • pęczek zielonych szparagów • 2 jajka • pęczek rzodkiewek • 10 dag orzechów piniowych • kilka kwiatów stokrotki • kilka kwiatów rumianku • kilka gałązek natki pietruszki • 2 łyżki masła klarowanego • szczypta cukru • sól • pieprz.

  • Sałatka z roladkami szynkowymi

    Składniki dla 4 osób: Ćwierć sałaty karbowanej • 2 garście roszponki • natka pietruszki • czerwona cebula • 20 dag małych pomidorków • garść zielonych oliwek • ogórek • papryka pomarańczowa • 10 dag szynki lub schabu• 10 dag pieczonej piersi indyka.

  • Składniki: pietruszka,seler, 2 marchewki l cebula, jabłko, 3 ugotowane ziemniaki, po pół szklanki zielonego groszku i kukurydzy, 2 kiszone ogórki.Na sos: pół szklanki jogurtu 0%, kostka bulionu z oliwą i ziołami, sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku, pieprz

  • Składniki na 12 sztuk: 4 pomidory malinowe • 2 czerwone papryki • puszka czerwonej fasoli • 2 kolby kukurydzy • mały słoiczek zielonych oliwek • 2 ogórki konserwowe • pęczek natki pietruszki • 2 łyżeczki cukru • oliwa z oliwek.

  • Sałatka z łososiem

    Składniki na 5 porcji: 100 g wędzonego łososia, 5 jajek, 5 ziemniaków, 3 marchewki, mały kawałek korzenia selera, 3 ogórki kiszone, puszka kukurydzy, puszka groszku zielonego, majonez, sól, pieprz, łyżeczka ostrej musztardy.

Przepisy na temat: sałatka z ogórków zielonych z pietruszką
  • Tradycyjna sałatka jarzynowa

    Bazą sałatki są warzywa korzeniowe, ziemniaki i sos majonezowy. Inne składniki dobieraj według zasady: coś kwaśnego (jabłko, ogórek), ostrego (cebula) oraz treściwego (jajko, groszek).

  • Przepis na sałatkę do mięs z rusztu

    Gorące, wręcz ogniste klimaty to kwintesencja dobrego grilla. Soczyste kiełbaski, chrupiące szaszłyki czy aromatyczna karkówka niezmiennie zachwycają i królują na każdym stole podczas letniego garden party. Kulinarnym dopełnieniem klasyków z grilla mogą być oryginalne dodatki, na przykład sałatka inspirowana słoneczną kuchnią Meksyku.

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    Zamiast zwykłego obiadu możesz zaserwować rodzinie sycącą sałatkę warzywną z dodatkiem mięsa, ryb, makaronu, sera lub ziemniaków. Nikt się jej nie oprze!

  • Dlaczego warto jeść szparagi?

    Obok rzodkiewek i ogórków, szparagi to pierwsze warzywa, które wiosną pojawiają się w sklepach. Sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni. Warto go wykorzystać, bo lista zalet szparagów jest wyjątkowo długa.

  • Wakacyjne menu na weekend

    Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal   Sałatka z ryżem Składniki: 250 g ryżu Pół ogórka sałatkowego Pęczek rzodkiewki 1 awokado 2-3 łyżki soku z cytryny(...)        Sałatka z cukinii Składniki: po 2 małe żółte i zielone cukinie 3 duże marchewki 2 szalotki pęczek mieszanych ziół (np. pietruszka i kolendra) 5 łyżek oleju 4 łyżki...

  • 17 marca - Dzień Św. Patryka w kuchni i nie tylko

    ...honorować wszystkich obywateli Irlandii bez względu na pochodzenie. Opowieści o życiu patrona tego święta przeplatane są lokalnymi i międzynarodowymi legendami. Św. Patryk od kuchni Podczas "zielonych parad(...) miękkie. Sałatka : 1. Sos sałatkowy Włoski Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody. 2. Paprykę, ogórka, pomidora i ser feta pokrój w kostkę tej samej wielkości. Całość zalej...

  • Wiosenne przepisy z nutką orientu

    ..., gotowaną cieciorkę, pomidory z zalewą oraz chili. Wlewamy bulion i białe wino, następnie dusimy przez około 1 godzinę. Sałatka z gotowanym bobikiem Składniki: główka sałaty lodowej zielone oliwki...

  • Kuchnia na cały tydzień

    ..., udekoruj listkami bazylii.  Sałatka z botwiną Sposób przygotowania 1. Listki botwinki opłucz, osusz. Buraczki ugotuj. Pokrój, ułóż na talerzu. Botwinkę wymieszaj z rukolą, pokrojoną(...) z indyka Sposób przygotowania 1. Pierś indyka pokrój w plastry. Rozbij tłuczkiem, posyp solą i pieprzem. Miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną pietruszką. Plastry...

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    Gwarantem ciekawej i smacznej kuchni jest zazwyczaj bogata historia regionu i rządzących nim wpływów. Tunezja, należąca kolejno do Imperium Rzymskiego, Imperium Osmańskiego i Francji, dziś może poszczycić się specjałami łączącymi w sobie co najmniej smaki tych trzech kultur. Wyraziste przyprawy, papryka, jagnięcina i owoce morza występują tu obok jajek, ziemniaków oraz… pysznego wina (produkowane od ponad dwóch tysięcy lat).

  • Jarmuż – przysmak, który kocha przymrozki

    Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz, dlatego warto czym prędzej poznać jego wyjątkowe kulinarne możliwości.